2024.06.22, Szombat
Elhagyatott laktanyából épül tudásközpont Szekszárdon
Fotók: magyarepitok.hu

Elhagyatott laktanyából épül tudásközpont Szekszárdon

magyarepitok.hu

2021.12.06. 11:16 - Kolinek Nóra

Az interaktív könyvtár és levéltár a ZÁÉV kivitelezésében épül meg.

Hirdetés

Hétfőn helyezték el a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. beruházásában Szekszárdon megvalósuló új tudásközpont alapkövét. Korábban már beszámoltunk arról, hogy az interaktív könyvtár és levéltár kivitelezését a ZÁÉV Építőipari Zrt. végzi el.

Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltára közös épületben történő elhelyezése révén olyan új, szolgáltató szemléletű tudásközpont jön létre a volt szekszárdi laktanya helyén, amely meg tud felelni a könyvtári és levéltári feladatellátás 21. századi követelményeinek.

Az épület engedélyes és kiviteli terveit az Építész Alkotóműhely Kft. készítette.

A képre kattintva galéria nyílik.

A teljeskörűen akadálymentesített, többfunkciós, „L” alakú közhasználatú építmény központi aulájából mind a felnőtt könyvtár, mind a levéltár funkció elérhető. Az aulához kapcsolódik majd

  • ruhatár,
  • kávéház,
  • szociális blokk,
  • egy legalább 200 főt befogadni képes rendezvényterem,
  • illetve a gyermek könyvtárat is innen lehet megközelíteni.

Elhelyeznek egy 778 négyzetméter alapterületű, kétszintes tömörraktárat, amelyet beépített síneken és elektronikusan mozgatható irattári tároló állványrendszerrel látnak el, összesen 2923 polcfolyóméter tárolási kapacitással.

A fenntartható működést napelem panelek támogatják

Az I. emeleten közösségi teret, előadó és oktató termeket, felnőtt könyvtárat, irodákat és kiszolgáló helyiségeiket helyezik el. A II. emeletre felnőtt könyvtár, irodák és kiszolgáló helyiségeik kerülnek. Az épületben emellett négy felvonót is elhelyeznek.

Az intézmény környezetében szolgáltatások és rendezvények kitelepülésére alkalmas zöldterületet, parkot alakítanak ki, a környezetrendezés során 5200 négyzetméter zöldfelület létesül. Az ingatlanon 62 felszíni parkolót és 30 kerékpártárolót helyeznek el. A tervezett épület bruttó beépített alapterülete 3551 négyzetméter. Továbbá az épület tetőfelületére 3×152 darab napelem panelt is terveznek összesen 150 kWp teljesítménnyel.

Kiemelt terület rehabilitációja történik meg

Az eseményen Juhász Roland, állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár kiemelte:

különleges intézmény alapkövét helyezik ma el, hiszen a könyvtár és a levéltár együtt egy új minőséget létrehozva, tudásközpontként is fog működni. A két intézmény összekapcsolásával szolgáltató szemléletű tudásközpont jön létre, mely megfelel a modern kor követelményeinek. Az új épületben a könyvtár és a levéltár működése racionálisan, összehangoltan szervezhető meg.

Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere beszédében elmondta: jelenlegi helyét mindkét intézmény kinőtte, raktározási képességeik elavultak. Reményét fejezte ki, hogy új épület biztosította terek hosszú ideig töltik majd be funkciójukat, és kényelmes és biztonságos tárolási lehetőséget nyújtanak a fontos iratok számára.

Hozzátette:

az új létesítmény közösségi programok, rendezvények, kiállítások szervezésére is alkalmas lesz, továbbá örömét fejezte ki, hogy a felnőtt és a gyerek részleg több mint négy évtizedet követően ismét egy épületben lesz megtalálható.

Horváth István országgyűlési képviselő ismertette, hogy a tudásközpont építése több mint tízéves városfejlesztési koncepció része, mely Szekszárd egyik legfontosabb telkén, barnamezős beruház keretében történik a volt laktanya helyén: ezzel egy kiemelt terület rehabilitációja is megtörténik.

Az intézmény átadása 2023 második negyedévében várható.

 

Galéria

Mi épül?SzekszárdTolna megyeoktatási beruházástudásközpontZÁÉV Építőipari Zrt.

Hírlevél

Hirdetés