2024.03.19, Kedd
Tudományos és innovációs parkként éled újjá az egykori győri kekszgyár épülete
Fotók: MTI/Krizsán Csaba

Tudományos és innovációs parkként éled újjá az egykori győri kekszgyár épülete

MTI, magyarepitok.hu

2022.01.19. 10:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Letették az új győri tudományos és innovációs park alapkövét.

Hirdetés

Tudományos és innovációs parkot hoz létre a Széchenyi István Egyetem a volt Győri Keksz- és Ostyagyár kockaépületében. A beruházást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban nyert 6,7 milliárd forintos támogatásból valósítják meg. 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a fejlesztés első ütemének hétfői alapkőletételén mondott beszédében kiemelte, a kormány létrehozott egy 2700 milliárd forintos fejlesztési programot a magyar felsőoktatás fejlesztésére, amelynek egyik célja az, hogy az egyetemeket bekapcsolják a gazdasági környezetbe.

Ennek az eszközei a tudományos és innovációs parkok, amelyek megteremtik a kapcsolatot a felsőoktatási és a gazdasági szereplők között - mondta.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapitvány kuratóriumának elnöke és Filep Bálint, a Széchenyi Egyetem kancellárja (b-j) az egyetem Tudományos és Innovációs Parkjának alapkőletételén 2022. január 17-én.
MTI/Krizsán Csaba

Négyezer négyzetméter alapterületű park készül

Hangsúlyozta, hogy a győri egyetem két ilyen science parkot is működtet, a győri mellett egyet Zalaegerszegen, és remélte, hogy Mosonmagyaróváron is kialakítanak egyet az élelmiszergazdasági technológiához kapcsolódva.

Felidézte, hogy az egyetem lassan, ugyanakkor biztosan kezdett el építkezni évekkel ezelőtt, amikor a műszaki területen erősített. Azóta átvette a mosonmagyaróvári mezőgazdasági- és élelmiszertudományi kar működtetését, Zalaegerszegen, a Zalazone tesztpálya mellett építi a campust, Budapesten felnőttképzési központot működtet és az elsők között fogadta el a működésistruktúra-váltást - sorolta.

Simon Róbert Balázs, a térség országgyűlési képviselője mérföldkőnek nevezte az egyetem és a város életében is a négyezer négyzetméter alapterületű park létrehozását.

Hozzátette, hogy a győri egyetem az ország egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézménye, amely szoros kapcsolatban van a helyi és környékbeli vállalatokkal és tudástőkét ad át a fiatal vállalkozásoknak.

Simon Róbert Balázs fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs Parkjának alapkőletételén 2022. január 17-én.
MTI/MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Újabb innovációkat hoz magával az új épület

Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy a győri és zalaegerszegi tudományos és innovációs parkok innovatív és kreatív platformként új alapokra helyezik a vállalati kapcsolatokat, tovább erősítve az egyetem nyitottságát.

A győri parkban a régió fejlődését az egyetem fő kutatási területeire építve kívánják ösztönözni, amelyek spektruma a műszaki, informatikai és kreatívipari területektől az élelmiszertudományig terjed - mondta. Hozzátette, hogy az együttműködések segítik az innovációs ökoszisztéma megteremtését, további startup és spinoff cégek létrehozását, megerősödését, valamint az újabb innovációk létrehozását.

Knáb Erzsébet hangsúlyozta, hogy a fejlesztés révén a partnerekkel együtt hozzájárulhatnak Magyarország jövőbeni fejlődéséhez.

Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapitvány kuratóriumának elnöke beszédet mond az egyetem Tudományos és Innovációs Parkjának alapkőletételén 2022. január 17-én. 
 MTI/Krizsán Csaba

Ezek a funkciók kapnak helyet a különböző szinteken

Az uniós közbeszerzési értesítő szerint

a Győri Kekszgyár volt raktárépületének teljes felújítása és környezetrendezése során jön létre a tervezett Tudományos és Innovációs Park „Brand” épülete, közösségi és oktatási funkciók elhelyezése, valamint a Széchenyi István Egyetem új művészeti kara oktatási tereinek kialakítása.

Az épület 1976-ban épült Benczik Lajos tervei alapján a Győri Kekszgyár raktárépületeként. A földszint plusz 4 emelet magas épület tartószerkezete előregyártott vasbeton elemes.

A tervezett átalakítás során az épület függőleges és vízszintes teherhordó rendszereit megtartják, a vasbeton merevítő falakat viszont elbontják, helyettük új, acélszerkezetű merevítő szerkezetek készülnek azonos pozíciókban, szintenként. A meglévő vasbeton lift magot, a jelenlegi vasbeton homlokzatok beton paneljeit és a belső válaszfalakat szintén teljeskörűen elbontják.

A meglévő épület nyugati oldalán egy új, könnyűszerkezetes funkcionális egység épül, amely gépészeti és a függőleges közlekedést biztosító elemeket is tartalmaz. Az 5. emeleten egy szint magas könnyűszerkezetes ráépítést terveznek. Az épület tömegét 5 szint magas, a földszintről elemelt transzparens felület veszi körbe, a keleti oldalon interaktív médiafelületként kialakítva.

Az épület mellett

  • egy földszintes kávézó-büfé funkciójú új épületrész készül,
  • a flexibilisen változtatható közbenső szinteken a „kreatív ipar”-nak helyet adó szint,
  • egy innovációs szint a startup jellegű tevékenységek téri igényeire,
  • illetve két, oktatási célokra használható emelet helyezkedik el.
  • A legfelső szinten a TIP (Területi Innovációs Platform) projektirodája kap helyet külső teraszokkal.

A ház körüli kertben további mobil pavilonok, árnyékolók és köztéri elemek támogatják a projekt oktatási és innovációs eseményeit.

Mi épül?GyőrSzéchenyi István EgyetemInnovációs és Technológiai Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés