2024.06.15, Szombat
Egyedülálló műemlékegyüttes születik újjá a belváros szívében
Fotók: Market Építő Zrt.

Egyedülálló műemlékegyüttes születik újjá a belváros szívében

magyarepitok.hu

2021.08.09. 16:10 - Gyöngyösi Klaudia

Budapesten, a Duna-parthoz közel egy szállodából, társasházból és kaszinóból álló épületkomplexumot alakít ki a Market Építő Zrt. a BDPST Group és a Cretum beruházásában több műemléki épület védett részeinek megőrzésével.

Hirdetés

Fontos mérföldkőhöz érkezett a főváros V. kerületében, a Vörösmarty tér és a Vigadó közvetlen szomszédságában épülő Hotel Dorothea – derül ki a kivitelező Market Építő Zrt. közleményéből. Az építészeti designt és a belsőépítészetet az olasz Lissoni & Partners jegyzi. A hazai generáltervező, a TSPC Kft. munkáját is koordinálva, a kivitelezést egy közel 1000 oldalas, szigorú Marriott Autograph Standard szerint végzi a Market.

Fotók: Market Építő Zrt.

A szükséges bontások után a szakemberek a pincét mínusz 15 méterre mélyítette, ebből a mélységből épült fel a Moratus Szerkezetépítő Kft. közreműködésével a négy emeletnyi pince, amivel a kivitelezés újra elérte az utcaszintet.

A bontási munkálatok 2019 júliusában kezdődtek meg az erősen leromlott állapotú épületekben - az egyik épületet statikailag életveszélyessé nyilvánították. A projekt azoknak az épületelemeknek az ideiglenes elbontásával kezdődött, amelyek a speciális helyreállítást igénylő technológia miatt a helyszínről elszállítva szakműhelyekben lesznek korhűen helyreállítva, majd a helyszínen visszaépítve.

 

Több munkafolyamat is speciális technológiát igényelt

A megmaradó épületrészeket, valamint az önmagukban álló homlokzatokat az utcán és az épületeken belül elhelyezett, nagyjából mintegy 100 tonnányi, ideiglenes acélszerkezettel stabilizálták. Az értékes épületelemeket a szakemberek helyszíni védelemmel látták el, megóvva őket a kivitelezés során esetlegesen előforduló sérülésektől. Ezeket az ütemterv szerint a kivitelezés későbbi fázisában újítják majd fel a helyszínen.

A bontási munkálatokkal párhuzamosan megtörtént a meglévő alaptestek és a meglévő, de statikailag rossz állapotú szerkezeti elemek megerősítése is. Ezek a munkák szintén nagy körültekintést és speciális technológiákat igényeltek az épületek állapota, kora és az építési helyszín szűkössége, valamint a belvárosi elhelyezkedése miatt is.

A bontási munkálatok során összesen mintegy 25 ezer köbméternyi épületszerkezetet távolítottak el, speciális megtámasztásokat és merevítéseket alkalmazva, továbbá közel 20 000 köbméternyi földet emeltek ki és szállítottak el a pincetömbből. A projekt során eddig 11 ezer köbméternyi betont használtak fel, ami közel 1500 mixerfordulónak felel meg.

 

A komplexumban egy 28 lakásos luxusházat is kialakítanak

A projekt keretében egy új, ötcsillagos hotel épül összesen 216 szobával a hozzá tartozó közösségi terekkel és kiszolgáló funkciókkal. A komplexumban helyet kap továbbá egy 28 lakásos luxus társasház, két étterem, két üzlet és egy új kaszinó is. A beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektté nyilvánították.

„A beruházás végén összesen mintegy 26 ezer négyzetméternyi hasznos alapterületet adunk át” - jegyzi meg az építkezés volumenét érzékeltetve Metka Márton, a projekt műszaki igazgatója.

 

Különböző korszak építészeti stílusai keverednek

Az építkezés számos kihívást tartogat: a kivitelező három különböző korszak épületeit kapcsolja össze egy összefüggő tömbbé. Az Apáczai Csere János utca és a Vigadó utca által határolt részen helyezkedik el az úgynevezett Mahart-ház, a Vörösmarty tér felől a Futura vagy úgynevezett Münnich-ház, a Wekerle utca felől pedig az egykori Bank székház, vagyis a Weber-ház.

A három épület az 1900-as évek elejétől kezdődően készült, 10-20 éves időbeli eltolódásban. Ebből eredően a szerkezeti kialakításuk is különbözik egymástól, így különböző módszerekkel kell őket átépíteni is.

Az épületek homlokzatait az utcafronton eredeti állapotuknak megfelelően állítják helyre, a belső udvart pedig egy 35 méter fesztávú, üveggel fedett belső átriummal alakítják ki. A három épületen egymással összhangban egy egységes, kortárs megjelenést kap a belső homlokzat.

A belső udvar a kívülről sokarcú épületegyüttes építészeti egységesítését teszi majd lehetővé. A belső tér a második emeleten fog egyesülni egy légtérré. Egyedi atmoszférát biztosít majd a hullámzó, strukturált lamellás homlokzat, a burjánzó belső kert és az üvegfallal transzparenssé tett öntöttvas szerkezetű műemléki lépcső.

A védett belső tereket és homlokzatokat a munkálatok során megőrzik és felújítják, a többi épületrész pedig a bontási munkálatok után újjáépül. Az épület külső homlokzata és belső lépcsőházai védettséget élveznek, ezért az építők folyamatosan konzultálnak a hatósággal a restaurálási feladatokat illetően.

 

Több egyedi kihívással néz szembe a kivitelező

A szerkezetépítés során 14 ezer köbméternyi új vasbetonszerkezetet épít a Moratus Kft., ebben külön kihívást jelent az újonnan épülő részeket a megmaradó épületszerkezetekkel összedolgozni. A kivitelezők számára a megvalósítás során kihívást jelent a munkaszervezés is, amelyet a szűk, épületek által körülhatárolt belvárosi környezetben kell koordinálni.

A tömb egyik épülete már 20 éve elhagyatott volt, így a falakon felütötte a fejét egy gombás fertőzés, melynek kezelése körültekintést igényel és módszeresen irtani kell, hogy később ne térjen vissza.

A munkálatok során kiemelt figyelmet kell fordítani az építkezési terület közepén 24 órában nyitva tartó kaszinó zavartalan működésére is.

A projekt az ütemtervnek megfelelően halad, jövő év első negyedévében az acél tetőszerkezetek telepítésével a komplexum eléri a szerkezetkész állapotot, 2023 elején pedig sor kerülhet az átadásra.

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.BudapestműemlékfelújításHotel Dorotheahotel

Hírlevél

Hirdetés