2024.05.23, Csütörtök
Tihany Kapuja: Leier elemekkel épül az exkluzív lakóház
Fotók: magyarepitok.hu

Tihany Kapuja: Leier elemekkel épül az exkluzív lakóház

magyarepitok.hu

2021.11.22. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

Az épület egyedi geometriájú, ferde alsó síkkal megálmodott, valamint íves élekkel kiegészített erkélyelemeit tömör elemekként szállították a Leier munkatársai.

Hirdetés

A Tihany Kapuja elnevezésű projekt első üteme közvetlenül a tihanyi rév mellett épül. A helyszín nemcsak Tihany, hanem a Balaton központi részének is tekinthető. Az épület földszinti részére üzleteket és kávézót terveztek, az emeleteken pedig összesen 12 darab exkluzív apartman kap majd helyet.

A projekt építtetője és generálkivitelezője a budapesti székhelyű Trend Bau Kft., a Leier Hungária Kft. pedig a minőségi szerkezeti építőanyagok fő beszállítójaként vállal szerepet a beruházásban.

Fotók: magyarepitok.hu

Egyedi geometriájú, tömör erkélyelemekkel készül a ház

A mai trendeknek és igényeknek megfelelően a Tihany Kapuja projekt esetében is fő elvárás volt a magas minőség mellett a gyors és hatékony kivitelezhetőség, így esett a választás a Leier előregyártott kéregfalaira, lépcsőire, valamint födémrendszerére.

Takács Gábor, a Leier Hungária Kft. előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágvezetője elmondta, a födém két részből épült fel, a lakóterek és az üzletek felett hagyományosnak tekinthető Leier Mesterpanel födém húzódik.

Az épület egyedi geometriájú, ferde alsó síkkal megálmodott, valamint íves élekkel kiegészített erkélyelemeit tömör elemekként szállították a Leier munkatársai.

Ezek a tömör erkélyelemek az építészeti és hőtechnikai igényeknek eleget téve beépített, modern hőhídmegszakító elemekkel készültek.

„A projekt előregyártott elemeinek kiegészítéseként Leiertherm 44 vázkerámia falazatot is szállítottunk, mely utólagos hőszigetelés nélkül is megfelel a hőtechnikai követelményeknek. Az épület belső válaszfalainak kialakítását Leiertherm 10-es válaszfal téglával oldottuk meg” – tette hozzá a Leier üzletágvezetője.

Jelenleg a projekt első ütemének befejező szakipari munkálatai folynak, és már előkészítés alatt van a második ütem is, melynek kivitelezése hamarosan indul.

Árkádok alatt lehet majd sétálni

A projekt honlapja szerint az épületek két, egymással szembefordított „L” alakot alkotnak, amelyek passzázst fognak közre. A házak karcsú vasbeton lábakon állnak és a földszintet csak részben építik be, a beépített részeket pedig átlátszó üvegfalakkal látják el.

Főszerepbe a vasbeton födém alatti árkádok kerülnek, amit birtokba vehetnek a gyalogosok, és fedett teraszként használhatnak a kávézók. Az emeletek tömege a lakó funkció miatt zártabb, fával burkolt, de a vasbeton födémek minden oldalon túlnyúlnak 1,5 méter szélességben, így a belső oldalon lakásokat feltáró függőfolyosókat, a külső oldalon a nappalikhoz kapcsolódó loggiákat alakítanak ki.

A nappalik üvegfala 1,5 méterrel visszahúzódik, ezért ott a loggiák mélysége megnő 3 méterre. A szintenként megjelenő körbefutó vasbeton lemezek szélei erőarányosan elvékonyodnak, a sarkok ívesen lekanyarodnak. A nyári kánikulára is gondolva, a loggiák külső síkjára karcsú acéloszlopok mentén lefutó vászon árnyékolók kerülnek, amelyek látványukkal is balatoni hangulatot árasztanak.

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.TihanyelőregyártásTrend Bau Kft.lakóépület

Hírlevél

Hirdetés