2024.03.19, Kedd
Jelentős fejlesztés kezdődött a Budapesti Gazdasági Egyetemen
Főkép: octogon.hu Látványtervek: bagolyvarkoli.eu

Jelentős fejlesztés kezdődött a Budapesti Gazdasági Egyetemen

MTI, magyarepitok.hu

2021.08.04. 12:20 - Kalácska-Nagy Nóra

A Laterex Zrt. építheti meg az új könyvtárat és hallgatói centrumot.

Hirdetés

A napokban elhelyezték a Budapesti Gazdasági Egyetem új központi könyvtárának és hallgatói centrumának alapkövét a fővárosban. Az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, az új könyvtár és hallgatói központ állami forrásból, 5,3 milliárd forintos beruházással épül meg. A kivitelezés megvalósítója a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. A 14. kerületi, Bagolyvár utcában történő fejlesztést a Laterex Építő Zrt. végzi el.

Palkovics László kiemelte, hogy a 17 200 diákot oktató BGE - az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem után - az ország harmadik legtöbb hallgatóval rendelkező felsőoktatási intézményévé vált. Ahhoz, hogy az intézmény meg tudjon felelni a szerepének, folyamatos innováció szükséges; ezt szolgálja az egyetem zuglói kampuszán felépülő új központi könyvtár és hallgatói centrum is.

Látványtervek: bagolyvarkoli.eu

Hiánypótló épület valósul meg a hallgatók számára

Az európai uniós közbeszerzési adatokból kiderült, a kollégium ’A’ épületszárnyának földszintjén és pincéjében üzemelő könyvtár helyett új, megnövelt alapterületű és kapacitású, korszerű szolgáltatásokat nyújtó intézményi területet hoznak létre.

Az új Központi Könyvtár alápincézett, földszint + 2 emelet szintszámú, alacsony hajlásszögű magastetős, valamint lapostetős kialakítású lesz, amely 2280 négyzetméter nettó alapterülettel rendelkezik.

Az épületben személyfelvonót is elhelyeznek. Az új Hallgatói Központ kulturális tevékenységek mellett kikapcsolódásra és feltöltődésre is alkalmassá válik, így a Campus területéről eddig hiányzó, központi helyzetben kialakított intézményi területről könnyen és közvetlenül elérhető lesz majd a könyvtár, a kollégium és az oktatási épületek együttese.

A Hallgatói Központ a meglévő kollégium épület földszintjének átépítésével 432 négyzetméter nettó alapterületen helyezkedik majd el. Az épület 164 négyzetméter nettó alapterületű földszinttel + 2 emelettel rendelkezik. A lapostetős épületet személyfelvonóval is ellátják, valamint átkötő hidak biztosítják majd a közlekedést a meglévő oktatási épületek felé.

Emellett rendezik a Campus kertjét és környezetét, valamint a Campus belső közlekedési rendszerét is kialakítják.

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.BudapestBudapesti Gazdasági Egyetem könyvtárBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)

Hírlevél

Hirdetés