2024.05.23, Csütörtök
Turistacsalogató szökőkút épült Sóstógyógyfürdőn: Európában is ritkán látott vízképet nyújt
Fotók: Ke-Víz 21 Zrt., Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Turistacsalogató szökőkút épült Sóstógyógyfürdőn: Európában is ritkán látott vízképet nyújt

magyarepitok.hu

2021.11.11. 12:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Megszépült a nyíregyházi Aquarius Élményfürdő előtti terület, melynek fő attrakciója a rendkívül látványos vízjáték, amely a Ke-Víz 21 Zrt. munkájával készült el.

Hirdetés

Sóstógyógyfürdő Nyíregyháza városközpontjától alig 6 kilométerre található, gyógyvizéről híres fürdőhely. A Ke-Víz 21 Zrt. május óta dolgozott a Sóstógyógyfürdő komplex turisztikai fejlesztésén, melynek keretében többek között egy új szökőkutat építettek és egyet teljesen átépítettek. A beruházás 100%-os támogatású pályázati forrásból valósul meg, a GINOP program keretében.

Egyedi turisztikai attrakcióként egy nagyobb, körülbelül 500 négyzetméter vízfelületű szökőkút épült az Élményfürdő előtti parkban, amely tematizált hang- és fény effektekkel kiegészített esti vízjátékot mutat be. Továbbá a Tófürdő bejárata mellett egy kisebb csobogó is helyet kap a meglévő szökőkutak elbontása utáni újraépítésével és azok összekötésével.

Fotó: Ke-Víz 21 Zrt.

Összhangban zene és fény 

Héver Gábor projektvezető elmondta,

a szökőkút egy Magyarországon, sőt egész Európában is ritkán látott dinamikus vízképet képes megjeleníteni. A medencébe összesen 93 darab - egyenként, víz alatti szivattyúval megtáplált - fúvóka került beépítésre. Az éjszakai megvilágításról víz alatti, vezérelt LED-ek gondoskodnak.

Mivel minden fúvókából kilépő vízsugár magasságát egymástól külön tudják szabályozni, így egy rendkívül látványos vízjáték jött létre. 

A szökőkút különlegessége a 8 darab kandeláberen elhelyezett, 2-2 darab kültéri hangszóróból szóló, zenét lekövető vízjáték. A vezérlő az előre feltöltött zeneszámok ritmusára képes a vízjátékot megjeleníteni, így a zene ritmusával összhangban mozgó vízsugarakat látnak a nézelődők.

Új burkolatok készülnek és felújítják a zöldfelületeket is

A projekt keretében az alábbi elemek is elkészültek:

  • kerékpárkölcsönző és szervizpont,
  • 3 darab nyilvános, automata üzemelésű illemhely,
  • trambulinpark a Szódaház utca előtti játszóparkban és a Blaha Lujza sétány elején található játszótéren,
  • általános zöldfelület rekonstrukció a központi park és a víztorony előtti területeken, amelynek keretében 64 lombhullató fa, 16 örökzöld fa, 1879 cserje és 503 évelő növény telepítése történt,
  • a Svájci Lak előtt található parkoló és sétányrendszer részbeni újraburkolása,
  • csapadékvíz-csatorna zárttá tétele és parkolók kialakítása a Sóstói úton,
  • valamint öntöző hálózat Sóstógyógyfürdő teljes zöldfelületi részén.
Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Az Élményfürdő tíz napos nyilvános próbaüzeme sikeresen lezajlott és a Szökőkút összekötés üzempróbája is befejeződött.

A trambulinparkokat és a köztéri illemhelyeket beüzemelték, az ide látogató vendégek augusztus végétől már használhatják.

Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

A projektvezető hozzátette, a szökőkutak téliesítése a sikeres próbaüzemet követően megtörtént, illetve helyére kerültek a park egyéb bútorai és berendezései is.

Fotó: Ke-Víz 21 Zrt.

A fejlesztés legnagyobb hatású eleme egyértelműen a Szökőkút Park kiépítése, amely összetett vízgépészetével, nagyméretű szökőkútjával, a hang és fényjáték összehangolásával tette teljessé a turisztikai beruházást. 

Galéria

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.NyíregyházaGINOPfürdőfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés