2024.03.29, Péntek
Tihanyi „Királyőrző Apátság”: átadták IV. Károly király felújított emlékszobáját
magyarepitok.hu/Erdei Mihály

Tihanyi „Királyőrző Apátság”: átadták IV. Károly király felújított emlékszobáját

magyarepitok.hu, tihanyiapatsag.hu

2021.10.30. 12:21 - Füzi Nikolett

Az ország egyik ikonikus épülete a Possibuild Kft. és a B&G Építő Kft. konzorcium munkájával újul meg.

Hirdetés

Egyházi ünnep keretében zajlott IV. Károly király teljes egészében felújított emlék szobájának felavatása a Tihanyi Bencés Apátságban. Az ország egyik ikonikus helyszíne egy felújítási sorozat keretén belül, részben hazai, részben pedig uniós pályázati forrásból újul meg, a Paulinyi & Partners generáltervező, Possibuild Kft. és a B&G Építő Kft. konzorcium kivitelező közös munkájával.
 

Fotók: magyarepitok.hu/Erdei Mihály - A képre kattintva képgaléria nyílik meg.

 

Az apátság területén jelenleg három, elsősorban felújítás célú nagyberuházás is fut.

Az elsőben megújult az apátság egész évben látogatható interaktív kiállításának helyet adó múzeum, valamint kialakítanak egy „Napváró teraszt” is, a napfelkelte megtekintésére.

Egy másik projekt részeként, legutóbb júliusban adtunk tájékoztatást arról, hogyan haladnak a munkálatok az 1996-ban épült kortárs galéria épületén, amelynek aktuálissá vált újbóli víz- és hőszigetelése, valamint tetejének újraburkolása. A munkálatok a Possibuild Kft. és a B&G Építő és Üzemeltető Kft. kivitelezésében valósulnak meg.

Mindezek mellett, egy harmadik projekt keretein belül, elvégzik az apátság épületének külső és belső felújítását is.
 

Történelmi időpontot választottak a királyi szoba átadásához

Az eseményen tiszteletét tette Habsburg Eilika hercegnő is, aki kifejtette: öröm számára a mostani megemlékezés, mert bár a múlt megválaszolatlan kérdéseket vet fel, előre kell nézni. „Öröm, hogy itt lehetünk és az is, hogy ez az apátság hamarosan megújult fényében tündökölhet.”

Dr. Fürjes Zoltán, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is üdvözölte az esemény résztvevőit, és megköszönte a hercegnő beszédét: „nehéz megszólalni olyankor, amikor a történelem közel jön hozzánk, olyan közel, ahogy tankönyvekből arra nincsen mód.” Hozzátette, a felavatás időpontja jeles történelmi események napjára esik:

„Nem csak az apátság és azon belül a király szoba megújulása kapcsán vagyunk most itt, hanem a fiatalon uralkodóvá váló boldog IV. Károly osztrák császár és magyar király itteni tartózkodásának 100. évfordulójának alkalmából is.”

Kiemelte, ez a dátum továbbá megegyezik a király 110. esküvői évfordulójának napjával, valamint boldoggá avatásának napjával is. Az államtitkár azt is megemlítette, a Tihanyi Bencés Apátság turisztikai programjainak idei mottója is az, hogy a „Királyőrző Apátság”, amely az előbb említett IV. Károlyon kívül I. András királyra utal, aki az apátság altemplomában van eltemetve.

 

 

Időtállóvá válik az ország egyik ikonikus helyszíne

Az apátság hivatalos oldalán közzétett tájékoztatásból megtudtuk, az épületegyüttes nagyon kitett az időjárás viszontagságainak, így a szakemberek időtállóbb megoldásokkal igyekeznek ezeket kiküszöbölni:

többek között vakolatjavítási munkákat végeznek, egységes színt kapnak a falak, kicserélik a zsindelyeket és a problémás tetőrészeket, valamint a nyílászárókat is.

A látogatók fogadása mellett is javában zajlanak a munkálatok az egyházi, illetve turisztikai szempontból is kiemelkedő szerepet betöltő helyszínen. A teljes felújítás volumenét tekintve is óriási, mindemellett 14 atyának is otthont ad az épületegyüttes, így ezeket a szempontokat is figyelembe veszik a szakemberek.

Bakos Dávid, a Possibuild projektvezetője lapunk megkeresésére elmondta milyen nehézségekkel kellett szembenézniük:

„annak érdekében, hogy a meghatározott határidőre elkészülhessen a királyszoba, az elmúlt 1 hónapban összesen 11 szakág munkájára volt szükség a mindössze 2x30 négyzetméteres térben”

– fejtette ki a projektvezető.
 

 

Felavatták a királyi párról készült portrékat

A nyitóbeszédeket követően Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a szobát,

ezt követően sor került a királyi párról készült két portré leleplezésére, majd a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár koszorút helyezett el Boldog IV. Károly emléktáblájánál.

Információink szerint a külső felújítások zöme a következő szezonra, jövő év márciusára elkészül, az apátság belső tereivel pedig 2023 elejére végeznek.

 

 

A bencés közösségben megrendezett ünnepségen részt vett többek között

  • Udvardy György veszprémi érsek,
  • Bérczi Bernát OCist zirci apát,
  • Fazakas Márton OPraem csornai apát,
  • Dr. Fürjes Zoltán, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár,
  • Kontrát Károly országgyűlési képviselő,
  • Habsburg Eilika hercegnő és a Habsburg család több tagja is,
  • valamint számos „bencésbarát” paptestvér.

 

 

Galéria

Mi épül?Possibuild Kft.B&G Építő Kft.Paulinyi-Reith & PartnersTihanyépületfelújításegyházi fejlesztésekműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés