2024.03.29, Péntek
Befejeződött hazánk egyik legfontosabb műemlékfelújítása: megnyílt a felújított Operaház
Fotók: MTI

Befejeződött hazánk egyik legfontosabb műemlékfelújítása: megnyílt a felújított Operaház

magyarepitok.hu, MTI

2022.03.16. 16:58 - Gyöngyösi Klaudia

A rekonstrukciót a WEST HUNGÁRIA BAU Kft., az Épkar Zrt. és a Laki Épületszobrász Zrt. konzorciuma valósította meg.

Hirdetés

Ünnepi gálaműsorral nyílt meg újra a Magyar Állami Operaház Andrássy úti főépülete átfogó felújítást követően. Az eseményen többek között Áder János jelenlegi és Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök, valamint Orbán Viktor miniszterelnök is jelen voltak.

Fotók: MTI

Hazánk egyik legfontosabb műemlékének rekonstrukcióját a WEST HUNGÁRIA BAU Kft., az Épkar Zrt. és a Laki Épületszobrász Zrt. konzorciuma valósította meg. Az Operaház külső és belső rekonstrukcióját érintő munkálatoknál pedig a Layher állványai segítették a kivitelezőket. Az épület belső felújításához szükséges állványozási feladatokat a Dunamenti Állványtechnika Kft. végezte.

 

Teljeskörű gépészeti és elektromos felújításon esett át az épület

A projektben nagy szerepet kapott a teljeskörű gépészeti és elektromos felújítás– ezen a területen a teljes bontás után korszerű technológiákkal történt az újjáépítés. Építészeti munkák tekintetben egyebek mellett megújult a teljes üzemi terület, a közönségforgalmi mosdók, továbbá megvalósult a tetőhéjazat komplett cseréje is.

 

 

Az Operaházban a Dalszínház és a Hajós utca felőli karzatlépcsőház is megújult, az előbbi orsóterébe liftet helyeztek, ezáltal részben akadálymentessé vált az épület. Az 5. emeleti jelmeztár helyén létrejött egy multifunkciós terem is, amely különböző előadásoknak, rendezvényeknek, kiállításoknak adhat helyet.

Átalakították a zenekari árkot is akusztikai és ergonómiai okokból: a nézőtér első két sorának visszabontásával egyszerre bővült az árok mérete, másrészt visszaálltak a tér eredeti, Ybl által megtervezett arányai.

 

 

Kívülről is újjászületett az épület

Megújult a teljes homlokzat is, valamint a tetőszerkezet természetes palafedése is megvalósult. A belső részeken a színpadtechnika kialakítását a Bosch Rexroth Kft., Színpad- és Emelőgéptechnikai Kft. és a Hidromatic Kft. színpadtechnikai konzorcium kivitelezte.

Az átfogó rekonstrukció után megújult Operaház ötnapos fesztivállal nyílt meg. A március 12-i nyitógálát megelőzően már 11-én és 12-én a nap folyamán is tartottak diákpremiereket, majd 13-án Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának ősváltozatával, 14-én MacMillan Mayerling című balettjével várták a közönséget, március 15-től pedig látogatói túrákon is megismerkedhetnek az érdeklődők a felújított Ybl-palotával.

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épkar Zrt.Laki Épületszobrász Zrt.Layher Kft.OperaházBudapestműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés