2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Átfogó tematikus fejlesztést kaphat a városligeti „miniatűr várost” idéző KRESZ Park
Fotók: BKK – Budapesti Közlekedési Központ

Átfogó tematikus fejlesztést kaphat a városligeti „miniatűr várost” idéző KRESZ Park

magyarepitok.hu, TED

2022.01.19. 18:30 - Füzi Nikolett

A Liget Budapest Projekt keretében teljes körű felújítást, és funkcionális fejlesztést kaphat a Városligetben elhelyezkedő, annak tematikájára fókuszáló KRESZ park.

Hirdetés

Folytatódik Budapest legsokoldalúbb városi parkjának fejlesztése: a Városligetben elhelyezkedő KRESZ park teljes körű felújítására és fejlesztésére vonatkozó tájépítészeti beruházás veheti kezdetét – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből, amelyben már várják a pályázatokat a parképítés generálkivitelezésére.

A Közlekedési Múzeum mellett található KRESZ Park mindig is kiemelt vonzerővel bírt a családos látogatók számára. A közlemény szerint a komplex felújítása, fejlesztése és a kiszolgáló létesítmények pótlása azonban mára már feltétlenül szükségessé vált. Ennek érdekében a Liget Budapest projekt keretén belül, a parkot funkcionálisan és területileg is bővítik a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. megbízásából.

 

Kép: BKK – Budapesti Közlekedési Központ


Egy új, közlekedési tematikájú játszótér is épül

A tematikus pálya a Hermina út és az Ajtósi Dürer sor kereszteződésének közelében, a Zichy Mihály úton található. Tervezése során kiemelten figyeltek arra, hogy a lehető leg­több féle köz­le­ke­dési hely­ze­t bemu­tatásával, interaktív módon tudjon hozzájárulni ahhoz, hogy a legkisebbek is játékos módon sajátíthassák el a KRESZ szabályait.

A mintegy 24 000 négyzetméteres területen meghatározó szerepet tölt be a meglévő aszfalt „úthálózat”, ami egyfajta „miniatűr város” jelleget kölcsönöz a területnek.

Ennek érdekében fontos szempont, hogy a közlekedési park ezen tematikus jellegét kiemelve, a fejlesztés során tájépítészeti eszközökkel, téri elemekkel, valamint egy ide tervezett - azonos tematikájú – játszótérrel tovább hangsúlyozzák arculatát.

 

Tovább bővülnek a közlekedési felületek

A projekt részeként kiegészülnek a kerékpáros, kisautós, vagy a rolleres közlekedésre alkalmas felületek, továbbá egyértelműen kijelölik a gyalogos járdákat is. A közlekedési arculat nem csak funkcionálisan, hanem látványvilágában is tovább gazdagodik:

az utak által közrezárt zöldfelületi egységek egy részét település jelleget kölcsönző elemekkel rendeznék be.

Ennélfogva a járdák mentén a zöldfelületekre karakteres nyírt sövényeket terveznek, továbbá helyenként pihenőegységeket, padokat helyeznek el az imitált gyalogos járdák mentén, vagy a kisebb a tereken. Az út túloldalára való átjutást zebrák segítségével valósítják meg.
 

 

Kiemelt szerepet kap a gyülekező és közösségi terek kialakítása is

A felhívásban felhívják a figyelmet arra is, hogy a közlekedési felületek megújításán kívül fontos cél a megfelelő gyülekező és közösségi terek kialakítása is. A terület központi részén egy kisebb játszó egység van berendezve, elsősorban sok gyermek együttes játékát lehetővé tévő eszközökkel, melyek szintén a közlekedési tematikához kapcsolódnak, mint például kisvonat, helikopter, repülő, vagy irányító torony.

Ezt az intenzíven berendezett játszórészt szervesen hozzákapcsolták a mellette lévő, felújítandó közlekedési felülettel, ahol a KRESZ pálya többi útszakaszától eltérően, itt egy épített utcakép megjelenítése a terv. Ennek eredményeképpen

a gyerekek gördülő járműveinek közlekedésére szolgáló úttest mindkét oldalán járdát építenek ki, amelyet az egymáshoz kapcsolódó épületek sziluettjeinek sora fogja kísérni.

Szintén fontos célpont a közlekedési játszó területe a környező iskolák számára is. A napközis foglalkozásoknak gyakori célállomása ez a parkrész, ahol a gyerekeknek a délutáni játék és a sportlehetőségek biztosítása is egyaránt fontos.

Mindezek kiszolgálására a KRESZ Park déli oldalán, egy jól elérhető helyen ping-pong asztalokat, továbbá egy streetball kosárpályát is telepítenének a tervek szerint.


Számos új eszközt telepítenek és többezer méteren végeznek parkosítást

A KRESZ park zöldterületi kialakítása során 24 000 négyzetméteren végeznek földmunkákat és gyepesítést, amely magába foglalja többek között 40 db lombos fa, és összesen mintegy 26 000 évelő növény és cserje ültetését, valamint egy automata vezérlésű öntözőrendszer telepítését is csaknem 23 230 négyzetméteren. A szakemberek feladata a közlekedési felületek megújítása, illetve az új, különböző burkolat típusok kivitelezése is.

A parkberendezés alkalmával számos új eszközt is telepítenek: köztük 68 db pad- és ülőke, 27 db hulladékgyűjtő, 4 db acél tartószerkezetű faépítmény, valamint 4 db fából készült közlekedési eszköznek kialakított játék is létesül a parkban.

Mindemellett a közmű- és forgalomtechnika építésre is gondot kell fordítani, a munkálatok alkalmával újabb a közvilágítási oszlopok és a közlekedési lámpákat is kialakítanak az elektromos hálózat kiépítése mellett.

Mi épül?BudapestVárosligetLiget Budapest Projektparképítés

Hírlevél

Hirdetés