2024.03.29, Péntek
Layher állványok segítségével szépül az Operaház
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Layher állványok segítségével szépül az Operaház

magyarepitok.hu

2021.03.23. 13:00

Fontos feladat, hogy szűk helyen, egyedi és cirádás felületekhez igazítsák a Layher állványokat.

Lapunk figyelemmel kíséri az Operaház felújítását, valamint a vele összekapcsolt Eiffel Műhelyház (a volt Északi Járműjavító) beruházását. Hazánk egyik legfontosabb műemlékének rekonstrukcióján közösen dolgozik a WEST HUNGÁRIA BAU Kft., az Épkar Zrt. és a Laki Épületszobrász Zrt. konzorciuma.

Az Operaház külső és belső rekonstrukcióját érintő munkálatoknál a Layher állványai nagy szerepet vállalnak. Az épület belső felújításához szükséges állványozási feladatokat a Dunamenti Állványtechnika Kft. végzi.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A Blitz homlokzati állvánnyal villámgyors a munka

Az Operaház külső felújítási munkálatai már korábban elkezdődtek, melyek során a Layher Blitz homlokzati állványrendszerét használták fel. Ez a szerkezet mindössze hat alapelemből áll, amely néhány egyszerű mozdulattal villámgyorsan összeszerelhető, illetve bontható. A Blitz állványok biztonságos és stabil szerkezetei ráadásul nagy teherbírással is rendelkeznek.

Népszerűségét annak is köszönheti, hogy mivel kevés alapelemből áll, és kevés munkaerő ráfordítással összeállítható, igencsak gazdaságos befektetést jelent.

Emellett minden építési területen alkalmazható, ugyanis megfelel a magyar szabványoknak és munkavédelmi előírásoknak. Az Opera homlokzati rekonstrukciós munkái során tehát a Blitz állványrendszer kiváló szolgálatot teljesít.

Állványtervezéssel pénz és idő spórolható

Idén már belső felújítási munkálatokat is végeznek, a belső tereket, burkolatokat és díszítőelemeket restaurálják. Ehhez a feladathoz komplexebb állványszerkezetekre is szükség van. A tökéletes állványzat felépítéséhez a pontos tervezést érdemes elvégezni. Ebben a Layher SIM (Scaffolding Information Modeling) állványtervező módszer keretein belül a LayPLAN állványtervező szoftver volt a szakemberek segítségére, akik az Opera esetében is ezzel tervezték meg az egyes csarnokok és termek egyedi állványzatát a rendelkezésre álló metszetek, alaprajzok és helyszíni felmérések alapján.

A LayPLAN egy könnyen kezelhető szoftver, amellyel pillanatok alatt elkészíthetők a szükséges állványtervek, illetve anyagkiírások.

Használatával egyszerűbb és bonyolultabb állványszerkezetek is megtervezhetők, így pénz és idő spórolható, mert gyorsabbá válik az építés, ütemezhető az állványozás és elkerülhető a felesleges anyaghasználat. Ezen projekt kapcsán az oszlopok, boltívek és egyéb cirádás díszítőelemek miatt hárult komplexebb feladat a tervezőkre és az építőkre, amelyet professzionális szaktudás birtokában könnyen elvégeztek.

Padlótól plafonig állványoztak mintegy 261 légköbméteren

Az Operaház belső állványozásához a flexibilis Allround állványrendszert használták. A választás nem véletlenül esett a Layher ezen termékére, hiszen alkalmazása igen sokrétű – térállványok, szerelőállványok, függesztett állványok és egyéb kreatív, egyedi megoldások is építhetők segítségével. Az Allround elemekből kialakítható bármilyen geometriai térbeli alakzat, ráadásul a minőségi alapanyagoknak köszönhetően minden terhelhetőségi és biztonsági előírásnak megfelel, így gazdaságos befektetést nyújt.

Az Opera belső felújításánál térállványokat alkalmaztak, melyek a korlátok, a falak, a kazettás mennyezet és az oszlopok restaurálására szolgálnak.

Az oszlopokkal határolt, boltíves, harmadik emeleti előcsarnokot a padlótól a plafonig beállványozták, mintegy 261 légköbméteren. Az itt épült állványzat közel 4 méter magas, 13,3 méter hosszú és 5 méter széles. Itt az előcsarnokban a belső restauráció a freskók díszítését, a mennyezet, a boltívek és a díszítőelemek felújítását foglalja magában.

A lépcsőtér állványozása során közel 15 tonna állványanyagot használtak fel, mellyel 13x10 méteres állványzat épült, és amely a legmagasabb részen 15 méter magas, azaz nagyságrendileg a harmadik emeletig felér. Itt is térállványt építettek, melyet mivel nem rögzíthetnek falhoz, így rendkívül fontos a stabilitása, az, hogy biztos alapokon álljon. A rajta való közlekedést létrás feljárók segítik, acél járólapok alkalmazásával.

A lépcsőkarok állványozása is érdekes feladatot jelentett a cirádás felület miatt, itt körülbelül 4 tonna állványanyagot használtak annak felújításához.

A királyi páholy tölgyfaborítású fogadótermének meggyszínű selyemkárpitjáról elnevezett Vörös Szalonban is zajlanak munkálatok. Itt egy 4,8 méter széles és 12,8 méter hosszú térállványt építettek fel a falak és a mennyezet restaurációjához.

Gyorsan épül az állvány, de kihívás is akad

A felújításhoz használt Layher állványokról elmondható, hogy biztonságosak, masszívak, és könnyű hozzáférést biztosítanak a szakembereknek, így kényelmes munkavégzést tesznek lehetővé. Értéküket növeli, hogy tartósak és igény szerint bármikor könnyen átalakíthatók egy-egy munka során. Az Opera belső állványainak építését is gyakorlott szakemberek végzik, akik 1-4 nap alatt felépítenek egy-egy modult. Ezt a gyorsan és könnyen építhető Allround moduláris állvánnyal viszik véghez.

A munkálatok gördülékenyen haladnak, kihívást jelent azonban, hogy sokszor meglehetősen szűk helyen, egyedi és cirádás felületekhez kell állványt igazítani, ám a nagy gyakorlatnak és a profi szaktudásnak köszönhetően kiválóan megoldják ezt is a szakemberek.

A továbbiakban folytatódik a belső megújulás. A földszinti előcsarnok állványozása hozzávetőlegesen május folyamán esedékes, ahol közel 15 tonna állványanyag kerül majd felhasználásra.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.Épkar Zrt.Laki Épületszobrász Zrt.Dunamenti Állványtechnika Kft.Operaházépületfelújításállványzat