2024.04.24, Szerda
Itt az utolsó láncszem Nyíregyháza új kulturális negyedéhez
Fotó: facebook.com/muzeum.josaandras

Itt az utolsó láncszem Nyíregyháza új kulturális negyedéhez

MTI

2022.01.11. 08:00 - Bíró Beáta

A műemléki épület 153 éve vár erre a teljeskörű építészeti felújításra, megépítése óta nem esett át ekkora rekonstrukción.

Hirdetés

Teljesen megújul a nyíregyházi Jósa András Múzeum műemléki épülete. A több mint 2,8 milliárd forintos beruházás magában foglalja a külső és a belső kivitelezési munkálatokat is, amelyek idén nyáron kezdődnek el és várhatóan 2023 végére fejeződnek be. Az intézmény a felújítás idejére – két évre - bezár, a műtárgygyűjteményeket elköltöztetik, vagy ideiglenesen máshol helyezik el.

A felújításra, illetve az épület turisztikai jellegű fejlesztésére vissza nem térítendő támogatást nyert el a nyíregyházi önkormányzat, ez a beruházás az utolsó láncszem Nyíregyháza új kulturális negyedének kialakításában

- mondta el a projektet beharangozó sajtótájékoztatón Ulrich Attila alpolgármester. Az önkormányzati tulajdonban lévő múzeumépület rekonstrukciójának tervezése folyamatban van.

 

Az épület belső tereit 2008 előtt újították fel  
Fotó: josamuzeum.hu

 

A 153 éves épület régóta várt a megújulásra

Az 1924 és 1926 között Maróthy Kálmán tervei alapján, neoklasszicista stílusban épített épületegyüttes eredetileg pénzügyi palota volt, a második világháborút követően megyei szakigazgatási szerveknek adott otthont, majd az MSZMP pártbizottságának székházaként működött.

A jelenleg több mint egymillió tárgyat őrző Jósa András Múzeum 1974-ben nyitotta meg kapuit ezen a helyszínen, azóta nem végeztek ilyen jellegű komplex felújítást az épületegyüttesen.

 

Forrás: josamuzeum.hu

 

Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója kifejtette, az idén 153 éves intézményben még soha nem volt hasonló méretű építészeti felújítás. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírásán elnyert pénzből a múzeum két szárnyában, négyezer négyzetméteren kezdődhet el a munka idén nyáron. A múzeumigazgató a részletek említése nélkül elmondta, a megújult épületben tizenöt turisztikai attrakció, modern kiállítóterek és "interaktív élményelemek" várják majd a látogatókat.

 

A múzeum most
Fotó: josaandrasmuzeum.hu

 

Indul a finisszázs

Közben az intézmény már búcsút hirdetett a Facebook-oldalán: januárban kezdetét veszi a Múzeumi finisszázs. Ebben a hónapban minden látogatható. Aki jelenlegi formájában utoljára szeretné megtekinteni a múzeum épületét, valamint a kiállításait, a belépőjegy árából 20% kedvezményt kap.

Mi épül?Nyíregyházaműemlékfelújításmúzeum

Hírlevél

Hirdetés