2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Bringaparkkal és köztéri „plázával” épül meg Debrecen extrémsport parkja
illusztráció

Bringaparkkal és köztéri „plázával” épül meg Debrecen extrémsport parkja

magyarepitok.hu

2022.03.05. 09:33 - Hegedűs Gergely

A Jégcsarnok melletti kihasználatlan területen magas minőségű egybefüggő simított beton burkolatokat építenek a kivitelezők.

Hirdetés

Extrémsport park épül a debreceni Tócóvölgyben: a projektet a Dél- Konstruktív Kft. és az INNO-BETON KFT. kivitelezi nettó 488 millió forintos szerződéses értéken. A debreceni önkormányzat beruházása a Jégcsarnok szomszédságában épül meg, egy 7600 négyzetméteres területen.

A TED hirdetménye szerint a Jégcsarnok telkén, a jelenleg kihasználatlan területen körülbelül 3310 négyzetméternyi sportolásra és aktív rekreációs tevékenységekre alkalmas burkolt felület jön létre.

A sportpark által kiszolgálni kívánt sportágak közé tartozik

  • a BMX,
  • a triál,
  • a dirtjump,
  • a gördeszka,
  • a görkorcsolya,
  • valamint a roller.


Három nehézségi fokozatban használhatók a pályák

A sportoláshoz magas minőségű egybefüggő simított beton burkolatok készítése szükséges összesen 2685 négyzetméteren 15 centis vastagságú, kissé képlékeny kavicsbetonból megépítve. Ebből 83 négyzetméter ferdén és ívesen kialakított, kézi simítással készített betonfelület.

A sportpark pályarészeit nem határolják el élesen, ehelyett ezek szerves egységet alkotva jelennek meg. A különböző pályák részei három nehézségi fokozatban - kezdő, haladó és profi szinten - egyaránt használhatóak.

A fejlesztés során várhatóan 1380 cserjét és 20 parkfát ültetnek, emellett füvesítenek, továbbá padokat, kukákat, kandelábereket és kerékpártámaszokat telepítenek. A park részeként egy konténerépítményt is kialakítanak, ahol az öltözők, a mosdóblokk, egy shop, illetve az ehhez kapcsolódó raktár kap helyet.


A pálya két fő részből áll:

Az egyik az úgynevezett „Pláza”, amely nagy összefüggő, sík burkolt felületekkel és változatos, lépcsőzetes kialakítással egyaránt rendelkezik. A klasszikus közterület jelleget idéz meg, ahol a gyerekek és a kezdők síkfelületen gyakorolhatnak, ugyanakkor a terület fogadó- és közösségi tereként is értelmezhető. A profiknak szánt gördeszkás rész egy süllyesztett íves kialakítású beton medence.

A másik fő rész a kerékpárosok részérre kiépített bringa park, mely további három pályatípusra osztható, a triál, a BMX és a pumpa pályára. A triál pályarész fix és mobil triál elemeket egyaránt tartalmaz, valamint a változatos terepalakítás tovább növeli a használhatóságát. A pumpa, illetve a triál pálya kialakítása burkolt felületeket nem igényel.

Mi épül?DebrecensportberuházásokDél-Konstruktív Kft.Inno-Beton Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés