2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Egyedi zsalurendszerek segítségével bővítik a Makói Gyógyfürdőt
Fotók: magyarepitok.hu

Egyedi zsalurendszerek segítségével bővítik a Makói Gyógyfürdőt

magyarepitok.hu

2022.01.04. 07:35 - Bíró Beáta

Íves, egyedi vasbeton zsalurendszerekkel épül át Csongrád megye büszkesége. A szerkezetépítő MOST-ÉPKER Kft. kizárólagosan a MEVA Zrt. speciálisan ehhez az épülethez gyártott elemeit használja.

Hirdetés

Lapunk folyamatosan beszámol a Makói Hagymatikum Gyógyfürdőről, amelyet Makovecz Imre elképzelései és a Makona Tervező Iroda tervei alapján bővítenek ki. Az élményfürdő, amelyben egy három és egy négy karéjos fürdőmedence kapott helyet, kiegészül Gerencsér Judit tervei alapján épülő öltöző szárnnyal, csúszda toronnyal, továbbá Csernyus Lőrinc tervei alapján készül a kültéri gyógymedence.

A fürdő kapacitását megduplázó beruházás generálkivitelezője a Fehérép Kft., a szerkezetépítési feladatokat alvállalkozóként a MOST-ÉPKER Kft. végzi. Makó történetének legnagyobb beruházása sokévnyi előkészítő munka után tavaly nyár elején indult el.

 

 

 A projekt különlegességeiről Sinkó Gergő, a MOST-ÉPKER Kft. projektigazgatója beszélt lapunknak.

„A Makovecz Imre tervei alapján megújuló strandfürdő a legbonyolultabb szerkezet, ami ma Magyarországon elképzelhető. Az íves falszakaszok következtében olyan egyedi vasbetonfelületek alakulnak ki, ami egy szerkezetépítőnek óriási kihívás”.  

 

Az épület szerkezetének lelke az egyedi zsalurendszer

A cég kizárólag a MEVA Zrt. egyedi, íves zsalurendszereit használja a kivitelezés során. Ez a különleges feladat rendkívül szoros együttműködést kíván, és ez a két fél között maximálisan megvan.  

„Négy hónapja dolgozunk közösen ezen az építkezésen. A megvalósításhoz napi szintű nyomkövetés szükséges, hogy az adott ívek, szerkezetek abban a méretben és úgy készüljenek el, ahogy azok a kiviteli tervben vannak. Az íves zsaluzatokon, a födémeken, medenceoldalfalakon, pilléreken túl egy csúcskülönlegesség is van a szerkezetben: egy olyan födém, amelynek vége nem csak lejtésben van, hanem még íves is. Ezt az amorf zsaluzási formát a MEVA a legmagasabb szakmai szinten valósítja meg.”

- indokolta a bizalmon alapuló együttműködést a projektigazgató. Majd hozzátette: az első tollvonásoktól kezdve együtt dolgoznak a projekten.

 

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

 „A MEVA mérnökei kb. egy hónapon keresztül tervezték ezeknek az egyedi zsaluzatoknak az előállítását, hiszen itt minden négyzetmétert külön meg kellett tervezni. Cégünk véleményezte ezeket, mert számunkra rendkívül fontos, hogy a zsaluzatok költséghatékonyak és gyorsan építhetőek legyenek. A mi kivitelezői és a MEVA zsalurendszerekben szerzett tapasztalatából áll elő az a módszer, amivel az egyes szerkezeteket megépítjük.”  

Érdekessége a projektnek, hogy a fürdő 10 évvel ezelőtt elkészült első üteme is MEVA zsaluzatokkal készült szintén hasonlóan összetett geometriai kihívásokkal, melyek zsaluzását akkor is Oláh Zoltán, a MEVA tapasztalt mérnöke oldotta meg.  

 

Határidőre befejezik

Jelenleg 35%-os készültségi szinten áll a szerkezetépítés, a bonyolult medenceoldalfalak kivitelezése most kezdődik. A kivitelezés a meghatározott ütemterv szerint halad, bár egy nem várt akadály miatt építési sorrendet kellett cserélni, hogy a munka tovább folyhasson és ne okozzon csúszást.

 

 

„Amikor a kivitelezési idejét megbecsültük, akkor természetesen számoltunk az épület egyediségével, de adódott egy váratlan helyzet, amit úgy oldottunk meg, hogy a medence oldalfalakra rátámaszkodó födémet építik meg először, az alatt bent tartva a zsaluzatot, így a szerkezet tud tovább haladni fölfelé és a medencének az oldalfalait azt az építkezés során később, utólag egy egyedi zsaluzattal foltozzák majd be. Szerencsére nagyon jó mérnökökkel dolgozunk mi is és a MEVA is, az ilyen döntéseket gyorsan meghozzuk.” – tette hozzá a szakember.

A kivitelezői, logisztikai bravúrnak köszönhetően biztosan elkészülnek a munkálatok határidőre, 2022 márciusára.

A sikeres beruházáshoz azonban más is kell: a MOST-ÉPKER együttműködése a megrendelővel és a műszaki ellenőrrel is jó, hiszen egy ilyen különleges projekt esetében mind a három félnek összhangban kell lennie és fontos, hogy adjanak egymás véleményére.

 

 

Elérték a szakma csúcsát

A Makovecz-stílusban újjászülető Makói Strandfürdő kivitelezése mindenféleképpen a szakma csúcsát jelenti a MOST-ÉPKER Kft-nek és a MEVA-nak egyaránt. Sinkó Gergő projektvezető nagyon büszke arra, hogy ilyen fiatalon egy ilyen nagy jelentőségű kivitelezés vezetője lehet.

„A MOST-ÉPKER küldetése, hogy egyedi szerkezeteket építhessenek és ezzel vívjanak ki rangot, elismerést az építőipari piacon. Felemelő, hogy ezt a projektet a MEVA-val hajthatjuk végre, mert nagyon jó, hatékony és eredményes a munkakapcsolat a két cég között. Mindkét fél nagy figyelmet fordít arra, hogy ez a kivitelezés a tervek szerint, a megadott költségből, határidőre elkészüljön. Mi hisszük, hogy egy cég nívója ebben mérhető.”

A több mint 3200 négyzetméteres alapterületen megvalósuló fejlesztés során családi és élményzóna, három fedett csúszdával ellátott csúszdatorony, valamint napozóteraszos nyári öltöző épül és kialakítanak egy 220 négyzetméteres külső termálmedencét. A 9,2 milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztés több fázisban valósul meg.

Galéria

Mi épül?MakógyógyfürdőkMEVA Zsalurendszerek Zrt.Most-Épker Kft.Fehérép Kft.Makona Tervező Irodafürdőfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés