2024.05.19, Vasárnap
Átadták Sopron régóta várt ötszintes parkolóházát
Fotó: Griechisch Tamás/sopronmedia.hu

Átadták Sopron régóta várt ötszintes parkolóházát

MTI

2021.12.01. 17:22 - Füzi Nikolett

A római kori falak miatt áttervezett parkolóház 1880 négyzetméteren 235 autó számára biztosít helyet a belvárosban.

Hirdetés

Sokak által várt beruházást adtak át szerdán Sopronban: elkészült a római kori falak miatt áttervezett, mintegy 1882 négyzetméter alapterületű parkolóház, amely 235 autó számára biztosít helyet a belvárosban, ezáltal megoldást nyújtva városban kialakuló parkolási gondokra.

Lapunk korábban számolt be róla, hogy az Árpád utca és az Ikva patak által bezárt háromszögben egy szabálytalan ellipszoid alakú, ötszintes parkolóházat, továbbá szabadtéri parkolókat hoznak létre. A monolit vasbeton szerkezetű épület fél szint eltolással, a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. kivitelezésében valósult meg nettó 3 milliárd forintos kormányzati támogatásból – derül ki a polgármesteri hivatal közleményéből.

Számos más fejlesztés is megvalósult a városban

A közleményben idézték Rákossy Balázst, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárát, aki az átadó eseményen elmondta,

az új parkolóház illeszkedik a várostervezés azon koncepciójába, amely csillapított forgalmú övezetek létrehozásával, új parkolóházakkal, illetve parkolóhelyek kialakításával segíti elő a korszerű és biztonságos közlekedést.

Hozzátette, Sopron az ország egyik legélhetőbb városa, az intézmények, a közterek, valamint a közlekedési infrastruktúra is folyamatosan fejlődik.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere arról beszélt, hogy ezek mellett megvalósult a belváros rekonstrukciója, a Várkerület felújítása, és újraszentelték a Szent Mihály-templomot is. Hozzátette, megújult a Lenck-villa, nyáron átadták az új uszodát, és hamarosan elkészül az M85-ös gyorsforgalmi autóút építésének újabb szakasza is.

Mindemellett jó ütemben haladnak a múzeumnegyed kivitelezési munkálatai, valamint a Rendészeti Integrált Központ és a Fertő-part fejlesztése is - jegyezte meg.


Részben zöldtetős kialakítást kapott a parkolóház

Barcza Attila, országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy az Árpád utcai parkolóház fontos mérföldkő a belváros parkolási gondjainak enyhítésében.

Az új létesítmény a környék rendezettségét is javítja, a több parkolóhely pedig a helyi vállalkozásoknak is segítséget jelent

- mondta.

A képviselő úgy fogalmazott, a 2010-ben megkezdett új korszak eredményeképpen a város olyan fejlődési pályára állt, amelyre az elmúlt száz esztendőben nem volt példa. A most átadott, részben zöldtetős parkolóházban 235 gépkocsi, 26 motorkerékpár és 10 kerékpár számára van hely, az épület közvetlen környezetében további 36 felszíni parkolót, valamint új közlekedő- és zöldfelületeket is kialakítottak.

Mi épül?SopronparkolóházFertődi Építő és Szolgáltató Zrt.parkolók

Hírlevél

Hirdetés