2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Felújítják a pécsi városközpont legnagyobb földfelszíni parkolóját
Illusztráció (pexels.com)

Felújítják a pécsi városközpont legnagyobb földfelszíni parkolóját

MTI, szabadpecs.hu

2020.06.08. 11:41 - Almási Krisztina

A Strabag a belvárosi területen térkőburkolattal látja el a parkolóhelyeket, megoldják a csapadékvíz-elvezetést, valamint elektromos autók töltésére alkalmas helyek is létesülnek.

Hirdetés

Közel 400 millió forintból kezdődik meg a pécsi városközpont legnagyobb földfelszíni parkolójának felújítása a Strabag kivitelezésében – adott tájékoztatást a baranyai megyeszékhely önkormányzata. A helyhatóság Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló, még az előző városvezetés idején elindult 1,1 milliárdos projekt részeként az egykori Ifjúsági Házat irodaházzá alakítják, a közeli üzletház neve miatt a köznyelvben "Centrum-parkolónak" hívott területet pedig korszerűsítik.

A beruházás keretében az alábbi munkálatokat végzik el:

  • minden új parkolóhelyet térkőburkolattal látnak el,
  • az összekötő úthálózat aszfaltburkolatot kap,
  • a csapadékvíz-elvezetést olajleválasztós rendszer beiktatásával oldják meg,
  • valamint mozgásukban korlátozottak számára és elektromos autók töltésére alkalmas helyek létesülnek.

A belvárosi parkoló jelenleg nem rendelkezik szilárd útburkolattal, a terület porzik, hiányzik róla a csapadékvízelvezető-rendszer, továbbá kevés rajta az árnyékot adó zöldfelület és a közvilágítás is hiányos.

A fejlesztéssel a parkolóhelyek száma a pécsi városközpontban 240-ről 252-re nő.

Így ütemezik a parkoló felújítását

A leendő irodaházban a munkálatok tavaly szeptember óta zajlanak, a fejlesztés idén ősszel lezárul, míg a parkoló átépítésének első üteme június közepén indul. Ennek keretében lezárják a Centrum tömbparkolót (a térképen 1. számmal jelölve), továbbá a kivitelezési munkák miatt a 6-os út felőli feltáró úton is lezárások várhatók (4.).

Az I. ütem kivitelezése során a parkoló a Jókai utca és a Nagy Lajos Király útja felől is megközelíthető lesz (3.). Az Ifjúsági-ház keleti oldalánál, illetve attól északra található parkoló rész (2.) továbbra is használható lesz az autósok számára.

 

A tervezett parkolók helyszíne

A kivitelezési munkálatok II. üteme várhatóan 2020 őszén kezdődik, azután, hogy a nagy tömbparkolót újra megnyithatják.  A II. ütem keretében kerülnek kialakításra az Ifjúsági-ház és a Kereskedők Háza előtti új parkolók, továbbá az új park is.

Mi épül?PécsparkolókirodaházStrabag

Hírlevél

Hirdetés