2024.03.28, Csütörtök
Műemléki felújítást és új funkciót kap Szeged ikonikus palotaépülete, a Tóth Péter-ház
Kép: szeged.hu

Műemléki felújítást és új funkciót kap Szeged ikonikus palotaépülete, a Tóth Péter-ház

magyarepitok.hu

2021.12.28. 10:00 - Füzi Nikolett

A Ferroép Zrt. és a Possibuild Kft. kivitelezésében megkezdődött a Tóth Péter-ház teljeskörű felújítása, amely a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumának ad majd helyet.

Hirdetés

Új épületbe költözik a nagymúltú Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziuma: az erre kijelölt, felújítandó épület a Roosevelt tér 6. szám alatt található, úgynevezett „Tóth Péter-ház” lesz, amely a híres árvíz után a XIX. század végén újjáépített város egyik legszebb, építészettörténeti szempontból egyik legértékesebb eklektikus épülete.

A hosszú évtizedek óta elhanyagolt állapotban lévő, hányattatott sorsú belvárosi palota felújítása mára halaszthatatlanná és elengedhetetlenné vált, ennek érdekében december elején megkezdődtek a palota-épület közösségi és az épület komplex felújítására vonatkozó rekonstrukciós munkálatai.

A beruházás a Szeged-Csanádi Egyházmegye megbízásából, a közbeszerzési eljáráson nyertes Ferroép Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt. és a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. konzorciumának generálkivitelezésében valósul meg nettó 2 milliárd 93 millió forint értékben.
 

„Csipkerózsika álmából” élesztik fel az elhagyatott épületet

A beruházásban érintett U alakú, eklektikus palota Szeged belvárosában található, a telek a Híd utca, Roosevelt tér és Victor Hugo utca által határolt háztömb mintegy felét foglalja el. A projekt célja, hogy a zeneiskola beköltöztetése által végre feléledhessen több évtizedes "Csipkerózsika álmából” a Tóth Péter-ház, ezáltal igényes és különleges helyszínt biztosítva a leendő zeneművészek képzésére.

A 820 négyzetméteres telken elhelyezkedő, 2800 négyzetméter alapterületű épület 3 szintből és egy tetőgalériából áll. Különlegességét a homlokzatra jellemző neoreneszánsz stílusjegyek alkotják:

Homlokfelületeit gazdagon tagolják lizénák, párkányok, falfülkék, ornamentikus és antropomorf plasztikák. Az érett eklektika neoreneszánsz stílusjegyeit viselő felületek a korabeli építőmesterség anyagai és szabályrendszere szerint készültek.


Már nagy erőkkel zajlanak az előkészületi munkák

A palota-épület felújításával kapcsolatosan Sóti Ernő, a Possibuild Kft. műszaki igazgatója informálta lapunkat és elmondta, a munkaterületet december elején vették át, és jelenleg az előkészületi munkálatok zajlanak.

A karácsonyi leállás előtt megkezdődött az épület és környezetének állagfelvétele és a fotódokumentációk készítése, ezzel párhuzamban pedig az épületből eltávolítják a madarakat, azok ürülékeit és az elhullott állatok maradványait.

Hozzátette, az elmúlt években jelentősen megrongálta a madarak jelenléte a régóta használaton kívüli épületet, így a szakemberek megtisztítják, valamint fertőtlenítik is a területet a munkálatok megkezdése előtt. Mindemellett tájékoztatott arról is, hogy már készülnek a műemléki területekhez tartozó restaurátori tervek, amelyeket hamarosan benyújtanak a szakhatóságokhoz is.


Az eredeti állapotába állítják vissza az épületet

A munkálatok egyaránt kiterjednek a homlokzat és a 2500 négyzetméteres belső terület felújítására. Mivel az épület Szeged városképének meghatározó, ikonikus műemlék épülete, a kivitelezőknek számos szempontot kell figyelembe venni a helyreállítás során.

Lapunk megkeresésére a műszaki igazgatótól megtudtuk, hogy tervezési szempontból kiemelkedő jelentőségű volt az építészettörténeti értéket képviselő utcai homlokzatok visszaállítása. A felújítás során a szakembereknek kiemelt óvatossággal kell ügyelnie a palota korabeli technikával készült jellegzetes homlokzatának, díszeinek, szobrainak, kovácsoltvas elemeinek, illetve kő restaurálási feladatainak elvégzésére is. Sóti Ernő kiemelte:

az épület kubusát, azaz teljes megjelenését az eredeti állapotban kell helyreállítani és változatlanul hagyni, ezért a munkálatok során sok hagyományos, már-már kevesek által használt technológiával készült szerkezetet építenek be a szakemberek.

 

Teljesen új funkcionalitást kap a korábban üzletházként és lakóházként működött épület

A felújítást követően az épület funkcionális rendjét két egymástól térben jól elkülöníthető, de működési szempontból egymást támogató egység fogja alkotni:

  • az alagsori és földszinti tereket hasznosító kulturális szolgáltató és előadótér,
  • valamint az emeleti és tetőtéri szinteken elhelyezkedő konzervatórium, a SZTE Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium közismereti oktató-termeivel és hangszeres gyakorló-helyiségeinek sorával.

A Tóth Péter-ház az 1880-as évek elején épült Tóth Péter fűszerkereskedő megbízásából. Az épület alsó részében boltok, raktárak, az emeleten pedig lakások kaptak helyet. Az épület pezsgő üzletházként működött a XIX. század utolsó évtizedeiben, a korszakot jellemző iparosműhelyek és kisebb boltok kaptak benne helyet, mint például kalapos, cukrász, vagy szűcsmester.

A felújítási munkálatok a tervek szerint 2023 decemberében érnek véget.

Mi épül?Possibuild Kft.oktatási beruházásSzegedSzegedi Tudományegyetem (SZTE)műemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés