2024.03.28, Csütörtök
Pécs legforgalmasabb parkolója és leromlott régi épülete is újjászületett
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Pécs legforgalmasabb parkolója és leromlott régi épülete is újjászületett

magyarepitok.hu, MTI

2021.09.02. 07:59 - Füzi Nikolett

A mintegy tíz éve használaton kívüli Ifjúsági ház épületének átalakításával létesítettek modern, többszintes irodaházat, és felújították a belvárosi parkolót a megyeszékhelyen.

Hirdetés

Elkészült az a Pécs belvárosában található modern, többszintes irodaház és felújított parkoló, amelyre a projekt előkészítésével és lebonyolításával megbízott Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2016-ban nyerte el a beruházáshoz szükséges támogatást. A Terület- és településfejlesztési operatív program keretén belül az Ifjúsági ház épülete és azt azt körülvevő terület, továbbá a Centrum parkoló fejlesztése volt a cél.

A két projektből a parkoló felújítása Strabag Építő Kft. kivitelezésében valósult meg. Az irodaházat az S és P 2004 Kft. és Baranyai Házépitő Kft. konzorciuma újította fel.

Ahogy arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, az épületnek mind a külső, mind a belső része teljeskörű felújításon esett át. A felújított épület és a megyeszékhely legforgalmasabb bevásárlóközpontja közé ékelődő - korábban részben kaviccsal burkolt és mintegy 240 autó befogadására alkalmas - parkolót is fejlesztették a beruházás során. Ennek részeként megnövelték a parkolóhelyek számát, csaknem ezer négyzetméternyi új zöldterület is létesült, valamint a fák számát is megduplázták.

Teljesen új funkciót kapott a leromlott, kihasználatlan épület

A fejlesztés első projektelemeként a Kereskedők háza előtti területeken új parkolóhelyeket alakítottak ki, illetve az Ifjúsági-ház felújítása kezdődött meg 2019 szeptemberében. A pályázati tervek szerint az évek óta használaton kívüli ház különböző fejlesztéseken esett át.

Az épületet bővítették egy további szinttel, mellyel nagyterű irodákat alakítottak ki, nyílászárókat cseréltek, megoldották a külső hő és vízszigetelést, valamint új gépészeti rendszereket is ki építettek (hűtés, fűtés, szellőzés).

A fejlesztés második üteme során a Centrum-parkolót újították fel, ugyanis korábban a belváros legforgalmasabb parkolója nem rendelkezett szilárd útburkolattal, a terület porzott, hiányzott róla a csapadékvízelvezető-rendszer, továbbá kevés volt rajta az árnyékot adó zöldfelület és a közvilágítás is hiányos volt.

A fejlesztésnek köszönhetően a parkolóhelyek száma 240-ről 252-re nőtt, melyeket mind új térkőburkolattal láttak el a szakemberek.


Legendás zenekarok léptek fel a korábbi épületben

Mindezek mellett aszfaltburkolatot kapott az összekötő úthálózat, olajleválasztós rendszer beiktatásával oldották meg a csapadékvíz-elvezetést, valamint elektromos autók töltésére és mozgásukban korlátozottak számára alkalmas helyek is létesültek. Ezeken felül a parkoló bővült 4 sorompóval és 3 fizető automatával is.

Az Ifjúsági ház épülete korábban koncertek és egyéb előadások közkedvelt helyszíne volt, ahol számos neves zenész és legendás zenekar fordult meg az évek során. A közkedvelt koncerthelyszín a 80-as évek végétől egy ideig diszkóként funkcionált, később ismét koncerteknek adott helyszínt, végül 2011-ben zárt be. Utoljára használtruha boltként működött, de a nagy része 10 éve kihasználatlanul állt.

Mi épül?PécsStrabagS és P 2004 Kft.Baranyai Házépítő Kft.parkolóképületfelújításirodaházépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés