2024.04.19, Péntek
Rekordidő alatt épített bevásárlóparkot megyeszékhelyen a Market
Fotók: Market Zrt.

Rekordidő alatt épített bevásárlóparkot megyeszékhelyen a Market

magyarepitok.hu. Market Zrt.

2021.03.10. 13:54 - Kolinek Nóra

Megnyitja kapuit a Market kivitelezésében elkészült kaposvári bevásárlóközpont.

Hirdetés

Befejeződött az S-PARK Bevásárlópark építése Kaposváron, melynek köszönhetően modern áruházzal gazdagodik a somogyi megyeszékhely. A központ a Market Építő Zrt. kivitelezésében valósult meg, a vállalat mindössze kilenc hónap alatt készült el a projekttel - derül ki a társaság szerdai közleményéből.

A jelenleg érvényben lévő járványügyi korlátozások értelmében az S-PARK azon üzletei nyitnak meg március 11-én, amelyek a lakosság alapellátásához szükségesek, így a 6.600 négyzetméteres INTERSPAR és a közel 600 négyzetméteres DM drogéria, valamint az Ofotért csütörtöktől biztosítja a vásárlás lehetőségét. Amint a járványügyi előírások megengedik, az S-PARK egésze egységesen megnyit.

Az S-PARK az 563 ingyenes parkolójának és elhelyezkedésének köszönhetően könnyen megközelíthető.

Rekordidő alatt készült el a bevásárlóközpont

A tulajdonos és üzemeltető SES Magyarország a SPAR Magyarországgal közös fejlesztésében létrejövő bevásárlóparkját rekordidőnek számító 9 hónap alatt építették meg. Az építkezést és üzletkivitelezések volumenét is magában foglaló 11 milliárd értékű bevásárlópark több mint 180 munkavállalónak ad munkalehetőséget Kaposváron.

A beruházás Kaposvár keleti városrészén, a 61-es főút Dombóvár felé vezető szakaszán, egy 50 000 négyzetméteres telken valósult meg. Az építkezés 2020 márciusában kezdődött és decemberben fejeződött be; januártól március elejéig pedig az üzletbelsők kialakítása zajlott.

Többféle üzlet és szolgáltatás áll majd a vásárlók rendelkezésére

Az összesen több mint 11 000 négyzetméter hasznos alapterületű központ megvalósítása két részből állt:

  • létrejött egy INTERSPAR-t is magába foglaló épület közel 6 600 négyzetméteren, modern eladótérrel és az üzemi területekkel,
  • emellett egy vele szoros kapcsolatban álló, másik épületben számos üzletből álló kereskedelmi egység várja majd a vásárlókat közel 4 400 négyzetméteren.

 

Környezetbarát áruház épült

Az S-PARK koncepciójának és tervének kialakítása során a külső design mellett fontos szempont volt a környezettudatosság, ami már a tervezés során is nagy hangsúlyt kapott.

A fa tetőpanelek, az energiatakarékos LED-technológia tudatos használata, valamint az elektromos autótöltők telepítése mellett az INTERSPAR áruházban környezetkímélő hűtő-fűtőrendszer, valamint ózonbarát, hulladékhőt is hasznosítani képes szén-dioxidos hűtőközegű hőszivattyús rendszer került beépítésre.

A külső tereprendezés során 22.000 m² utat aszfaltoztak le, és ugyanennyi térkőburkolatot helyeztek el, illetve 15.000 m²-en gyepesített zöldterületet hoztak létre.

Az L alakú épületrész középső szabad területén valósul meg tavasz végén egy pihenőpark, melynek részeként elsőként egy modern játszóteret alakítanak ki.

 

Számos kihívással néztek szembe a kivitelezők

A projekt megvalósítása szinte teljes mértékben a koronavírus-járvány időszakára esett, így az élőmunkát igénylő feladatok szigorú szabályozások és a higiéniai előírások maximális betartása mellett zajlottak.

A beruházást a Market nagyon szűk határidővel, mindössze 9 hónap alatt valósította meg. Az építkezésen naponta átlagosan mintegy 180-an dolgoztak, a projekt tetőzésekor a maximális napi létszám pedig 280 dolgozó volt.

Gellért Bálint építésvezető kiemelte: „Lehetetlennek tűnő véghatáridő és Markethez méltó, magas színvonalú kivitelezés – ezeket emelném ki a projekttel kapcsolatban. Az épületek kapcsán az alvállalkozók motiválása – és ezáltal a jó kapcsolat kialakítása – miatt tudtunk gyorsan a változásokból előnyt kovácsolni.

Amire igazán büszkék lehetünk, hogy 9 hónap megfeszített munka után, bő két héttel a szerződéses határidő előtt, kiváló minőségben sikerült a projektet megvalósítani.”

Már beszámoltunk korábban olyan beruházásról, amiben a Market INTERSPAR hipermarketet adott át, még 2017-ben, Érden. Most a kaposvári hipermarket műszaki átadás-átvétele 2020 decemberében megtörtént, és ezzel megoldódott a forgalmas csomópont évtizedes problémája is, így a városban ezt a területet egyaránt sikerült rehabilitálni.

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.Kaposváráruházépítés

Hírlevél

Hirdetés