2024.03.29, Péntek
Jelentős fejlesztéssel újul meg a Balaton egyik legkedveltebb települése
csodalatosbalaton.hu

Jelentős fejlesztéssel újul meg a Balaton egyik legkedveltebb települése

mti

2021.01.08. 15:49 - Hegedűs Gergely

A közel kétmilliárdos beruházásban új művészeti élményház épül, emellett a város számos területét érinti a projekt.

Hirdetés

Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le pénteken Tihanyban: a Csokonai-ligetben új tanösvényt alakítanak ki, megújulnak a teraszkertek, valamint az apátsági lépcső.


Őszre fejeződnek be a munkálatok

A pénteki alapkőletétel alkalmából tartott sajtótájékoztatón Tósoki Imre, Tihany polgármestere  elmondta, a beruházások részeként már megkezdték a tihanyi művészeti élményház megvalósítását, valamint a Visszhang domb karbantartását, az újonnan megkezdett fejlesztéssorozat pedig jövő héten indul az apátsági lépcső bontásával. A munkálatok befejezése a tervek szerint idén ősszel várható.     

Tósoki Imre kifejtette: a Csokonai ligetben alakítják ki a nyelvemlék-tanösvényt, amely a magyar irodalom jeles alkotóinak állít emléket, az apátsági lépcsősor mellett az apátság ezeréves történetét bemutató kőelemeket helyeznek el.


Összesen 40 fejlesztést terveznek 2030-ig

A fejlesztés részben uniós, részben hazai forrásból megvalósuló, összesen 1,9 milliárd forintos beruházás elemeként jön létre. Az összegen belül 1,2 milliárd forintból gazdálkodik az önkormányzat, 700 millió forintból pedig az apátság végzi a felújításokat.   

A település 2030-ig megfogalmazott fejlesztési stratégiája összesen 40 beavatkozást tartalmaz, amelyek eredményeként megújul Tihany turisztikai kínálata - derült ki a polgármester szavaiból.  


Három helyszínen lehet majd megismerni az értékeket

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója úgy fogalmazott, hogy Tihany "turisztikai szempontból nemzetközi szinten is értékesíthető település". A beruházásnak köszönhetően pedig a település új arculatát meghatározó infrastruktúra jön létre.     

Mihályi Jeromos, a Tihanyi Apátság perjele a közös gondolkodás és a tevékenykedés fontosságát emelte ki.

"Az apátság értékeit a fejlesztésnek köszönhetően három helyszínen, a múzeumban, a Csokonai-ligetben és a Belső-tó partján lehet majd megismerni"

- fűzte hozzá.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy vélte, hogy a Balaton az elmúlt években reneszánszát éli, ezért szerinte kiemelten fontosak az új vendégkört is megcélzó tihanyi fejlesztések.

Mi épül?turizmusTihany

Hírlevél

Hirdetés