2024.04.18, Csütörtök
Layher megoldások segítségével újul meg az impozáns Adria-palota
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Layher megoldások segítségével újul meg az impozáns Adria-palota

magyarepitok.hu

2021.10.21. 10:30

Az épület fő homlokzatának felújításához több funkciót is betöltő állványzatra volt szükség, melyet a Layher Allround állványrendszerrel oldottak meg a kivitelezők.

Ahogyan korábbi cikkünkben jeleztük, a fővárosi Szabadság téren álló, közel 120 éves Adria-palota felújítását a BDPST Group végzi. Az 1900 és 1902 között az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság megbízásából épített ingatlannak mára jelentősen leromlott az állapota. A kivitelezést végző Bayer Construct Zrt. munkáját a Stabil Építő Kft. segítette az állványozási munkákban Layher megoldások alkalmazásával. 

A fejlesztést követően a tervek szerint az épület földszintjén üzlethelyiségeket, a felsőbb szinteken pedig lakásokat és irodákat alakítanak ki.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A homlokzat támasztása Layher állvánnyal

A munkálatok első részeként a legkritikusabb stádiumban lévő homlokzati elemek felújítása valósul meg a szigorú műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően. Ennek tükrében épült fel a fő homlokzatot támogató állványzat, amelyet az íves timpanon rész mögötti szerkezet bontása miatt volt szükséges létrehozni egyrészt a falazat megtámasztása, másrészt annak felújítása céljából.

A többfunkciós állványszerkezet tervezését Layher mérnökök és statikusok közreműködésével végezte a kivitelező csapat, 2D-s tervrajzok alapján a LayPLAN állványtervező szoftver segítségével. Ez a program egyszerű és bonyolultabb állványszerkezetek tervezésére nyújt lehetőséget valós idejű anyaglistából.

A külső állványzat 10 tonna/négyzetméter terhet visel

A palota esetében a megoldást egy Layher Allround állványrendszer elemekből álló, 11 munkaszintes állványzat jelentette acél járólapokkal, amely teljes mértékben igazodik az épület geometriájához.

Az állványzat egyfelől öt, 0,73 méter széles tagból áll, amelyek az erkélyeknél belépést biztosítanak a beugró épületrészek restaurálásához. Ez azt jelenti, hogy az erkélyeknél behozták az állványzatot az oszlopok közé, ahol az érdekes geometriai kialakítás és a szűk hely miatt az Allround állványrendszer könnyű, rugalmas és gyors alkalmazhatóságát igényelte.

Emellett egy földről induló, szintén Allround elemekből, valamint két részegységből álló állványszerkezet is épült a homlokzathoz. Ez a szerkezet munka- és alátámasztó állványként funkcionál. Egyrészt az épület homlokzati frontjánál homlokzati állványt építettek a felújítási munkálatok elvégzése céljából. Másrészt a homlokzati állványhoz közvetlenül rögzítve, azt megerősítve épült egy külső állványzat, amely merevítésre szolgál és látja el az alátámasztó funkciót, így ez a szerkezet tartja meg az épület timpanon részét.

Az állványszerkezetet megerősített lábakkal látták el annak érdekében, hogy elbírja a 10 tonna/négyzetméter terhelést. A teherállvány középső lábainál négy Allround oszlop csatlakoztatásával oldották meg a nagy teherbírást, a szélső lábainál pedig dupla Allround oszlop csatlakozást alkalmaztak.

Többfunkciós állványszerkezetek építhetők az Allround rendszerrel

Az Adria-palotánál alkalmazott példa jól mutatja, hogy

nagy terhek viselése is megoldható a Layher rendszeren belül sztenderd Allround elemekből, megerősítéseket alkalmazva.

Ezért gazdaságos befektetés ez az állványrendszer, hiszen addicionális szerkezet bevonása nélkül, rendszeren belül kialakíthatók többfunkciós állványszerkezetek (munkaállvány, alátámasztás, nagy teherviselés, nagy fesztáv), illetve segítségével szinte bármilyen forma és alakzat felépíthető.

A szakembereknek arra is ügyelniük kellett, hogy biztosítsák a bejárást az épületbe, így a bejárati kaput kihagyva, aköré építették fel az állványzatot. Az állványon belüli közlekedést a kapu feletti részen létrás feljárók segítségével oldották meg.

„Az állványzat oszlopainak végébe Allround keresztfejes elemek kerültek, melyek kifejezetten fa- vagy acélgerendák fogadására alkalmasak, így lehetőséget biztosítanak a megfelelő teherelosztó felület kialakítására“- mondta el Pruzsinszki Gusztáv, a Layher Kft. állványtervező építőmérnöke.

Az Adria-palotánál alkalmazott állványzat paramétereit összefoglalva:

  • többfunkciós állványszerkezet (munka- és tartóállvány)
  • 23,5 méter magas és 20 méter hosszú,
  • 42 tonna állványanyagot tett ki,
  • valamint hozzávetőlegesen két hét alatt felépült.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.BDPST Zrt.Bayer Construct Zrt.Stabil Építő Kft.Budapestépületfelújításállványzat