2024.03.28, Csütörtök
Layher állványzat segíti a kórházfelújítást: megújul a Tömő utcai Klinikai Tömb
Fotók: magyarepitok.hu

Layher állványzat segíti a kórházfelújítást: megújul a Tömő utcai Klinikai Tömb

magyarepitok.hu

2021.11.26. 11:06

A Layher állványmegoldásaival rendszeren belül megoldható egy 10 szintes homlokzati állvány stabil alátámasztása akár 20 méteres fesztávon.

A Semmelweis Egyetemhez számos kollégium és klinika tartozik, melyek közül 8 nagykapacitású létesítmény energetikai korszerűsítésére kerülhet sor a „KEHOP-5.2.4-15-2016-00004 Energetikai korszerűsítés a Semmelweis Egyetem több helyszínén" című projekt keretében – írja a portfolio.hu júniusi cikke.

A program során már megújult a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika, a Semmelweis Egyetem Balassa János Kollégiuma, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika és az Egészségügyi Közszolgálati Kar Ferenc tér 15. szám alatti épülete.

A munkálatok az említett intézményeken túl még további 5 helyszínen folynak, köztük a Tömő utcai Klinikai Tömbön is. A Tömő utca 25-29. szám alatti épület felújítására és az eszközpark fejlesztésére 1,5 milliárd forintos forrást biztosított a kormány, ennek része a homlokzati felújítás, amely a Layher Kft. állványaival valósul meg. A kivitelezést az E-Builder Kft. végzi, az állványok elkészüléséért pedig a Stabil Építő Kft. felel.

Fotók: magyarepitok.hu

Layher termékcsoportok kombinációjával készül el az állványzat

Az épület több tömbből áll, és a projekt során minden tömb állványozására szükség van, így több ütemben történik az állványozási munka.

A klinikai tömb állványozási szempontból egy viszonylag bonyolult épületnek számít, hiszen változatos geometria jellemzi, tető, előtetők illetve beugró épületrészek törik meg a falsíkot, valamint az épületek között belső udvar található. Emellett kiemelten fontos szempont, hogy a működő kórház belső útvonalait szabadon kell hagyni, nem készülhet födém alátámasztás a folyosókon.

Továbbá a főépület tetejéről induló épületrészek állványozása érdekes feladat volt, ugyanis nem lehetett letalpalni a tetőre az állványzatot, így más műszaki megoldást kellett találni az állványzat rögzítésére.

Mindezek miatt döntött a kivitelező csapat a Layher rendszeren belül több termékcsoport kombinációja mellet: Blitz homlokzati állványt alkalmaznak munkaállványként, Allround állványzatot használnak az alátámasztásokra és megerősítésekre, az Allround FW rendszer elemeinek használatát pedig a födém alátámasztás korlátjai, a nagy teherbírás és a nagy fesztáv hívta életre.

Rácsos tartót alkalmaztak a főbejárat áthidalására

Az állvány tervezését a szakemberek a Layher mérnökök és statikusok közreműködésével végezték a rendelkezésre álló 2D-s tervrajzokkal - minden homlokzatról. Ezekből készítettek aztán 3D-s modellt az épületről, amelyre rátervezték az állványzatot.

Az épület köré, minden egyes tömbnél Layher Blitz állványzatot építenek, amely kiváló választás homlokzati munkákhoz, stabil, gazdaságos és gyorsan építhető munkaállvány. A főbejáratot szabadon kellett hagyni annak érdekében, hogy ne akadályozzák a közlekedést. Ilyen esetekben rácsos tartós megoldást használnak, ez már jól bevált eljárás ilyen esetekben. Emellett a főbejárat fölött egy előtető helyezkedik el, melynek alátámasztására is szükség volt az optimális terhelés miatt, ezt Allround elemekből épült alátámasztással oldották meg a szakemberek.

10 szintes munkaállvány és függesztett állványzat segíti a kivitelezési munkát

Az egyes tömbök tető felett elhelyezkedő épületrészeinek állványozásához a nagy teher miatt nem volt lehetséges a tetőről indítani az állványzatot. Ezért itt az alábbi megoldást alkalmazták: Allround állványból készült talpazatra Layher FW gerendákat rögzítettek, amelyek nagy teherbírásra és nagy fesztávú áthidalásra kiválóan alkalmasak. Majd innen, az FW rendszer elemeiről indították a 10 szintes Blitz homlokzati állványzatot, amely munkaállványként funkcionál és segíti a szakemberek munkáját a restauráció során.

Az épület északi és nyugati homlokzatán lévő beugró tagozatban 6 emelet magas függönyfal készül, így ezeket a felületeket szintén be kell állványozni a kivitelezőknek.  Ezt egy függesztett állványzat alkalmazásával oldják meg, amit a tetőn letalpalnak, 26 méteren leeresztenek és a Blitz munkaállványhoz, lent pedig az FW tartóhoz rögzítenek.

Emellett több járdaalagutat is kiépítenek a projekt során a szabad közlekedés biztosítására. A déli oldalon lévő betegbejáratnál elkészült egy alagút szakasz az Allround állványzat segítségével annak érdekében, hogy megvédje a gyalogosokat a felújítási munkák alatt. A továbbiakban pedig a Balassa utcánál is épül majd ilyen alagút standard Blitz elemekből, illetve a mozgássérült bejáratnál is. Itt további érdekesség, hogy szintén előtető csatlakozik az épülethez, amelyet a fent is említett rácsos tartós megoldással terveznek megoldani a szakemberek.

Nagyteherbírású FW gerendák tartják a homlokzati állványt

A projekt végéig 103 tonna állványanyagot használnak fel, amely átlagosan 30 méter magas és a legmagasabb pontja akár a 37 méter magasságot is elérheti. 15 munkaszintet foglal magában az állványzat és 4-5 ember építi folyamatosan az igényekhez igazodva.

A projekt során kihívást jelentett megtalálni azt a műszaki megoldást, amely elbírja a 10 szintes homlokzati állványt 20 méteres fesztávon.

A célra kiválóan megfeleltek az FW rendszer elemei. Két FW tartó lesz beépítve egyidejűleg a szerkezetbe, majd ezeket építik tovább a soron következő épületrészekhez. „Az Allround FW tartók alkalmazása kézenfekvő megoldás ilyen esetekben. Az áthidalás alkalmazásával a zárófödémek alátámasztása, és a szigetelő rétegrendek sérülése elkerülhetővé válik. Ez egy műszakilag és gazdaságilag is ésszerű megoldás, ráadásul típuskompatibilis rendszerekkel kivitelezhető.  A belső födémalátámasztások elhagyása pedig biztosítja a kórház zavartalan működését” – emelte ki Tóth Patrik, a Laher Kft. műszaki vezetője.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.E-Builder Kft.Stabil Építő Kft.kórházfejlesztésállványzatBudapest