2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Így szépül meg a királyok városa
Székesfehérvár - illusztráció: Pixabay

Így szépül meg a királyok városa

magyarepitok.hu, TED

2022.02.02. 11:24 - Kolinek Nóra

A Zöld Város – Fehérvár Tüdeje fejlesztési program célja a zöld- és rekreációs területek fejlesztése a megyeszékhelyen.

Hirdetés

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata az uniós közbeszerzési közlönyben kedden közzétette a Fehérvár Tüdeje - Zöld Város TOP program második ütemének kivitelezésére vonatkozó ajánlati felhívást.

A Zöld Város – Fehérvár Tüdeje fejlesztés célja a zöld- és rekreációs területek fejlesztése a megyeszékhelyen. A megvalósítás során elsődleges tekintettel kell lenni a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítására, és arra, hogy a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit szolgálják. A kiírás szerint a projektben 30 hektáron újul meg a város szabadtérépítészete.

Az erdősítés, fásítás során a növényfelület, élőhelyek és a biodiverzitás növelése, a zöldfelületet növényállományának rekonstrukciója, gyomirtás és a beteg fák eltávolítása, valamint ápolási munkák, védő fasorok és erdősávok telepítése, a hősziget-hatás ellen árnyékoló, lombhullató, klímatűrő fasorok, cserjesávok és több szintes zöldfelületek létesítése a cél.

 

Több mint 200 új utcabútort helyeznek ki

Az ajánlati felhívásban − többek között − az alábbi feladatokat részletezik:

  • a munka során az alkalmatlan fedőréteget, talajt eltávolítják, elszállítják;
  • 900 négyzetméteren térkő burkolatot, további 11830 négyzetméteren szórt zúzottkő burkolatot és 645 négyzetméterrn stabilizált zúzottkő burkolatot építenek;
  • 11000 négyzetméternyi földutat alakítanak ki;
  • 52 méter hosszú K-szegélyt és 8611 méter hosszú kerti szegélyt építenek;
  • 868 fát telepítenek;
  • 6426 négyzetméteren intenzív gyepesítést végeznek;
  • 15 hektáron erdőt telepítenek;
  • melyet 8223 méter erdőszegély vesz körül;
  • 162 típusbútort, 51 egyedi bútort és
  • 84 napelemes kandelábert helyeznek el.

A városban mindezeken túl fejlesztik az elektromos energiaellátást és a közvilágítást, új lámpaoszlopokat, lámpatesteket helyeznek ki, és egy 50 férőhelyes parkoló épül. A parkosítás mellett egy büfét is kialakítanak vizesblokkal.

Korszerűsítik a szennyvízelvezetést és a vízellátást, melynek keretén belül egy föld feletti tűzcsapot, egy kerti locsolócsapot, ivókutat és kutyák számára kialakított ivókutat telepítenek.

Az ajánlatokat 2022. március 2-ig várják.

Mi épül?Székesfehérvárzöld megoldásokvárosszépítés

Hírlevél

Hirdetés