2024.04.24, Szerda
A szerkezetépítés kihívását PERI zsaluzattal oldották meg a főváros egyik legújabb lakóépületén
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A szerkezetépítés kihívását PERI zsaluzattal oldották meg a főváros egyik legújabb lakóépületén

magyarepitok.hu

2021.05.27. 15:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A függőleges szerkezetek építéséhez a PERI jól ismert TRIO fal- és pillérzsaluzatait, a felső szinteken pedig LICO pillérzsaluzatait használták fel.

Hirdetés

A Westside Residence Budapest egyik leggyorsabban fejlődő kerületének népszerű pontján, a Szabolcs és Bulcsú utca által határolt területen helyezkedik el a XIII. kerületben. A Biggeorge Property beruházásában és a GroundUp Kft. generálkivitelezésével megvalósuló zöldtetős lakóépület belső zöld kerttel és okos funkcióval ellátva kínál otthonokat. Az épület szerkezetépítéséért a KVCS Kft. felelt.

A nyolcemeletes épület felső szinti lakásaiból panoráma nyílik mind a budai rész, mind pedig a pesti rész irányába.

A mennyezeti hűtés-fűtéssel ellátott lakások nagy része terasszal rendelkezik, valamint kertkapcsolatos lakások is elérhetőek. 212 lakás kerül kialakításra a 30 négyzetméteres stúdiólakástól egészen a 100 négyzetméteres, nagyteraszos penthouse lakásokig.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Több mint 13 ezer köbméter beton és 1900 tonna betonacél

Nagy Balázs, a KVCS Kft. projektvezetője kalauzolta lapunkat az építkezés helyszínén, és számolt be a szerkezetépítés részleteiről. Az épület három pinceszintből (félszint eltolással) és földszint + nyolc emeletből áll. A szerkezetépítés 11 hónapot vett igénybe, az alaplemez készítést is figyelembe véve.

„Az építmény pillérvázas rendszerű, két dilatációs egységből áll, melyek mindegyikében van egy-egy dupla liftakna és lépcsőház. A ház a szomszédos épületek felé eső részeinél monolit vasbeton fallal csatlakozik”

– fejtette ki.

Az épület teraszokkal összevont alapterülete - általános szinteken - nagyságrendileg 2500 négyzetméter. „Egy általános, közbenső szint elkészítéséhez nagyjából két, két és fél hétre volt szükségünk. A projekt során összességében közel 13.500 köbméter betont és 1900 tonna betonacélt használtunk fel” – tette hozzá.

Acél hevederekről indított födémzsaluzat segítette a szakembereket

Nagy Balázs továbbá elmondta, a függőleges szerkezetek építéséhez a PERI jól ismert TRIO fal- és pillérzsaluzatait, a felső szinteken pedig LICO pillérzsaluzatait használták fel a KVCS szakemberei. Az általánosságban használt MULTIFLEX fatartós rendszerű födémzsaluzatból szintenként nagyságrendileg 2500 négyzetméterre volt szükség.

„Az erkélylemezek készítésénél PERI UP Flex teherhordó állvány segítette a munkánkat. A biztonságos közlekedésről és a munkavégzésről a PERI lépcsőtornyai és vasszerelő állványai, valamint FB 180 munkaállványai gondoskodtak.”

A szerkezetépítés kihívást is tartogatott a kivitelezők számára, mégpedig az 1. emelet feletti födém erkélylemezeinek alátámasztásakor. „A nem szokványos helyszíni adottságok miatt a belső udvari részen a pinceszint feletti födémről lehetett indítani az erkélylemezek alátámasztását. Az utcai részeken viszont a megfelelő induló felület nem volt biztosított, ezért ezen erkélylemezeket acél hevederekről indított födémzsaluzattal tudtuk kivitelezni. Ezeket minden szinten, függetlenítve az alatta lévő szerkezettől kellett elkészíteni.”

Az erkélylemezeket PERI UP állványrendszer támasztotta alá

A KVCS munkatársa a belső udvari erkélylemezek készítéséről is megosztott néhány érdekes részletet,

amelyek a pinceszint feletti födémtől számítva 7,8 méter magasságban találhatóak, és 20-40 négyzetméter közötti alapterülettel rendelkeznek.

„Az erkélylemezek öt helyen helyezkednek el az épületen, melyből három erkélylemez egy dilatációval megszakított. Ezen lemezek alátámasztására a PERI UP Flex rendszer bizonyult a legmegfelelőbbnek a gyors és biztonságos építhetőség, a bonthatóság, illetve a megfelelő teherbírás miatt. A PERI mérnökei ezen projekt során is szakértelmükkel és folyamatos közreműködésükkel járultak hozzá a szerkezetépítés sikeréhez” – foglalta össze Nagy Balázs.

Galéria

Mi épül?Peri Kft.GroundUp Kft.Biggeorge Property Zrt.KVCS Kft. Budapestzsaluzatállványzat

Hírlevél

Hirdetés