2022.12.01, Csütörtök
Így újul meg a Tihanyi-félsziget fontos kultúrtere
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu, Látványtervek: Possibuild Kft.

Így újul meg a Tihanyi-félsziget fontos kultúrtere

magyarepitok.hu

2021.07.01. 12:40 - Kalácska-Nagy Nóra

A fejlesztési koncepció szerint egy új, könnyen bejárható és az új arculatba illeszkedő kortárs galériát hoznak létre a Possibuild Kft. és a B&G Építő és Üzemeltető Kft. munkájával.

Hirdetés

A Possibuild Kft., valamint a B&G Építő és Üzemeltető Kft. közösen dolgozik a Tihanyi Bencés Apátságban található Apátsági Galéria épületének felújításán. Bakos Dávid, a Possibuild Kft. projektvezetője, okleveles építészmérnök adott tájékoztatást lapunknak a helyszínen zajló munkálatokról.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Turisztikai szempontból fontos épület újul meg

A projekt során kiemelkedik a Galéria épületének felújítása, amely 1996-ban épült, és dél felől bővíti a Tihanyi Bencés Apátság épületegyüttesét. A felújítás előreláthatóan 10 hónapot vesz igénybe. Az idén márciusban kezdődött munkálatokat 2022 januárjában fejezik be. A kivitelezők a Konkrét Stúdió Kft. generáltervező tervei alapján dolgoznak.

A kivitelezés során a legnagyobb nehézséget az épületen kívüli rendelkezésre álló organizációs területek hiánya jelenti, a turisták folyamatos látogatása mellett.

Turisztikai szempontból az egyik legfontosabb elemről van szó, hiszen a Templomon keresztül érkező turisták a Galérián keresztül távoznak a Rege Udvarba.

Az Apátsági Galériának a felújítással érintett alapterülete csaknem 300 négyzetméter. A korszerűsítés során a Galéria emeleti szintje (300 négyzetméter), illetve a Tihanyi Bencés Apátsághoz tartozó összes külső tér is felújításra kerül (2650 négyzetméter).

Ügyelnek az apátság külső megjelenésére is

A fejlesztési koncepció szerint egy új, könnyen bejárható és az új arculatba illeszkedő kortárs Galériát hoznak létre, amely alkalmas lehet magasabb műtárgyvédelmi követelményeknek megfelelő antikvitás kiállítására is. Ennek érdekében a Múzeum shop mögött egy páraszabályozott műtárgy raktár kerül kialakításra.

 

 

Az épületen kívül, a nyugati oldalon a meglévő támfal mögött a hűtő-fűtő rendszer kültéri egységét helyezik el egy angolaknában úgy, hogy a Tihanyi Bencés Apátság külső tihanyikő-támfal megjelenése ne változzon.

Továbbá a kiállító térben elhelyezkedő vasbeton tartószerkezeti falak egy részét kiváltják szénszálas műanyag lamellákra, így növelve ezzel a meglévő terek méretét.

A munkák során a legnagyobb próbatételt az udvarban üzemelő Apátsági Rege Cukrászda folyamatos nyitvatartása jelenti, melynek kiszolgáló terei és cukrászüzeme a felújítandó Galéria alatt helyezkedik el a földszinten.

Mind a Múzeum, mind a Rege Cukrászda az építkezés ellenére a szokott módon látogatható.

Ezeket a munkákat végzik el

A földmunkák és az építési törmelék elszállítása után 14 köbméter vasbeton szerkezetet építenek, majd két tonna betonacél szerelését végzik el.  A válaszfalak bontását és építését követően a hidegburkolatot is elbontják, majd 234 négyzetméter Terazzo burkolatot építenek.

 

 

A teljes épületgépészeti és épületvillamossági felújítás mellett 40 négyzetméter ipari padlót fektetnek le, és 628 négyzetméteren végeznek festési munkákat. Továbbá a Galéria teljes tető rétegrendjét elbontják és újraépítik.

Emellett 47 darab kiállítási installáció, egyedi bútor és mobília elhelyezéséről gondoskodnak. A külső téren 1453 négyzetméteren kerti és térburkolatot építenek, és több mint 14 ezer növényt ültetnek el.

 

 

Galéria

Mi épül?Possibuild Kft.B&G Építő és Üzemeltető Kft.TihanyépületfelújításKonkrét Stúdió Kft.

Hírlevél