2021.10.22, Péntek
Speciális robottechnológiával építették be Veszprém tornacsarnokának nyílászáróit
Fotó: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Speciális robottechnológiával építették be Veszprém tornacsarnokának nyílászáróit

magyarepitok.hu

2021.07.12. 19:30 - Kolinek Nóra

A VEMÉVSZER kivitelezésével épül meg Veszprém tornászgyakorlója.

Hirdetés

A Modern Városok Program keretében a Városi Stadion komplex megújításának első elemeként új tornászgyakorlóval gazdagodik Veszprém. A létesítmény – amely versenysportnak, az utánpótlás-nevelésnek, az iskolai sportnak és a helyi szabadidősportnak is helyet biztosít – 230 tornász és gumiasztalos diák számára nyújt minőségi edzési lehetőséget. A város tornacsarnoka a helyi igények kiszolgálása mellett a térség tanulóinak is edzéslehetőséget biztosít majd.

A korábbi létesítmény az 1970-es években épült, így szükségessé vált, egy modern kor követelményeinek megfelelő csarnok kialakítása. Az városi tornászgyakorló kivitelezését a VEMÉVSZER Kft. és a MIN-TECH Kft. végzi konzorciumban, a munkálatok 2020 augusztusában kezdődtek, és 2021 őszén fejeződnek be.

A projekt előrehaladásával kapcsolatosan György István, a VEMÉVSZER főépítésvezetője adott tájékoztatást lapunk megkeresésére. A beszélgetés elején a szakember tájékoztatott az épület méreteivel kapcsolatosan:

az új tornacsarnok 40x30 méter alapterületű, 11 méter magas, nettó alapterülete pedig 1500 négyzetméter.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A kivitelezés során közel 400 köbméter monolit vasbeton szerkezetet építettek, 1200 négyzetméter PVC lapos tetőszigeteléssel, továbbá 30 tonna szerkezeti acélt használtak fel és 400 négyzetméter függönyfal felület építettek be.

A további műszaki részletekkel kapcsolatosan az építésvezető elmondta, hogy az épület pontalapozással és előregyártott vasbeton szerkezetekkel készült, vázkitöltő kerámia falazatokkal és kerámia válaszfalakkal, a szigeteléshez 20 centiméter vastag homlokzati hőszigetelőt használtak, a keleti és nyugati oldalon homlokzati üvegfallal.

A jelenlegi zajló munkálatokkal kapcsolatban a szakember elmondta, hogy a külső homlokzaton a színezések készülnek, míg a belül a szárazépítési, festési, valamint gépészeti, villanyszerelési munkák folynak.

 

 

A szivacsgördök miatt meg kellett fordítani a technológiai ütemeket

György István az építkezés egyik kihívást jelentő részeként a csarnokrész munkáinak ütemezését említette, mivel itt közel 200 négyzetméter felületen szivacsgödrök találhatóak, melyek a padlótól még mintegy 1 méter mélységben lettek kialakítva.

„A szivacsgödrök helyén − azok formája miatt − nem lehetett rendesen állványozni, ezért először azt le kellett fedni, hogy a munkákat el tudjuk végezni, így a technológiai ütemeket megfordítva dolgoztunk,

ami azt jelenti, hogy előbb elkészült a vakolás, festés, deszkaburkolatos álmennyezet, valamint elhelyeztük a lámpatesteket, és ezek után a szivacsgödröt felszabadítva elkészült az aljzatbeton – tette hozzá.

„Szintén megoldandó feladat volt, hogy a szociális rész földszinti helyiségeiben nemcsak a szellőzés, hanem a vízvezetékek is szabadon vannak szerelve a mennyezet alatt. Itt nagy logisztikát igényelt, hogy a függőleges vezetékek már korábban el lettek helyezve a falakba, a mennyezeti vízszintes gerinc vezetékek szereléséhez a helyiségeket teljesen készre kellett festeni.” Jelenleg ezen gépészeti vezetékek szerelése is folyamatban van – tette hozzá György István.

A 800 négyzetméteres deszkaburkolatos álmennyezet és annak lakatos fogadószerkezetének az összerakása is nagy odafigyelést igényelt, mivel itt 8 méteres magasságban kellett dolgozniuk a szakembereknek, és nagyságrendileg 5000 horganyzott acélfülre kellet felcsavarozni 1500 szál deszkát.

 

A különleges ablakok meggátolják az árnyékképződést

Az építkezés során használt speciális technológiákra kitérve az építésvezető arról beszélt, hogy az egyik a szociális rész aljzatbeton kialakítása nem a megszokott esztrich betonnal készült, hanem öntött padlóként alakították ki, melyre júliusban öntik a végső 1 centiméter réteget.

„A legnagyobb dobás a keleti oldal homlokzati függönyfal kialakítása: itt speciális technológiával készült OKALUX ablakokat építettek be, amelyek gyártását Németországban végezték. A különleges nyílászáró egyedi rendeltetése, hogy csak 30 százalékban engedi át a fényt, és egységes fényviszonyokat teremt a csarnokban árnyékképződés nélkül.

Ez utóbbi megrendelői oldalról komoly elvárás volt.

A projekt egyik legérdekesebb része különleges ablakok beépítése volt:

az üvegek súlya és sérülésveszély elkerülése érdekében a hagyományos állványos technológia nem volt megfelelő, ezért speciális robotokat használtak.

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.VeszprémsportberuházásoksportcsarnokMin-Tech Kft.

Hírlevél

Hirdetés