2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Közel 40 kilométeres elkerülőt vált ki ez az építkezés az északi határon
Illusztráció (atlantisclubkft.hu)

Közel 40 kilométeres elkerülőt vált ki ez az építkezés az északi határon

magyarepitok.hu

2020.08.04. 10:50 - Szabó Ákos

A STRABAG alakítja ki a Dunán a Neszmély-Dunaradvány rév magyarországi oldalához szükséges utakat és fogadóépületet mintegy 850 millió forintból. Várhatóan napi 600 személyautó használja majd a kompot.

Hirdetés

Újabb olyan beruházás léphet a kivitelezési szakaszba, mely a magyar-szlovák határ könnyebb átjárhatóságát javítja. Miközben Komárom új Duna-hídja egyre közelebb kerül az átadáshoz és az Ipolyon több határátkelő-híd építkezésének előkészítése is jól halad, nemrég kiderült, hogy a több éve tervezett Neszmély-Dunaradvány (Radvaň nad Dunajom) rév magyar oldalán a STRABAG Építő Kft. dolgozik majd. A közbeszerzési értesítő adatai szerint az eredetileg becsült közel 1 milliárd forintos nettó ár helyett 849 millió forintért vállalta el a munkát a cég.

 

Az új határátkelő Tatától északra épül ki.

A fejlesztés teljes összege közel 1,8 milliárd forint, a beruházás 85 százalékát európai uniós forrásokból, a fennmaradó 15 százalékot magyar és szlovák költségvetési forrásokból fedezik - derül ki a hajozas.hu korábbi híréből. A projekt elékészültével a túlnyomórészt magyar lakosságú Dunaradványba és térségébe Magyarországról egy korábbi 40 kilométeres kitérő kihagyásával lehet majd eljutni.

 

Utat, kikötőt és parkolót is építenek

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a STRABAG-nak két fő feladata van: a Komárom-Esztergom megyei révhez szükséges útépítések és a kompkikötő épületének fejlesztése.

Az útépítés Neszmély belterületén a Fő úttól (országos jelzés szerint ez a 10-es számú főút) indul a Nyáraska utca és Révész köz kereszteződésénél. A kompkikötőhöz vezető 2x1 sávos út a Révész közön halad 286 m hosszon, ezt a szakaszt felújítják. A Révész köz végén az új építésű, 2x1 sávos, 149 m hosszú út vezet majd a Duna-partra, ahol egy 99,5 m hosszú rámpa készül el.

A komp kikötőjét itt építik ki:

  • az épület lábakon fog állni,
  • alapterülete mintegy 170 négyzetméter lesz,
  • de ezen felül egy több mint 100 négyzetméteres emeleti teraszt,
  • és összesen 270 négyzetméternyi fedett-nyitott területet is átadnak.

A STRABAG a magyar oldalon 28 parkolóhelyet épít (a szlovák oldalon 9 helyet alakítanak ki, a partner fél beruházásában). Emellett többek között a közművesítési munkákat is elvégzik a projektben.

A becslések szerint naponta 600 személyautó veszi majd igénybe az új átkelési lehetőséget.

A kompot a Magyar Közút Nzrt. szerzi be. A szlovákiai oldalon megvalósuló fejlesztésekért az Ister-Granum EGTC felel.

Mi épül?StrabagNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)NeszmélyDunaradványkikötőútépítésútfelújításMagyar Közút Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés