2024.03.28, Csütörtök
Elkészült Budapest egyik legmodernebb irodaháza a Váci úton
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Elkészült Budapest egyik legmodernebb irodaháza a Váci úton

magyarepitok.hu

2020.09.02. 16:24 - Almási Krisztina

Átadták Budapest egyik legújabb irodaházát, a HB Reavis Construction generálkivitelezésében megvalósuló Agora komplexum Hub épületét.

Hirdetés

Átadták Budapest egyik legújabb irodaházát, az Agora komplexum Hub épületét.  Az okos funkciókkal felszerelt, prémiumkategóriás létesítmény különleges, letisztult formavilágú csomagolást kapott. A több mint 8000 m2-es, monumentális felület izgalmas burkolatát speciális technológiával szerelték fel a háttérszerkezetre. A végleges formájában öt irodaházból álló Agora Budapest 2023-ra készül el, mely a belvároshoz közeli Váci úti irodafolyosó egyik legmodernebb irodaház-együttese lesz.

A főváros egyik leggyorsabban fejlődő városrészében, az Árpád híd pesti hídfőjénél épül az Agora, amit egy multifunkciós, egyedi építészeti megoldásokat felvonultató irodaközpontnak terveztek.

A teljes épületegyüttes átadása 2023-ra várható, az első, Tower épület már elkészült, a Hub épület átadása pedig jelenleg zajlik.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A legfejlettebb okosmegoldásokkal felszerelt Hub épület egyik különlegessége az egyedülálló homlokzata, amelynek kivitelezésével a KÉSZ Csoporthoz tartozó KÉSZ Metaltech Kft.-t és a Nordikal Kft.-t bízták meg.

A KÉSZ Metaltech valósította meg az épület nyolcezer négyzetméteres alumínium kompozit homlokzatburkolatának, valamint a bejáratok előtti árkádok több mint 1000 m2-es álmennyezeteinek szaktervezését, ők végezték az elemek legyártását és szerelését, de a hozzá tartozó Eurofox alapelemekből építkező háttérszerkezeti megoldás is a KÉSZ Metaltech munkája, amelyet mind saját erőforrással valósítottak meg. A Nordikal a homlokzati nyílászárókról gondoskodott.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A funkcionálisan modern külső mellett a design is fontos volt, ezért az épület finoman strukturált 3D-s Alpolic A2 alumínium kompozit burkolatának tervezése során odafigyeltek arra, hogy az irodaház vonzó, XXI. századi külsőt kapjon. A feladat bonyolultságát és a csapat hozzáértését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a helyszíni munkát megelőzően két mockup is épült, kizárva annak a lehetőségét, hogy nem várt műszaki problémák veszélyeztessék a pontos kivitelezést.

A teljes homlokzat 6256 elemből áll, amelyek gyártása és szerelése is nagyfokú precizitást igényelt, mivel a formaelemeket három különböző megoldást alkalmazva kellett az Eurofox háttérszerkezetre rögzíteni.

Az épület kivitelezése során felmerült változtatási igényekre való gyors reagálást a parametrikus tervezési modell tette lehetővé, valamint az ebből készült felhő alapú BIM információs, kommunikációs modell is a gördülékeny szerelési folyamatot támogatta.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

„A 20–30 kilogrammos elemekre különleges karmok kerültek, így gyakorlatilag csak fel kellett akasztani a szerkezetre. Ez a megoldás viszont csak akkor működőképes, ha a kivitelezés milliméteres pontosságú. Ennek köszönhető, hogy a kész épület burkolatán minden tökéletesen illeszkedik. A szükséges elemeket párhuzamosan két üzemben gyártottuk és szereltük össze, így mindössze 10 hónap alatt készültek el. A gyártási és összeszerelési folyamat gyorsasága az összeszokott csapatnak, valamint a Nordikallal és a megrendelő HB Reavis-szel való zökkenőmentes együttműködésnek köszönhető.” – mondta el Barócsi Róbert, a KÉSZ Metaltech Kft. ügyvezetője.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A komplexum fejlesztése során, sőt már a tervezéskor kiemelt cél volt, hogy egy emberközpontú közösségi tér valósuljon meg, ahol nemcsak a munkavégzéshez, hanem a szabadidő eltöltéséhez is ideálisak a körülmények. Az irodaházak közötti tereken üzletek, éttermek, közösségi szolgáltatások válnak elérhetővé az átadás után, de emellett egy 15 teniszpályányi zöldfelületet is kialakítanak, fasorokkal és füves sétányokkal.

A prémiumkategóriás Agora irodaház Hub épületében a beépített Symbiosy-technológia segítségével egyedi igények szerint, rugalmasan alakíthatók az egyes irodaterek. Ezáltal a hagyományos megoldásoknál sokkal emberközpontúbb és személyre szabottabb munkahelyi környezet szolgálja a hatékonyabb munkavégzést. Az Agora Hub emellett számos olyan okosiroda-funkcióval is rendelkezik (pl. high-tech beléptető és intelligens tárgyalófoglaló-rendszer, intelligens parkoló), valamint olyan speciális szolgáltatásokat is nyújt (pl. concierge-szolgáltatás, közösségi kerékpár), amelyek szintén kedvezően befolyásolják az ott dolgozók munkahelyi közérzetét.

Galéria

Mi épül?KÉSZ CsoportKÉSZ Metaltech Kft.HB ReavisBudapestAgora Budapestirodaházfenntarthatóság

Hírlevél

Hirdetés