2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Már zajlik a betegellátás a Budai Irgalmasrendi Kórház új épületszárnyában
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Már zajlik a betegellátás a Budai Irgalmasrendi Kórház új épületszárnyában

MTI

2020.10.09. 11:25 - Almási Krisztina

A második építési fázisban egy új központi épület létesül a kórház udvarán, a kivitelezést a Grabarics Kft. végzi el.

Hirdetés

Befejeződött a költözés a Budai Irgalmasrendi Kórház új, Vidra utcai épületszárnyába, amelyet tavasszal, az intézmény beruházásának első ütemében adtak át, a fejlesztést a Grabarics Kft. végezte el. A modern létesítményben már zajlik a betegellátás, több kórházi részleg a végleges helyére került.

 

Látványterv forrása: Grabarics Kft.

A kórházi beruházás első üteme 2017 novemberében kezdődött el. A munkálatok ideje alatt a régi épületben mindvégig működött az összes fekvőbetegosztály és járóbeteg-szakrendelés.

Az első ütemben egy különálló, modern létesítmény jött létre, a jelenlegi, második fázis részeként pedig a régi ingatlan udvarára kerül egy új központi épület, miközben a régiben nem állt le a gyógyítás. Az újabb ütem kivitelezési munkálatait szintén a Grabarics Kft. végzi.

A belgyógyászat, a sebészet, az urológia és a fül-orr-gégészet már az első szakaszban felépült új szárnyban működik.

Az új szárnyépület, melyben már működik a betegellátás (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az első ütem a Betegápoló Irgalmasrend saját beruházásaként valósult meg, míg az udvaron készülő új központi szárny kivitelezését, valamint a műemlék épület felújítását, korszerűsítését állami támogatásból fedezik. A második fázis befejezése 2022 végére várható.


Évente 350 ezer beteget fogad az intézmény

A Budai Irgalmasrendi Kórházat 1806-ban alapították. Létrejötte óta az intézmény az ország minden részéről fogad pácienseket. Évente mintegy 350 ezer betegtalálkozás történik a létesítményben, amelynek 40 szakrendelésén 120 orvos és 450 főnyi szakszemélyzet dolgozik.

Az egészségügyi intézmény bővítése alkalmából leleplezték a Betegápoló Irgalmasrendet alapító, portugál származású Istenes Szent János szobrát csütörtökön Budapesten. Az alkotást Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész készítette.    

 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Istenes Szent János (1495-1550) 44 éves korában megtért, ezt követően beteg, fogyatékos és a társadalom peremére szorult embereket gondozott. Boldoggá 1630-ban, szentté 1690-ben avatták.

Mi épül?Grabarics Kft.Budai Irgalmasrendi KórházBudapestkórházfejlesztésegészségügyegészségügyi fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés