2024.04.20, Szombat
A vásárlói igényekhez igazodva születik újjá a nyíregyházi INTERSPAR

A vásárlói igényekhez igazodva születik újjá a nyíregyházi INTERSPAR

magyarepitok.hu

2022.02.16. 10:00 - Bíró Beáta

Az utolsó simításokat végzi a SWIETELSKY Magyarország Kft. a nyíregyházi INTERSPAR épületén. Egy modern, a vásárlói igényekhez maximálisan igazodó bevásárlóközponttal gazdagodik a szabolcsi megyeszékhely, amelyben panorámalift is lesz.

Hirdetés

Egy 23 éves épület teljes modernizációját, kivitelezését hajtotta végre a SWIETELSKY Magyarország Kft. Nyíregyházán a SPAR kérésére. A korábbi építmény felújításáról még 2020-ban döntött a kereskedelmi lánc, a generálkivitelezési munkákat 2021 márciusában kezdték el. A hamarosan befejeződő projekt jelenlegi állásáról és a folyamat kihívásairól Tordai Károly területi igazgató tájékoztatta lapunkat.

 

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

Teljes külső és belső átalakításon esett át az épület

A mintegy 16 ezer négyzetméternyi építmény megújításának első fázisában a „fejépületet” vagyis a bejárati részt teljesen el kellett bontani a komplett elektromos hálózattal és gépészeti berendezésekkel együtt.  Ezután következtek a belső építészeti és szerkezeti átalakítások:

 

 

Elkészült az épület vasbeton alapozása, ipari padlója, az új, komplett homlokzati megerősített acélszerkezet és megtörtént a teljes homlokzat, valamint a tető szigetelése. A vásárlótér, irodák, raktárak, hűtőkamrák, oktatóterem, gépészeti és elektromos helyiségek 99 százalékban készen vannak.

Az utóbbi hónapokban befejezték a parkolót és az ahhoz tartozó záportározót is.

 

Új design elemeket építettek be a vásárlói élmény fokozására

Az újjáépítésének köszönhetően a vásárlótér a legújabb vásárlói élmény fokozására szolgáló design elemekkel egészül ki, mint például környezettudatos led-világítás, látványpékség, valamint egy rendkívül kiemelkedő rész lesz a SPAR to Go gyorséttermi sarok, amely az áruházlánc melegkonyhai készítményekre specializálódott szolgáltatása. Az épületben továbbá gyerekjátszót, teraszrészt és egyéb bérleményeket is kialakítanak.

 

 

Jelenleg a fejépületen tetőszerkezeti, függönyfal, lépcső és belső szerkezetépítési és építészeti munkák zajlanak, míg a belső vásárlótéri szinten a polcokat, hűtőket, regálokat, design elemeket szerelnek.  

Az átadásig elvégzendő feladatok:

  • szárazépítészeti és egyéb szakipari munkák,
  • üvegszerkezetek beépítése,
  • lift és mozgójárda beszerelése,
  • vagyonvédelmi- és IT rendszer kiépítése,
  • bútorozás.

Az épület átadása várhatóan 2022 tavasza.  

 

Nagy kihívás volt a szerkezeti stabilitás megvalósítása

Tordai Károly azt is elmondta: több olyan, előre nem látható helyzettel is szembesültek, amelynek megoldásához folyamatos helyszíni tervezői művezetés, valamint konstruktív kivitelezői hozzáállás volt szükséges.

 

 

Az épület bontása során olyan, az épületmerevség szempontjából meghatározó szerkezeti csomópontokat, kialakításokat tártak fel, amelyeket sem a tervezés, sem a kivitelezés tekintetében nem voltak előre feltételezhetőek.

„A projektcsapat számára nagy feladat volt a szerkezeti stabilitás megtervezése és a meglévő, illetve tervezett épületrészekhez igazított kivitelezése. A magas talajvízszint miatt vákuumkutas talajvízszint süllyesztést kellett kiépíteni, amely nagymértékben korlátozta a munkaterület rendezését. 12 méter magas teherhordó pillért kellet kiváltani több szinten acél és vasbeton keretekkel úgy, hogy az arra támaszkodó gerendák, födémek stabilitása és az épület szerkezeti integritása megmaradjon, mindezt téli időjárási körülmények között. A meglévő és új épületszerkezet merevségét a fejépületben lévő látványos rácsos acélszerkezet látja el, ahol egy panorámalift is helyet kapott.” - részletezte a kihívásokat Tordai Károly. 

 

 

A végeredményhez elengedhetetlen a jó együttműködés

Ahhoz, hogy a beruházás a nem várt problémák ellenére a lehető legmagasabb minőségben valósulhasson meg, valamennyi résztvevő együttműködésére szükség volt.

„A SPAR, mint Megrendelő vezetésével, a MŰÉP tervezői csapatával, az ATROX műszaki ellenőr team tagjaival, a kiváló és precíz alvállalkozói gárdával és nem utolsó sorban a SWIETELSKY rugalmas és problémamegoldó projektcsapatával sikerült a lehető legjobb és leghatékonyabb megoldásokat megvalósítani.” – emelte ki a területi vezető, aki szerint a megrendelői és vásárlói igényekhez maximálisan igazodó, modern bevásárlóközponttal gazdagodik Nyíregyháza városa.

 

 

Galéria

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.Spar üzletláncNyíregyházaépületfelújítás

Hírlevél

Hirdetés