2024.03.28, Csütörtök
Nyíregyházán és Herenden is új református templomot szenteltek fel
Főkép: Nyíregyháza új református temploma (MTI/Balázs Attila)

Nyíregyházán és Herenden is új református templomot szenteltek fel

mti, magyarepitok.hu, veol.hu

2020.09.14. 10:33 - Szabó Ákos

A Tiszántúlon mintegy 700 millió forintból, a Dunántúlon 135 millió forintos fejlesztéssel kaptak új templomot a hívek.

Hirdetés

Két városban is elkészült a helyi református közösség új temploma, vasárnap a Veszprém megyei Herenden és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeszékhelyén, Nyíregyházán is új épületben tartottak istentisztelet.

Nyíregyháza-Örökösföld új temploma Szentháromság téren készült el egy gyülekezeti házból és parókiából is álló épületegyüttes részeként mintegy 700 millió forintból. A református egyház projektjét a kormány mintegy 450 millió forinttal támogatta, a kivitelezés a helybeli Építőipari Adótanácsadó és Kereskedelmi Kft. munkájával valósult meg.

 

30 méter magas az új templom tornya

 

MTI/Balázs Attila

Az új keresztény központot Kulcsár Attila Ybl-díjas építész tervezte. A 250 hívőt befogadó templom tornya 30 méter magas, a gyülekezeti házban kapott helyet

  • a lelkészi hivatal
  • és gyülekezeti terem,

illetve kisebb csoporttermek, valamint csendes szoba, baba-mama szoba, gyülekezeti konyha, raktárak és mellékhelyiségek állnak a hívők és a személyzet rendelkezésére.

 

A porcelánmanufaktúra mellett építkeztek Herenden

 

Herend új temploma a felszentelés napján (MTI/Vasvári Tamás)

Herenden a porcelánműhely közvetlen szomszédságában a pápai központú Stilépber Kft. építkezett – a felszentelés alkalmából felszólalt Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója is. A veol.hu beszámolója szerint Gáncs Attila építész terveit valósították meg: a 135 millió forintos beruházást az állam 90 millió forinttal támogatta.

A templom alapterülete 100 négyzetméter, az alagsorban pedig közösségi tér és vendégszoba kapott helyet. Egy 16 méter magas tornyot is kialakítottak, az épület pedig 90 embert képes befogadni. A templomkertben pedig a Borsos István izsáki kőfaragó mester építette Feltámadás kolumbáriumot helyezték el (ez utóbbi kevésbé ismert kifejezés egy urnákat őrző temetkezési helyszínt takar.)

Mi épül?NyíregyházaHerendtemplomépítésegyházi fejlesztéseképítőipari cégekÉpítőipari Adótanácsadó és Kereskedelmi Kft.Stilépber Kft.

Hírlevél

Hirdetés