2024.03.19, Kedd
Geotermikus energia biztosítja a budai társasház fűtését
Fotók: EBH INVEST

Geotermikus energia biztosítja a budai társasház fűtését

magyarepitok.hu

2021.07.28. 07:30 - Kolinek Nóra

Az EBH INVEST munkájával 21 lakásos társasház épült a főváros I. kerületében.

Hirdetés

A budai Vár alatti, I. kerületi Toldy Ferenc utcai 21 lakásos társasház generálkivitelezését az OTP Ingatlan Zrt. megbízásából az EB HUNGARY INVEST Kft. végezte.

A kivitelezés 2017 áprilisában kezdődött, és 2020 júliusában elindult a használatbavételi eljárás a projekt kapcsán. A társasház 4 emeletes, magastetős kialakítású épület, mely 3 pinceszinttel rendelkezik, ahol a tárolókon kívül 52 férőhelyes mélygarázs kapott helyet.

A cég a komplex mélyépítési és szerkezetépítési munkákon túl a belsőépítészeti, fit-out feladatokat is ellátta.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A garázsszintek építésekor alagútrendszerre bukkantak

A kivitelezés részleteiről Vető-Boros Krisztiánt, az EBH projektvezetőjét kérdeztük. A szakember elmondta, hogy a kivitelezés egyik legnagyobb kihívást jelentő részét a szerkezetépítés időszakában a szomszédos ingatlanok teljes beépítettsége és a szűk utcák jelentették.

A munkálatokat a pinceszinti földkiemelés következtében előkerülő alagútrendszer is akadályozta.

A legnagyobb kihívást mégis az organizáció megoldása jelentette, hiszen a földalatti szinteket toronydaru nélkül, kézi erővel kellett megépíteni. A meredek támfal állékonyságnak megőrzése érdekében speciális támfal-megerősítéseket kellett alkalmazni – tette hozzá a projektvezető.

A kivitelezés során használt speciális technológiákra kitérve Vető-Boros Krisztián elmondta, hogy a pinceszinti földpart megtámasztását talajszegezéssel végezték. A talajszegezést az 5-8 méter hosszú titán rúd megfelelő dőlésszögben történő, földbe való befúrása, majd injektálása jelenti, melyet a szakkivitelező valósított meg.

A lakások hűtését-fűtését geotermikus energia biztosítja.

A tetőn és az oldalfalak egy részén bádogburkolatot alakítottak ki, illetve a homlokzat többi része téglaburkolatot és nemesvakolatot kapott.

 

A térszint alatti területek kézi zsaluzással és betonozással készültek

„A pinceszinteket kézi zsaluzással és betonozással építettük: manapság ez már nem megszokott kivitelezési forma, és büszkék vagyunk arra, hogy a nehézségek ellenére sikerült helytállnunk. Úgy gondoljuk, ilyen nagyságrendű munka keretein belül, kevés cég képes erre”

  ismertette a szakember.

A beruházás méreteire kitérve az EBH projektvezetője elmondta, hogy a társasház egy trapéz alakú 53 x 20 méteres foghíj-telekre épült. Az épület legmagasabb pontja 18,8 méter, a legmélyebb pontja 9 méterrel a föld felszíne alatt található.

A koronavírus okozta járványhelyzet miatt a külföldi anyagok beszállítása bizonyos tételek esetén teljesen lehetetlenné vált:

„ezekben az esetekben olyan országok gyártóit kellett felkeresnünk, akik a pandémia ellenére tudták tartani a projekt számára is kedvező beszállítási határidőket”

 tájékoztatott Vető-Boros Krisztián.

Továbbá néhány esetben a pandémia szempontjából kontaktszemélyekké váltak kollégáink, ami miatt lemaradások keletkeztek a projekt ütemtervében.

 

Az egyedi igények figyelembevétele kiemelt szerepet kapott

„A lakásépítés mindig nagy kihívás, mert annyi megrendelőt kap a vállalkozó, ahány lakástulajdonossal kerül kapcsolatba.

Az egyedi igények megjelenése miatt minden lakás kisebb vagy nagyobb mértékben, de az eredeti tervekhez képest jelentősebb változtatásokon esik át. Ezen elvárások megvalósítása természetesen mindig izgalmas feladat, de emellett komoly odafigyelést, nyomon követést, áttervezést és költségkalkulációt igényel a projekten dolgozó csapat minden résztvevőjétől, hiszen

a cél az, hogy a megrendelőnk és a lakásvásárlók elképzelési szerint valósuljon meg a projekt, és mindenki elégedett legyen a végeredménnyel”

 – mondta végül a projektvezető.

Galéria

Mi épül?EBH INVESTtársasházakbelső építészet

Hírlevél

Hirdetés