2024.03.28, Csütörtök
Újjászületik Kaposvár központjának ékessége
Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Újjászületik Kaposvár központjának ékessége

MTI

2020.10.15. 07:47 - Almási Krisztina

A fejlesztés részeként elvégzik a tető és padlóburkolatok cseréjét, restaurálják a freskókat és megújul az orgona is.

Hirdetés

Megújul a Nagyboldogasszony-székesegyház a Somogy megyei Kaposváron, a kormány három részletben 2,1 milliárd forintot biztosít a 2022 tavaszáig tartó beruházásra – derült ki a Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár által tartott sajtótájékoztatón.

Az 1886-ban, neoromán stílusban épült székesegyház rekonstrukciója magában foglalja többek közt:

  • a tetőcserét és a homlokzat festését,
  • az ablakok védőüvegezését,
  • a padlóburkolatok cseréjét,
  • valamint a freskók restaurálását is.

A fejlesztés részeként ezen kívül modernizálják a fűtést, az elektromos hálózatot és a fénytechnikát, bővítik a szentélyt, illetve felújítják az orgonát és a padokat.


Akadálymentessé válik a bejutás az épületbe

A fából készült nyílászárók és a toronyban lévő zsalugáterek is megújulnak, továbbá átalakítják és modern berendezéssel látják el a belső liturgikus teret. A déli mellékhajóban szentségi kápolna létesül, a karzat alatt lévő fekete rács helyett biztonsági üvegfalat építenek, és új gyóntatófülkéket is elhelyeznek.

Egy modern és a korábbinál sokkal nagyobb sekrestye is épül abból a célból, hogy a jelentősebb egyházmegyei liturgikus eseményeknél is elférjenek. A székesegyházban modern vizesblokk létesül, és megvalósul a külső akadálymentes megközelítés is.

A székesegyház évtizedeken át a megyeszékhely leghidegebb templomai közé tartozott, ám a rekonstrukció során korszerű padlófűtéssel biztosítják a kellő hőmérsékletet.

Az államtitkár az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kaposvári székesegyház rekonstrukciója nemcsak hitéleti és városképi, hanem foglalkoztatási szempontból is jelentős, hiszen számos embernek ad munkát.

Mi épül?Kaposvártemplomfelújításműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés