2024.03.19, Kedd
Itt tart Magyarország eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása - videóval
Fotó: Market Zrt.

Itt tart Magyarország eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása - videóval

magyarepitok.hu

2021.09.21. 10:18 - Hegedűs Gergely

A Market Építő nem mindennapi kapacitásokkal van jelen az építkezésen: az augusztusban befejeződött a cölöpözésnél a hazánkban rekordnak számító 14 géplánccal fúrtak.

Hirdetés

A nagytömegű földmunkák már véget értek, augusztusban pedig befejeződött a cölöpözés is az Iváncsán épülő akkumulátorgyárépítkezésén - derült ki a Market Építő Zrt. közleményéből. A dél-koreai tulajdonú SK Innovation 681 milliárd forint összértékű akkumulátorgyárat hoz létre a Fejér megyei településen: a Market Építő Zrt. az első ütem keretében közel 240 millió eurónyi (81 milliárd forintnyi) munkát kezdett el hónapokkal ezelőtt.

A 2021 tavaszán elrajtolt projektben 135 hektáron épül akkumulátorgyár, a Market az első ütem keretében mintegy 80 hektáron dolgozik.

A munkálatok során 28 toronydaru látja el a magasépítési feladatokat, a cölöpözést rekordszámba menően 14 géplánccal végezték. A projekt megfelelő haladásáról és a kellő mennyiségű beton biztosításáról az ország legnagyobb mobil betonkeverője gondoskodik, amellyel óránként akár 17 betomixer is megtölthető.

 

Több mint 250 ezer négyzetméternyi területet épít a Market

Az új akkumulátorgyár megvalósítása három ütemben történik, valamennyi ütem több részegységből épül fel. Az első ütemben egy évi 30 GWh gyártási kapacitású, lítiumion-akkumulátor előállítására alkalmas gyár, és egy évi 48 MW (megawatt) hőteljesítményű, gázüzemű tüzelőberendezés – négy gázkazán és egy gőzkazán – létesül, melyek várhatóan 2023 júniusára készülnek el.

Fotók: Market Zrt.

Az első ütemben a Market Építő Zrt. munkája magába foglalja

  • a 80 hektáron végzett nagytömegű földmunkákat,
  • a cölöpalapozást,
  • a szerkezetépítést,
  • továbbá út- és közműépítési, illetve kertészeti munkálatokat,
  • ezen kívül több épület kivitelezésénél összesen mintegy 254 000 négyzetméter hasznos alapterület építészeti kialakítását.


A lépcsőházak összmagassága négyszerese a MOL Campus toronyépület magasságának

A közlemény szerint a nagytömegű földmunkák már véget értek, augusztusban pedig befejeződött a cölöpözés is, amit Magyarországon rekordszámba menően 14 géplánccal fúrtak. "Nem csak a cölöpöző gépek száma igazi csúcsteljesítmény, de az általuk lefúrt cölöpök száma is: a területen összesen 136 kilométernyi cölöppel, három hónap alatt biztosították az épületek kivitelezését" - áll a beszámolóban.

A földmunkagépek számát tekintve csúcsidőben összesen 38 darab kotrógép, 10 darab dózer és 105 darab tehergépkocsi dolgozott a helyszínen, hogy időre sikerüljön a nagytömegű földmunkák részprojektjét teljesíteni.

A projekt csúcsidőszakában – tehát 2021. november és 2022. március között – összesen 28 toronydaru látja majd el a magasépítési feladatokat. Az épületeknél összesen 118 ezer köbméternyi előregyártott szerkezetet használnak fel, a felhasznált acélszerkezet tömege a projektnél pedig 3800 tonnát tesz ki. A lépcsőházak összmagassága pedig 483 méter lesz – ez annyit tesz, mintha négyszer egymás fölé raknánk a MOL Campus toronyépületét.


Japán, osztrák és magyar cégeknél bizonyult jobbnak a Market ajánlata

Az új létesítmény a koreai vállalat legnagyobb európai gyáraként épül meg. A Market Építő Zrt. komoly versenyben nyerte el a gyárépítést, többek közt japán, osztrák és magyar cégekkel versenyezve a munkáért. "Ez is jól mutatja, hogy a Market nemzetközi viszonylatban is komoly szereplő: professzionalizmusával, műszaki és technológiai apparátusával, szakmai hozzáállásával, eltökéltségével, nem utolsósorban pedig a határidők teljesítésének tekintetében is" - hangsúlyozza a vállalat közleménye.

A fejlesztéseknek köszönhetően az SK Innovation autóipari akkumulátorgyártó kapacitásai rövid időn belül megsokszorozódnak, ezáltal Magyarország és Európa elektromos mobilitásban betöltött szerepe is felértékelődik a következő években.

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.Iváncsaüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés