2024.03.19, Kedd
Függesztett állványzatról dolgoznak a Dunakiliti Duzzasztómű felújításán
Fotók: magyarepitok.hu

Függesztett állványzatról dolgoznak a Dunakiliti Duzzasztómű felújításán

magyarepitok.hu

2021.09.27. 07:34

Layher Allround állványrendszerből épült, függesztett munkaállványt alkalmaztak a duzzasztómű felvízi tartóján.

Korábbi cikkünkben írtuk meg, sor kerül a Dunakiliti Duzzasztómű korszerűsítésére, amelynek nyertese a Strabag Építőipari Zrt. és a Hídépítő Zrt. által alkotott MBH-Híd konzorcium. A beruházás során a tervezés és a kivitelezés is a vállalkozók feladata.

A rekonstrukció során egyebek mellett megújul a

  • duzzasztómű billenőtáblás szegmens elzárásainak korrózióvédelmi festése (6 duzzasztónyílás és a hajózsilip felső fője),
  • az üzemi híd acél szerkezeteinek korrózióvédelme,
  • a pillérek belsejében a hidraulika rendszer és az irányítástechnika,
  • az üzemi hídon található 2 5/40 tonnás portáldaru
  • és a segédhajózsilip is.
Fotók: magyarepitok.hu

A Dunakiliti Duzzasztómű acélszerkezetének felújítása és korrózióvédelme tehát több ütemben zajlik. A felvízi tartó egy részét már beállványozták, ezt újítják fel elsőként, majd az itt lévő állványanyagot viszik tovább és építik át a további szakaszokon. Az állványozási munkákért a Dunamenti Állványtechnika Kft. felel, amely a Layher rendszereit használja fel.

 

Layher Allround rendszerből épült a munkaállvány

A megfelelő állványzatot a kivitelezők és az állványozó szakemberek a Layher mérnökei és statikusok közreműködésével tervezték meg. A tervek alapjául meglévő 2D-s tervek szolgáltak, emellett helyszíni felmérés alapján a mérnökök elkészítették az objektum 3D-s modelljét is. Majd a modellre illesztve tervezték meg a végső állványzatot.

Pruzsinszki Gusztáv, a Layher Kft. állványtervező építőmérnöke elmondta, a Dunakiliti Duzzasztómű felvízi tartóján Layher Allround állványrendszerből épült függesztett munkaállványt alkalmaztak 0,73 méter széles, állványszerkezetre erősített acél rácsostartók segítségével. Ezek adják az állvány függesztési pontjait. Az állványzat a tartó felújításához biztosít megfelelő munkaterületet.

A Layher Allround állványrendszer nagy előnye, hogy rugalmassága okán szinte bármilyen építési helyzetben alkalmazható és bármilyen forma és alakzat felépíthető belőle. A függesztett állvány nagyban eltér az általában megszokott és látott állványrendszerektől. Nevéből adódóan akkor használják, amikor nem megoldható az állványépítmény földön történő elhelyezése.

A megfelelő teherelosztás és stabilitás kiemelt szempont

A duzzasztómű esetében egy háromszintes munkaállvány épült, melynek magassága 7,5 méter, hossza pedig 26 méter. A rajta való közlekedésre acél járólapot alkalmaztak, és háromsoros oldalvédelemmel építették ki a még nagyobb biztonság miatt. A járólapokra, a por elleni védelem érdekében OSB lapokat helyeztek el. A legalsó munkaszintet pedig szélesebbre tervezték, ez jobb hozzáférést biztosít a szakembereknek.

Függesztett állványok esetében kiemelten fontos, hogy előre meghatározzák a munkavégzés során a szerkezetre rótt tömeget a megfelelő teherelosztás és stabilitás érdekében.

Így az állvány visszatámasztása és annak módjának megtervezése, szintén nélkülözhetetlen feladatot jelentett a függesztett állványmegoldások alkalmazásakor. 

Pruzsinszki Gusztáv a függesztett állványzat tartóival kapcsolatban hozzátette, a vízszintes erők felvételére az állványszerkezetet az acélszerkezethez cső és menetestalp támaszokkal kellett rögzíteni, ezek a visszatámasztások csak nyomóerő felvételére alkalmasak és nem okoznak maradandó sérüléseket a szerkezeten.

Az állvány hasznos terhe 1,50 kN/m2. Az elmozdulások minimalizálásának és a vízszintes terhekkel szembeni merevség biztosításának érdekében az állványzat két oldalán, függőlegesen lefelé, merevítő rácsostartókat helyeztek el. Az állványzat alsó síkja szintén rácsostartókkal merevített.

Ebben a sorrendben zajlott az állvány építése

Függesztett állvány esetében az építési sorrendnek kiemelt jelentősége van, ennek megoldását az alábbi módon végezték el: elsőként az érintett rész tetején épült meg a letámasztó állvány, majd erre felhelyezték a rácsos tartókat.

Ezután a pillérről már meg tudták építeni az első keretállást, majd ezt felhasználva lehetett az építéssel tovább haladni.  A megfelelő visszatámasztás megteremtése rendkívül fontos volt, hogy építés közben is stabilizálják a szerkezetet a biztonságos építés érdekében. A projekt során nem kevesebb mint 16 tonna állványanyagot használtak fel és két nap alatt építették fel a szakemberek.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.StrabagDunakilitiDunakiliti DuzzasztóműHídépítő Zrt.Dunamenti Állványtechnika Kft.állványzat