2024.03.29, Péntek
XIII. századi apátsági templom újul meg a Bükk hegység lábánál - Aláírták a kivitelezési szerződést
Látványtervek és fotók: eger.egyhazmegye.hu

XIII. századi apátsági templom újul meg a Bükk hegység lábánál - Aláírták a kivitelezési szerződést

magyarepitok.hu, eger.egyhazmegye.hu

2022.02.25. 14:54 - Kolinek Nóra

A EBH Invest végzi el hazánk egyetlen épségben maradt középkori ciszterci apátsági templomának műemléki rekonstrukcióját.

Hirdetés

Megújul a bélapátfalvi ciszterci apátsági templom. A műemléki rekonstrukcióról szóló szerződést február végén írták alá a kivitelezés végző EB Hungary Invest Kft.-vel – olvasható az Egri Főegyházmegye honlapján.

A több mint 2 milliárd forint értékű munka során megújul a templom és annak külső környezete, bővítik múzeumot és látogatóközpontot, elvégzik a gépészeti-, erős- és gyengeáramú, valamint a külső közmű és belsőépítészeti munkákat. A munkaterület átadására március közepén kerül sor.

Az ünnepélyes aláírás alkalmával Ternyák Csaba, egri érsek elmondta: a Bélkő-hegység lábánál fekvő Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt bélapátfalvi ciszterci apátság fontos rendezvények helyszíne, Kádár László egri érsek, aki ciszterci szerzetes volt, ide szervezte a papi találkozót, melyre a főegyházmegye valamennyi lelkipásztorát hívják, ez a hagyomány a mai napig él.

Az EBH Invest ügyvezetője, Erdei Z. József úgy fogalmazott: számos referenciájuk van a műemlék épületek felújítása területén, érdekes kihívásnak tartják ezeket a feladatokat.

Látványtervek és fotók: eger.egyhazmegye.hu

 

Kiemelt szerephez jut a restaurátori tevékenység

Magyarország egyetlen épségben maradt középkori ciszterci apátsági temploma 1232-től épült, műszaki állapota mára nagyon leromlott, ezért szükségessé vált az épület teljes rekonstrukciója. A templom teljes statikai megerősítést kap, szigetelésre kerül a lábazat, vízvédelmi szempontból ellenállóbbá teszik a műemléket.

A sekrestye teljes fedélszerkezetét elemeire bontják, azokat megszámozva, majd a kijelölt elemek cseréjével eredeti szerkezeti logikával építik vissza. A sekrestye vakolt felülete külső-belső oldalon szellőző-szárító vakolatot kap, illetve két oldalról injektált falszigetelést.

A templom biztonságos látogatása érdekében a belső egyenetlen térburkolatot új tömörített változó frakciójú kavicságyazaton ágyazó habarcsba ültetve helyezik vissza. Az északi oldalon akadálymentes bejutási lehetőséget alakítanak ki.

Restaurálják az épület homlokzatán lévő sérült kőelemeket és mérműves ablakokat, továbbá a Szent Imre és Szent Anna oltárt, a sekrestyebútorokat, gyóntató fülkéket, a szószéket illetve új keresztelőkutat alakítanak ki, emellett új templomi bútorokat építenek be.

A múzeum épületében rendezvények megtartására is lehetőség adódik

Az egyházmegye célja, hogy az ide látogató vendégeket, zarándokokat igényes környezetben fogadják. Ennek érdekében a fejlesztés során bővítik és felújítják a meglévő fogadóépületet, melynek pincéjében új kőtár kap helyet, földszintjén pedig akadálymentes módon megközelíthető jegypénztár, tanácsterem, illetve a személyzet számára teakonyha, kézi raktár, és vizesblokk kerül kialakításra.

Erre az épületre merőlegesen helyezkedik majd el a többcélú múzeum épület, melyben − restaurálást követően − a templomból kikerülő jelentősebb barokk berendezéseket (szószék, főoltár, gyóntató fülkék) mutatják be, illetve a templom építéstörténetével kapcsolatos kiállítást lehet megtekinteni.

Az épületben − esküvőkhöz kapcsolódva − lehetőség adódik a templomi szertartást követően összejövetelek tartására. Mobil székek és asztalok szabad elrendezésével ugyanakkor iskolai foglalkozások, koncertek is rendezhetők.

Erdei Z. József, az EHB Invest ügyvezetője aláírja a kivitelezési szerződést

Gyógynövénykertet és új körmeneti sétányt is kialakítanak

A templom és a kiszolgáló épületek fejlesztésén túl a teljes környezet rehabilitációja megvalósul. A templom körül egy új körmeneti sétányt építenek gabbró kőburkolattal és új növények telepítésével.

A kolostorrom csonka falai között a harangnál új tégla térburkolat készül, mely jobban megeleveníti az egykori kolostorkerengő és a kapcsolódó helyiségek hangulatát. A kerengő által közrefogott udvar a tervek szerint gyógynövénykertté alakul át.

A telek keleti végében az Apátsági út felől parkoló készül. A fentieken túl utcabútorokat (padok, asztalok, kerékpártárolók, szemetesek), a parkolóban és a körmeneti sétány mentén pedig térvilágító kandelábereket helyeznek ki.

A templom és környezetének megújítása és fejlesztése a tervek szerint 2024 márciusára készül el.

 

Galéria

Mi épül?EBH INVESTműemlékfelújításrekonstrukcióBélapátfalvaegyházi fejlesztések

Hírlevél

Hirdetés