2024.04.13, Szombat
Már épül a komp Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között
Illusztráció (atlantisclubkft.hu)

Már épül a komp Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között

mti, magyarepitok.hu

2021.05.19. 08:55 - Szabó Ákos

Az új átkelő 40 kilométeres kerülőt szüntet meg, a kivitelezést a magyar oldalon a Strabag végzi el.

Hirdetés

A Strabag-csoport kivitelezésében megkezdődött a Neszmély-Dunaradvány komp építése, mellyel 40 kilométeres útvonal takarítható meg Szlovákia felé - mondta el a Janovics István neszmélyi polgármester kedden. A fejlesztésről legutóbb nyáron írtunk, amikor a projekt hazai részét elnyerte a STRABAG Építő Kft.

Magyar részről a projekt vezetője a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a komp beszerzéséért és üzemeltetéséért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felelős, a szlovák oldalon megvalósuló fejlesztéseket az Ister-Granum EGTC végzi el.

A beruházással a magyar és szlovák oldalon egyaránt kiépítik a kompkikötőhöz vezető útcsatlakozást, a kikötő fogadóépületét, valamint a rámpákat.

 

Az autós, kerékpáros és gyalogos közlekedés is könnyebb lesz

 

Az új határátkelő Tatától északra épül ki

A part szlovák szakaszán 9, a magyar oldalon 28 parkolót hoznak létre. A komp naponta 172 autót képes áthajózni, valamint számos gyalogos és kerékpáros turista átkelési lehetőségét biztosítja. Az átkelő lábakon álló neszmélyi épületének alapterülete 170 négyzetméter, a létesítményben 100 négyzetméteres emeleti teraszt is kialakítanak.

A fejlesztés költsége csaknem 1,8 milliárd forint, a beruházás 85 százalékát európai uniós forrásokból, 15 százalékát magyar és szlovák költségvetési forrásokból fedezik.

 

Folyamatosan növekszik szlovák haáron az átkelők száma

A polgármester felidézte, a két ország kormánya 2014-ben állapodott meg a határátkelők számának növeléséről. A 677 kilométeres határszakaszon jelenleg 33 helyen lehet átkelni, a ciklus végéig hat új átkelő jön létre. A megépülő komp 40 kilométeres kerülőt szüntet meg.

Mi épül?StrabagNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)útépítésparkolókNeszmélyDunaradványMagyar Közút Nonprofit Zrt.Ister-Granum EGTC

Hírlevél

Hirdetés