2024.04.16, Kedd
Elkészült a veszprémi iparos park egyik eleme: felújított tanműhely és új oktatási szárny várja a szakipari tanulókat

Elkészült a veszprémi iparos park egyik eleme: felújított tanműhely és új oktatási szárny várja a szakipari tanulókat

magyarepitok.hu, MTI

2022.03.11. 13:36 - Kalácska-Nagy Nóra

A Jendrassik-Venesz Technikum 1200 négyzetméteres tanműhelye teljes körű energetikai korszerűsítésen esett át a VEMÉV-SZER Kft. munkájával.

Hirdetés

Elkészült a VSZC Jendrassik-Venesz Technikumának több mint 2,5 milliárd forintos fejlesztése Veszprémben. Az intézmény felújított tanműhelyének és új oktatási szárnyának ünnepélyes átadójára március 11-én került sor. A projekt a VEMÉV-SZER Kft. kivitelezésében valósult meg.

A most átadott fejlesztés része annak az összesen 8.8 milliárd forintos projektnek, amelynek alapkövét 2021 áprilisában tették le. Ennek részeként két helyszínen, Iparos Park néven hoznak létre képzőközpontokat Veszprémben. A beruházás másik helyszíne a Szakipari Ágazati Képzőközpont létrehozása a Házgyári úton. A fejlesztésekkel a CNC forgácsoló, a CNC gépkezelő, a CNC programozó, a műszerész és a szerszámkészítő szakmákat kívánják erősíteni.

A Jendrassik-Venesz Technikum projektelem részeként

az 1200 négyzetméteres tanműhely teljes körű energetikai korszerűsítésen esett át. Ez magában foglalja a tetőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, a homlokzatszigetelést, a belső burkolatcserét, az elektromos hálózat cseréjét és a vizesblokkok felújítását.

Ugyanakkor egy vadonatúj, 900 négyzetméteres iskolaszárnyat is építettek: 10 új tanterem jött létre vizesblokkokkal, két szinten tanári szobákkal. Továbbá új CNC tanműhelyet és raktárhelyiséget is kialakítottak közel 300 négyzetméteren.

A szakképzés ma már karrierlehetőség - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára a Veszprémi Szakképzési Centrum Jendrassik-Venesz Technikuma felújított tanműhelyének és új oktatási szárnyának átadóján.

Pölöskei Gáborné a Modern Városok Program részeként megvalósult fejlesztés átadóján azt mondta: a szakképzésben bekövetkezett változások célja az, hogy kiszolgálják a környezeti igényeket, amelyeket a jól működő gazdaság életre hívott.

A gazdaságnak minőségi munkaerőre van szüksége, amelyet a szakképzésnek kell kiképeznie. Ehhez pedig jól működő szakképzési centrumokra, iskolákra, képzett munkaerőre és jó infrastruktúrára van szükség - tette hozzá.
Pölöskei Gáborné megjegyezte: a szakképzés ma olyan plusz lehetőségeket kínál, amelyek korábban nem voltak.

Ovádi Péter, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a versenyképesség és a jövő is függ a helyi szakképzéstől. Veszprém iskolaváros, ezért is kapott kiemelt figyelmet a Modern Városok Programban az oktatás, azon belül is a szakképzés - mondta a politikus.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere felidézte: 2016-ban a Modern Városok Program tervezésekor megkérdezték a vállalkozókat is, és igényeik között felmerült a szakképzési rendszer fejlesztése. Hangsúlyozta: a beruházás is azt mutatja, hogy a fenntartóváltástól függetlenül az önkormányzatnak minden eszköze megvan ahhoz, hogy segítse a szakképzést.

A polgármester arra is rámutatott: Veszprém lélekszámához képest gazdasági teljesítményben jó pozíciót foglal el a magyarországi városok rangsorában, ehhez pedig szükség van erős egyetemre és erős szakképzésre.


Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja közölte: az intézményben 2,7 milliárd forintos fejlesztés valósult meg, amiből 2,4 milliárdot infrastruktúrafejlesztésre fordítottak. Csaknem 300 millió forintért szereztek be taneszközöket. A beruházás méltó környezetet biztosít a 21. századi szakképzéshez - mondta.

Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke közölte: a szakképzési infrastruktúra fejlesztése segíti egyrészt a pályaorientációt, másrészt a pedagógusok és a tanulók számára is modern környezetet teremt.

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.Veszprémtechnikumúj iskolaépületiskolafelújítás

Hírlevél

Hirdetés