2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Új szerelőcsarnokkal bővül a balatonvilágosi Mathiász Innopark
Fotók: 2F-Bau Kft., keycohouse.com

Új szerelőcsarnokkal bővül a balatonvilágosi Mathiász Innopark

magyarepitok.hu

2021.11.29. 18:30 - Füzi Nikolett

Telephelyfejlesztési beruházás vette kezdetét a balatonvilágosi ipari parkban, amelynek keretében a már meglévő mellett, egy új szerelőcsarnok épül a 2F-Bau Kft. kivitelezésében.

Hirdetés

Egy több mint 1600 négyzetméter alapterületű, új szerelőcsarnokkal bővül a balatonvilágosi régi Traubi gyár területén elhelyezkedő Mathiász Innopark, ahol többek között a világon egyedülálló elektromos jetskik, úszóházak és úgynevezett „legoépületek”, azaz mobil lakóegységek és előregyártott modulházak gyártásával és értékesítésével is foglalkoznak, melyet a KEYCOHOUSE végez.

A kivitelezési munkálatok 2021. szeptemberében kezdődtek meg az építtető MI Park Kft. beruházásában, és a 2F-Bau Kft. generálkivitelezésében valósulnak meg. A teljes beruházásra közel 490 millió forint áll rendelkezésre, és várhatóan 2022. március végére adják át.
 

Hazánkban innovációnak számító technikának ad új otthont a beruházás

A telephely 2018-ban kezdte meg a működését, amely főképp innovatív vállalkozásoknak biztosít infrastruktúrát Balatonvilágoson, úgy mint a KEYCOHOUSE kompaktház tudásközpont és üzem. A kéthektáros területen mintegy négyezer négyezetméternyi épületegyüttes található, ahol az üzemeltető kifejezetten olyan cégeknek kínál helyet, akiknek egyaránt fontos az innováció, a környezettudatosság és a fenntarthatóság.

Az újonnan épülő szerelőcsarnokban a már meglévő gyártócsarnokban összeállított, hazánkban eddig nem használt CLT (keresztirányú rétegragasztás) technikával készülő modulház-részeket tervezik össze- és készre szerelni a fenntarthatóság és energiahatékonyság jegyében.

A szerelőcsarnokon kívül más követelmény nem szerepelt, az infrastrukturális igényeket az építtető tulajdonában levő egyéb (szomszédos telken is található) épületekben meglévő szociális helyiségek kielégítik.

 

Fotó: 2F-Bau Kft.

Különleges eljárást is alkalmazni kellett

A szerelőcsarnokban folyó aktuális kivitelezési folyamatokról a 2F-Bau Kft. projektvezetője György Zsófia informálta lapunkat és elmondta:

Már elkészültek a tereprendezési és alapozási munkálatok, ezen felül helyére került a teljes acélszerkezet is. Következő lépésként a tető és homlokzati szendvicspanelek helyreillesztését végzik a szakemberek.

Mindemellett a projekt kapcsán felmerülő kihívásokról is beszámoltak, miszerint nehézséget jelentett a terület rossz talajviszonya a tereprendezés során. Annak érdekében, hogy megkezdődhessen az alapozás, a kivitelezőknek előbb CPT szondázást kellett elvégezniük, melynek eredményeképpen kiszámíthatóvá vált az alapzat süllyedése, valamint a teherbíró képessége is. A különleges módszer információi által a kivitelezők a teljes csarnok területe alatt biztosítani tudták a megfelelő talajcserét, emellett cementes talajstabilizációval is megerősítették azt.
 

Fotó: 2F-Bau Kft.


Automatizált rendszer beépítésével biztosított a tűzvédelem

Az új létesítmény elhelyezésénél fontos szempont volt, hogy a tervezett észak-keleti homlokzat irányával szemben legyen kialakítva egy kapu, ugyanis

a meglévő gyártócsarnokban elkészült épületmodult rendkívül nehézkes mozgatni, így fontos volt, hogy minél gördülékenyebb legyen a szerelőcsarnokba való átjutás.

Ugyancsak fontos szerepet kapott a legújabb előírásoknak megfelelő tűzvédelmi rendszer kialakítása is: a tetőbe a tűzvédelmi szempontok és szellőztetés miatt hő- és füstelvezető kupolák lesznek beépítve, hőszigetelt acél kerettel, illetve polikarbonát bevilágító / nyíló felülettel.

A kupolák nyitása és csukása a szellőztetéshez elektromos távnyitással lesz megoldva, ezen felül el lesznek látva esőszenzorral is, aminek köszönhetően tűz esetén a kupolák automatikusan kinyílnak.

Ezen felül az acél tartószerkezet fő tartószerkezeti részei tűzvédelmi festékbevonatot is kapnak.

Mi épül?2F Bau Kft.üzemfejlesztésBalatonvilágosKörnyezetvédelemmegújuló energiacsarnoképítés

Hírlevél

Hirdetés