2024.04.25, Csütörtök
Letették a hazánk járványügyi biztonságát szolgáló csúcslaboratórium alapkövét
Borítókép: illusztráció, unsplash.com

Letették a hazánk járványügyi biztonságát szolgáló csúcslaboratórium alapkövét

MTI, nnk.gov.hu

2022.04.03. 10:00 - Füzi Nikolett

​A Nemzeti Népegészségügyi Központ új Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában a legkorszerűbb körülmények és infrastrukturális feltételek segítik majd a szakemberek munkáját a legmagasabb biológiai védelmi szintű laboratóriumi tevékenységekben.

Hirdetés

Március 29-én sor került a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) új, legmagasabb biztonsági szintű laboratóriumának ünnepélyes alapkőletételére Budapesten.

Az új, BSL-4-es szintű (Bio Safety Level) laboratórium 30 milliárd forintból épül meg; az alapkőbe süllyesztett kapszulába pedig egy keddi napilap, egy maszk, az épület látványterve, a támogatási szerződés valamint egy emléklap került. A NKK hivatalos oldalán megjelent információkból kiderül, a projekt célja egy olyan új Nemzeti Biztonsági Laboratórium létrehozása az NNK hálózatán belül,

amely a legkorszerűbb körülményeket és infrastrukturális feltételeket biztosítja a legmagasabb biológiai védelmi szintű (BSL3 és BSL4) mikrobiológiai laboratóriumi tevékenységek végzéséhez a veszélyes kórokozók diagnosztikája, kutatása terén.

 

Kép: MTI/Mohai Balázs - Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k), Müller Cecília országos tisztifőorvos (b) és Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos elhelyezi az időkapszulát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) új, legmagasabb biztonsági szintű laboratóriuma alapkövének letételén Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központban 2022. március 29-én.


A legmodernebb felszerelések segítik majd a szakembereket

Az új csúcstechnológiával felszerelt laboratórium segítségével gyorsítható a magyarországi gyakorlatban ritka, de egyre gyakrabban előforduló biológiai ágensek azonosítása, ezáltal gyorsabb és célzottabb intézkedések tehetők a lakosság egészségvédelme és közvetve a gazdaság védelme érdekében.

Az új infrastruktúra mind hazai, mind nemzetközi kulcsszereplője lesz a veszélyes kórokozók (pl. koronavírus, madárinfluenza vírus vagy Krími-kongói vérzéses láz vírus) elleni új vakcinák vizsgálatában, immunológiai kutatásokban, továbbá a kórlefolyás tanulmányozásában.

A laboratóriumban a legmodernebb mikrobiológiai labor- és képalkotó diagnosztika segíti majd a szakembereket.

A laboratórium műszaki és képességi szinten is egyedülálló lesz

Az alapkőletétel előtt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere felidézte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020 januárjában adta ki a koronavírus-járványra vonatkozó figyelmeztetését, az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményei pedig azonnal megkezdték a felkészülést.

Ez a járványhullám újra előterébe hozta az esetleges járványok lehetőségét - mondta, hozzátéve: a tanulság az, hogy járványok bármikor kialakulhatnak, és az országos tisztiorvosi szolgálatnak és az NNK-nak világszínvonalú háttérrel kell erre felkészülnie.

Müller Cecília országos tisztifőorvos fontos lépésnek nevezte az új laboratórium megépülését. A létesítmény európai szintű lesz, növelni fogja az ország járványügyi biztonságát, a gyors reagálást, a kiváló szakemberek mellé egy kiváló infrastruktúra is létrejön - méltatta a beruházást. A szakember szerint Magyarország járványügyi szempontból Európa kapuőre, és ez a laboratórium műszaki és képességi szinten is egyedülálló lesz.

Mi épül?Nemzeti Népegészségügyi Központalapkőlaboratóriumegészségügyi fejlesztéskutatás-fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés