2024.03.28, Csütörtök
Magyarország egyik legszebb sport- és kulturális központja épülhet meg Mélykúton: lerakták az alapkövet
Fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Magyarország egyik legszebb sport- és kulturális központja épülhet meg Mélykúton: lerakták az alapkövet

magyarepitok.hu

2022.04.01. 19:00 - Füzi Nikolett

A HÉP és a R.E.D-Hungary Zrt. kivitelezésében valósul meg a Bács- Kiskun megyei Mélykút városközpontjában épülő új Kulturális és Sportközpont.

Hirdetés

Nagyszabású sport- és művelődési célú beruházás rajtolt el a Bács-Kiskun megyei Mélykút belvárosában: április 1-én délelőtt elhelyezték a Mélykúti Kulturális és Sportközpont alapkövét.

A beruházás Mélykút Város Önkormányzatának megbízásából, a kecskeméti Horváth Építőmester Építőipari Zrt. és a paksi R.E.D-Hungary Ingatlanhasznosító Zrt. kivitelezésében valósul meg több mint ötmilliárd forintos állami támogatással. A beruházás megvalósítása során a közbeszerzési, műszaki ellenőri, és projektmenedzseri feladatok ellátását a BMSK Zrt. végzi el.

 

Fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás


A projektnek köszönhetően számos új parkolóhellyel is gazdagodik a város

A helyszíni sajtótájékoztatón és az uniós közbeszerzési értesítő adataiból kiderül, az épületkomplexum Mélykút város központjában, a jelenlegi művelődési ház mellett épül a beruházás helyszínéül szolgáló zöldterületen. A projekt során a meglévő, rossz állapotban lévő épületek elbontását követően egy 20×40 méteres, szabványos méretű küzdőtérrel, 300 fős mobil lelátókkal, öltözőkkel és egyéb kiszolgáló helyiségekkel rendelkezdő sportközpont jön létre. A külső területen egy 1367 négyzetméteres sportpályát is kialakítanak.

A tervek szerint a komplexum központi részén egy 216 négyzetméteres aula helyezkedik el, mindemellett az épület részét képezi majd egy 314 négyzetméteres rendezvényterem az ahhoz tartozó 141 négyzetméteres nézőtérrel, és a 111 négyzetméteres színházi színpaddal.

Mindemellett a telken belül 46 új parkoló létesül, ebből 4 pozíció az elektromos autók töltésére lesz alkalmas. A szomszédos telken továbbá létrejön 27 db személygépkocsi és két autóbusz parkoló, a közterületen pedig további 41 db személygépkocsi parkoló, melyből hármat mozgássérültek részére alakítanak ki.

 


Az ünnepélyes alapkő elhelyezési eseményen többek között rész vett:

  • Kovács Tamás Mélykút polgármestere,
  • Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter,
  • Bányai Gábor országgyűlési képviselő,
  • Dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára,
  • és Dr. Medvigy Mihály, a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgatója.
     

Akár nagyobb, országos versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz a sportközpont

A helyszíni sajtótájékoztatáson emlékeztettek, a városvezetésben először 2017-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy Mélykút városközpont rekonstrukciójának részeként az önkormányzat az energetikailag és szerkezetileg is elavult kultúrház és sportcsarnok helyén szeretné megvalósítani jelen beruházást. Hozzátették, a meglévő épület már nem tudta kielégíteni a csapatsportok, valamint a kulturális programok iránti egyre növekvő lakossági igényeket, továbbá

a városi általános iskolában sikeresen működő csapatsport sikerei is azt az igényt erősítették, hogy akár nagyobb, országos versenyek lebonyolítására is alkalmas korszerű sportcsarnokra, valamint egy modern, 21. századi közösségi térre van szüksége a városnak.

Az eseményen felszólalt Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, aki beszédében a létesítmény egyediségét emelte ki, hiszen úgy fogalmazott, a jelen beruházás keretében megvalósuló kulturális és sportközpont Magyarország első ilyen jellegű nagy és összetett multifunkcionális rendezvényközpontja lehet, amely egyaránt alkalmas lesz sportolásra, művelődésre és valamennyi közösségi pillanat átélésére.

Hozzátette: a sportközpont nem csak a közösségi életnek ad teret, hanem Magyarország megújuló energiát is fel fogja használni, hiszen rámutatott, a projektnek köszönhetően zöldfelület, valamint elektromos töltőállomás is létesül, továbbá minden, ami a 21. századi innovációhoz szükséges, és amit lehet hasznosítani a közösségi létben.
 


Magyarország egyik legszebb sport- és kulturális központja épülhet meg

Bányai Gábor országgyűlési képviselő, és a város díszpolgára úgy vélekedett a beruházásról, hogy Magyarország egyik legszebb sport- és kulturális központja épülhet Mélykúton. Hozzátette: az 1990-es évek előtt kevés fejlesztés érkezett a településre,

a most bontásra ítélt épületegyüttes helyén pedig egy olyan művelődési és sportcentrum épülhet, amely megfelel a kor követelményeinek, illetve a kisváros életének is fontos színtere lehet.

A kivitelezés előreláthatólag két évig tart majd, a sportközpont átadására a tervek szerint 670 nap múlva, 2024. január környékén kerülhet sor – fejtette ki bizakodva Bányai Gábor.

Galéria

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Mélykútkulturális központsportberuházások

Hírlevél

Hirdetés