2024.03.28, Csütörtök
A vízi turizmust érintő komplex fejlesztések keretében 15 vízitúra megállóhelyet adtak át
Illusztráció - Pixabay

A vízi turizmust érintő komplex fejlesztések keretében 15 vízitúra megállóhelyet adtak át

MTI

2021.02.09. 16:04 - Gyöngyösi Klaudia

Több helyszínen infrastrukturális fejlesztések is történtek, néhány meglévő megállóhelyen eszközfejlesztéseket hajtottak végre, ezzel is segítve a térség vízi turizmusának előrelépését.

Hirdetés

Európai uniós forrásból újult meg Budapest és Pest-megye 15 vízitúra megállóhelye 799 millió forintból Szobtól Dömsödig, a Közép-Duna vízi turizmusának most lezárult komplex fejlesztési projektjében - jelentette be Schmidt Gábor, a konzorciumvezető Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke kedden Budapesten, online sajtótájékoztató keretében.

A túrázni vágyók a 2021-es vízitúra szezon kezdetétől vehetik igénybe az új szolgáltatásokat.

A fejlesztési programnak köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus a Közép-Dunán, valamint iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi lehetőségekkel, melynek köszönhetően új szabadidős csoportok formálódhatnak.

Az eseményen elhangzott, hogy a vízi turizmust érintő komplex fejlesztések, más túrázási módokhoz, így a kerékpározáshoz kapcsolódóan is folytatódnak, amelyben az önkormányzatok fontos partnerei lesznek a szövetségnek.

Mindezek mellett több helyszínen infrastrukturális fejlesztések történtek, néhány meglévő megállóhelyen eszközfejlesztéseket hajtottak végre, ezzel is segítve a térség vízi turizmusának előrelépését.

 

Az utánpótlás-nevelés is a fő célok között található

A beruházásban a Római-partot is bekapcsolták a Dunakanyar felfedezését lehetővé tevő útvonalba.

A megújult vízitúra pontok: Szob, Vác, Göd, Dunakeszi, Dunabogdány, Leányfalu, Szentendre, Római Part, a 13. kerületi Latorca utca, Pesterzsébet, Csepel, Szigetszentmiklós, Szigetcsép, Ráckeve és Dömsöd.

A projektben kiemelten kezelték a váci megállót, így az új csónakház kétszintes épülete egyszerre szolgálja majd az utánpótlás-nevelést és a vízitúrázást is. A másik kiemelt pont pedig a Római Part volt. Az eseményen kiemelték: az érdeklődőket a Duna mellett várják a többi projektben létrejött új útvonalakon, továbbá a Felső-Tiszán és a Balatonon is.

 

Országszintű fejlesztések várhatóak

Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója elmondta: a szövetségnek az ország minden területén van pályázata, 57 megújult megállóhelyet már átadtak.

Rámutatott: nincs életkorhoz kötve, hogy ki mikor szállhat a vízre, hiszen ez az a sport, amit bármikor el lehet kezdeni. A vízi túrázás élményével a szövetség táboraiban minden évben több ezer gyermek ismerkedik meg.

Nyikos András, a BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft. kérdésre közölte: a jelenlegi uniós ciklusban ezen kívül nagyjából 2 milliárd forint uniós forrásból valósulhattak meg vízitúra pontokat érintő fejlesztések országszerte.

Mi épül?sportberuházásokBudapestMagyar Kajak-kenu Szövetségturizmus

Hírlevél

Hirdetés