2024.04.24, Szerda
Rövidesen eléri szerkezetkész állapotát a felsőörsi iskola új tornaterme
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Rövidesen eléri szerkezetkész állapotát a felsőörsi iskola új tornaterme

magyarepitok.hu

2021.05.25. 08:15 - Kolinek Nóra

A VEMÉVSZER kivitelezésével bővül a Balaton menti település általános iskolája.

Hirdetés

Tanteremmel és tornateremmel bővítik a felsőörsi Malomvölgy Általános Iskolát. Az intézmény a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tagiskolája, ahol jelenleg 77 alsó tagozatos diák tanul. A projekt a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. és Felsőörs önkormányzata közös beruházásában valósul meg, a kivitelezést a VEMÉVSZER Kft. végzi.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A projekt előrehaladásával kapcsolatosan Kadnár János, a VEMÉVSZER létesítményfelelőse adott tájékoztatást lapunk megkeresésére. A szakember beszámolóját azzal kezdte, hogy a kivitelezés 2021 januárjában kezdődött a nagytömegű földmunkákkal.

Tekintettel arra, hogy a telek lejtős terepen helyezkedik el, a földszint háromnegyedét a terepszint alá süllyesztették. A sávalap és lemezalap elkészítését követően a monolit vasbeton pillérvázas és falazott szerkezet építésével folytatták a munkákat.

 

 

Beemelték az épület főtartó gerendáit

Kitért arra is, hogy

jelenleg a szerkezetépítés befejező munkái zajlanak, a zárófödém betonozása rövidesen elkészül, valamint a földszinten a válaszfal falazások is elkezdődtek.

 

 

Cikkünk készítésekor épp a főtartó gerendák beemelése történt, amelyet a projekt legérdekesebb részeként nevezett meg a szakember, a kapcsolódó vasbeton pillérfejek, acélkelyhek precíz, centiméteren belüli beállításával együtt.

Kadnár János ismertette, hogy a főtartók áthidalják a nagy fesztávot, amire a cserépfedésű fa fedélszerkezetű magas tető épül. Elmondta:

kihívás volt a nagy méretű 18,32 méter hosszú, közel 3 tonna, 20x136 centiméter keresztmetszetű ragasztott főtartók beszállítása a közútról a munkaterületre,

majd hozzátette, hogy 90 tonnás autódaruval emelték az elemeket az épület középtengelyébe.

 

 

A talajvíz nehezítette a munkákat

A fentieken túl további kihívást jelentettek az alépítményi munkák, amelyek talajvízben történtek, és nyílt víztartással, folyamatos szivattyúzással oldották meg annak elvezetését.

Jelentős feladat továbbá a beázásmentes állapot elérése, a belső szakipari munkák zökkenőmentes csatlakoztatásához.

„Minden egyes részfeladat ütemben történő megvalósítását sikernek éljünk meg, ezek teszik lehetővé a projekt határidőre történő megvalósítását” – tette hozzá.

 

 

A tornaterem a község rendezvényeinek is kiváló helyszíne lesz

A létesítményfelelős a számok nyelvén is tájékoztatott a beruházásról, ismertette: az épület teljes alapterülete bruttó 1200 négyzetméter, amelyből a tornaterem nettó 650 négyzetmétert tesz ki. A meglévő általános iskola belső udvari részéhez egy összekötő, zárt folyosó épül, amelyen keresztül az új tornaterem megközelíthető lesz.

 

 

A kétszintes épület földszintjén alakítják ki a tornatermet öltözőkkel, szertárral, valamint a konyhát és az éttermet. Az emeleten két tanterem, egy lelátó galéria és a gépészeti terek, raktárak kapnak helyet.

Az építkezés során 1000 köbméter betont, 70 tonna betonacélt építenek be. Az építmény magassága 7 méter, a tetőgerinc 11 méteren található.

A szakember arra a kérdésünkre, hogy milyen hatással volt a koronavírus az építkezésre azt felelte, hogy az a kivitelezést csak kisebb mértékben érintette, és a feladatokat átszervezéssel meg tudták oldani.

A tornateremben az iskolai, illetve tömegsport mellett különféle edzésekre is lesz lehetőség, továbbá kiváló helyszíne lesz a közösségi rendezvényeknek is a 2018 lakosú Felsőörsön.

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.FelsőörsBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)iskolaépítéssportberuházásoktornaterem

Hírlevél

Hirdetés