2024.03.19, Kedd
Így halad az új pécsi vásárcsarnok építése
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Így halad az új pécsi vásárcsarnok építése

magyarepitok.hu

2020.09.30. 15:37 - Almási Krisztina

A B Build & Trade kivitelezésében épül a mintegy 5600 négyzetméter alapterületű vásárcsarnok, amely szűk másfél éven belül megnyithatja kapuit a vásárlók előtt.

Hirdetés

Idén nyáron rajtolt el a pécsi vásárcsarnok kivitelezése a B Build & Trade mintegy 3 milliárd forint értékű munkájával, a projekt várhatóan 2022 januárjában fejeződik be.

A beruházás részeként egy 5600 négyzetméter alapterületű vásárcsarnok épül meg Pécs belvárosában, a jelenlegi vásárcsarnoktól délre, amely magába foglalja a fedett vásártereket, üzleteket, a szolgáltató és kiszolgáló egységeket, valamint az üzletekhez tartozó hűtőházat is.

 

Látványterv: pecsma.hu

A projekt ezen felül pedig tartalmazza a csarnok környezetének – a szökőkút, a zöldterület, a tér, a kültéri árusító standok és az épülethez tartozó parkolók – kialakítását. Az összesen 67 darab parkolóhelyet 1200 négyzetméteren alakítják ki, a területen pedig 860 négyzetméteren zöldítést is végeznek.


Kihívást jelent a szűk belvárosi környezetben való építkezés

A kivitelező a fejlesztés keretében a csarnoktól délre található Ipar utca átalakítását is elvégzi, valamint egy új körforgalmat is épít, kialakítva ezzel egy teljesen új forgalmi rendet.

Az elmúlt hónapokban elkészült a vasalatlan soványbeton alapozások jelentős része, jelenleg pedig már az alapozási munkálatok második üteme zajlik.  A vásárcsarnok megvalósítása során az épület főhajójában az íveket monolit vasbetonként alakítják ki, ami speciális zsaluzási és technológiai megoldásokat kíván.

 

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A projekt kivitelezése során kihívást jelent a belvárosi környezet, mivel az építési terület szomszédságában található a helyi távolsági buszpályaudvar – ebből kifolyólag jól szervezett logisztikára van szükség, hogy a pályaudvar és a környező utcák forgalma zavartalanul működhessen. Ezen kívül az építkezési terület a város egyik legmélyebb pontján fekszik, így ügyelni kell a csapadékvíz-elvezetés kialakítására is.

 

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


Modern vásárcsarnok váltja ki a régit

A meglévő vásárcsarnok – amely szintén a buszpályaudvar környezetében található – jelenleg is fontos szerepet tölt be a város életében, azonban szükségessé vált egy modern, 21. századi igényeket kielégítő vásárcsarnok kialakítása. A létesítmény központi elhelyezkedésének is köszönhetően nagy forgalmat bonyolít le, és több korosztály számára biztosít vásárlási lehetőséget.

A Gettoplan-Bluepan konzorcium tervei alapján egy modern és világos, a vevők és az árusok számára is jól áttekinthető vásárcsarnok épül.

 

Látványterv: pecsma.hu

 

Galéria

Mi épül?B Build and Trade Kft.Pécsvásárcsarnok

Hírlevél

Hirdetés