2024.07.24, Szerda

Hirdetés

Megújul a magyar avantgárd leghíresebb festőjének villája
Illusztráció

Megújul a magyar avantgárd leghíresebb festőjének villája

MTI

2021.04.08. 19:30 - Gyöngyösi Klaudia

A megújult villában Nyergesújfalu alkotókörei és egy civil szervezet kap helyet, illetve a nagyobb tereket rendezvények, esküvők lebonyolítására hasznosítják majd.

Hirdetés

A nyergesújfalui önkormányzat megkezdte a magyar avantgárd egyik leghíresebb festőjeként számon tartott Kernstok Károly villájának felújítását - derül ki a polgármester csütörtöki közleményéből.

Mihelik Magdolna elmondta, hogy az 1912-ben emelt épületet 205 millió forint ráfordítással az önkormányzat saját költségvetéséből építteti újjá egy műemlék- és templomfelújítással foglalkozó társasággal.

A megújult villában Nyergesújfalu alkotókörei és egy civil szervezet kap helyet, illetve a nagyobb tereket rendezvények, esküvők lebonyolítására hasznosítják majd. Nemcsak az épületet állítják helyre korhű állapotúra, a körülötte elterülő nagyméretű kert a nappali órákban közparkként felkereshető lesz, miután visszatelepítik az egykor ott lévő közel 400 növényfajt.

 

Kernstok művészeti szabadiskolája is az épületben működött egykor

A Kernstok Károly által 1912-ben építtetett villa rossz állapota miatt jelenleg nem látogatható. Az elmúlt évtizedekben működött benne kozmetikai szalon, fogorvosi műhely, de nagy átalakításokat nem végeztek rajta.

Megvan a terasz, Kernstok falócája, cserépkályhája és a nappali is korhű állapotú.

A magyar avantgárd egyik leghíresebb festőjeként számon tartott Kernstok Károly a Nyolcak néven ismertté vált művészcsoport egyik vezéregyénisége volt. Villájában a magyar művészeti élet olyan tagjai fordultak meg, mint Feszty Árpád, Ady Endre vagy Czóbel Béla.

Itt működött a Tanácsköztársaság alatt Kernstok művészeti szabadiskolája, növendékei között volt Derkovits Gyula, Goszthony Mária és Novotny Emil Róbert.

Az önkormányzat folyamatosan ápolta a festő és a Nyolcak művészcsoport emlékét. Helyi kiállítások és konferenciák szervezése mellett közreműködtek a Szépművészeti Múzeumban 2011-ben megnyílt nagyszabású tárlat megvalósításában, a csoportot bemutató dokumentumfilm létrejöttében, valamint bemutatták a közönségnek a festő két olyan képét, amely eddig magángyűjteményben lappangott.

Mi épül?műemlékfelújításműemlékNyergesújfaluKernstok-villa

Hírlevél

Hirdetés