2024.04.19, Péntek
35 hektáron épít gyárat a Mol: a kivitelezés jelenleg 89 százalékos
Illusztráció

35 hektáron épít gyárat a Mol: a kivitelezés jelenleg 89 százalékos

MTI

2021.12.11. 18:30 - Gyöngyösi Klaudia

Az elmúlt két évben 13 000 tonna acélszerkezetet építettek be, lefektettek 2500 kilométer kábelt, és közel 700 kilométer csővezetéket szereltek össze.

Hirdetés

A 2019 őszén indult tiszaújvárosi poliol komplexum beruházás elérte a 89 százalékos készültséget, az építés befejezése 2022 második felére várható – derül ki a Mol pénteki közleményéből.

Kiemelték azt is, hogy az 1,3 milliárd euróból megvalósuló beruházás nemcsak a Mol történetének eddigi legnagyobb organikus befektetése, hanem országos viszonylatban is az egyik legjelentősebb. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kivitelezést a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG valósítja meg.

A tervezési munkák befejeződtek, 350 mérnök dolgozott Indiában, Thaiföldön, Németországban és Magyarországon, a kulcsberendezéseket pedig a helyszínre szállították. Az elmúlt két évben 13 000 tonna acélszerkezetet építettek be, lefektettek 2500 kilométer kábelt, és közel 700 kilométer csővezetéket szereltek össze.

Az építkezés 35 hektáron folyik.

 

Számos iparág hasznosítja a poliolt

Marton Zsombor, a Mol Petrolkémia vezérigazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy a poliol projekt a Mol csoport történetében mérföldkő, a régióban egyedülálló, csúcstechnológiát képviselő komplexum megépítésével tovább erősítik vegyipari pozíciójukat, munkahelyeket teremtenek, és felgyorsítják a vállalat átalakulását is.

A Mol közleményében ismerteti, hogy a poliolt számos iparágban használják termékek, eszközök és építőanyagok gyártására. Fontos alapanyag a textiliparban, bútoriparban, autóiparban és az építőiparban.

A poliol üzem elindulása után a Mol a régió első olyan vállalata lesz, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben tartja a gyártás teljes értékláncát. A Mol csoport a 2030-ig szóló hosszú távú stratégiájában kiemelt szerepet szán a vegyipari értéklánc bővítésének, és 4,5 milliárd dollár értékű petrokémiai beruházást tervez.

Mi épül?MOLüzemépítésTiszaújvárosThyssenKrupp

Hírlevél

Hirdetés