2024.03.19, Kedd
Még egy lépés az M44 teljessége felé: újabb szakasz lett a forgalomé
Fotók: magyarepitok.hu

Még egy lépés az M44 teljessége felé: újabb szakasz lett a forgalomé

magyarepitok.hu

2021.09.21. 14:53 - Kolinek Nóra

Átadták a NIF Zrt. beruházásában épülő M44 gyorsforgalmi út Lakitelek − Tiszakürt szakaszának utolsó, 3,2 kilométeres részét.

Hirdetés

Kedden délután forgalomba helyezték az M44 gyorsforgalmi út teljes Lakitelek-Tiszakürt szakaszának utolsó, 3,2 kilométeres részét – olvasható a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) közleményében. A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében valósult meg.

Az átadó sajtóeseményen részt vett Boldog István, Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. sz. vk. országgyűlési képviselője és Povázsai Pál, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője. 

A beruházó tájékoztatása szerint

M44 gyorsforgalmi út Lakitelek és Tiszakürt közötti, 10 kilométer hosszú, 2x2 sávos útszakasz létrehozása újabb jelentős lépés lesz Békéscsaba gyorsforgalmi úthálózatba történő becsatlakozásának, mellyel nő a régió versenyképessége,

illetve biztonságosabbá, gyorsabbá válik Békés, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részének megközelítése.

 

Povázsai Pál, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője (balról) és Boldog István, Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. sz. vk. országgyűlési képviselője

A teljes szakasz átadása 2021 végére várható

A közlemény felidézi: az M5 autópályától, Kecskemét térségétől Békéscsabáig tartó több mint 120 kilométeres gyorsforgalmi útból 2019-ben elkészült a Tiszakürt és Kondoros közötti (61 kilométer), 2020-ban pedig a Kondoros és Békéscsaba (17,6 kilométer) közötti szakasz.

A még megvalósítandó Kecskemét és Tiszakürt közötti rész (l. lenti térképen) 3 ütemben valósul meg:

  • a Kecskemét-Szentkirály szakasz (32,2 kilométer, térképen szaggatott vonallal), közbeszerzése jelenleg folyamatban van;
  • a Szentkirály-Lakitelek (4,6 kilométer; térképen sötétkék vonallal) szakasz kivitelezése folyamatban van, befejezése a kapcsolódó beruházásokkal (Szentkirály elkerülő, 44-es főút, 4622 és 4623 jelű utak felújítása, kerékpárút építés) 2023 végére tervezett;
  • Lakitelek-Tiszakürt szakasz (10,0 kilométer; térképen világoskék vonallal), átadása az új Tisza-híddal 2021 végére várható.

 

Befejező munkálatok zajlanak a Tisza-hídon is

A már átadott Tiszakürt-Kondoros szakasz kezdetén Tiszakürt térségében egy ideiglenes körforgalmat létesítettek, melyen keresztül a 44-es főút volt elérhető. Ahhoz, hogy a Lakitelek-Tiszakürt között épülő új szakaszt össze lehessen kötni a meglévő úttal, az ideiglenes körforgalmat elbontották és a régi és az új pályát összeépítették.

A fentiek miatt 2021. augusztus 9-től az M44 gyorsforgalmi út Tiszakürti ideiglenes körforgalom és a Kunszentmártoni csomópont közötti szakaszát lezárták a forgalom elől és a forgalmat a 44 sz. főútra terelték.

A régi és az új pályaszakasz összekötése megtörtént, így 2021. szeptember 21-én már az új szakaszon megépült tiszakürti különszintű csomópontig tartó 3,2 kilométeres szakasszal együtt adják a forgalom részére vissza ezt az útszakaszt.

A Lakitelek-Tiszakürt szakasz most átadásra nem kerülő részén is már a befejező munkálatok folynak, a Tisza-hídon az aszfalt pályaszerkezet építése, a korlát telepítése, burkolatjel festés zajlik.

A műszaki átadás-átvételi folyamat októberben megkezdődik, a teljes szakasz forgalomba helyezése várhatóan decemberben történik meg.

Galéria

Mi épül?Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)M44-esgyorsforgalmi utakDuna Aszfalt Zrt.

Hírlevél

Hirdetés