2024.03.28, Csütörtök
Már lobog a bokréta a budai várban újjáépülő Vöröskereszt-székház tetején - videó
Főkép: részlet a videóból / Nemzeti Hauszmann Program

Már lobog a bokréta a budai várban újjáépülő Vöröskereszt-székház tetején - videó

magyarepitok.hu, Bayer Construct/Facebook, Nemzeti Hauszmann Program

2022.04.14. 10:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A 120 évvel ezelőtt Hauszmann Alajosék által képviselt szakmai színvonal éled újjá a Budavári Palotanegyed fejlesztésében, amely a Confector kivitelezésében a Bayer Construct szerkezetépítésével zajlik.

Hirdetés

Elérte legmagasabb pontját a fővárosi Dísz téren újjáépülő Vöröskereszt-székház. A nagy léptékű projektben a Bayer Construct Zrt. az épület szerkezetépítését végezheti el – osztotta meg a cég Facebook oldalán. Az építés során - az év elején átadott - Viastein Kft. betonelem-előregyártó csarnokában készült fal- és lépcsőelemeket építették be.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként megújuló épületegyüttest 1900-ban vásárolta meg a Magyar Szent Korona Országainak Vöröskereszt Egylete, mely 1881-ben azzal a céllal alakult meg, hogy a háborúkban megsebesült katonák gyógyításában, ápolásában részt vegyen, és megszervezze az országokon átívelő humanitárius segítségnyújtást.

A napokban rendezett bokrétaavató ünnepségen beszédet mondott Fodor Gergely kormánybiztos, a Várkapitányság vezetője és Holman Attila, a kivitelező Confector Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ünnepségről készült kisfilm a Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldalán is megtekinthető.

Fodor Gergely az építkezésen dolgozó szakemberek előtt kiemelte, nagyszerű érzés látni, hogy a mai mesterek is meg tudják ismételni azt a csodát, amelyet 120 évvel ezelőtt elődeink, Hauszmann Alajos és munkatársai létrehoztak itt, a Budavári Palotanegyedben.

A szokásoknak megfelelően, a szerkezetkész épület legmagasabb pontjára díszes bokrétafát helyeztek, amelyre Fodor Gergely, Holman Attila és Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára kötött fel egy-egy nemzeti színű szalagot.

Korábbi cikkünkben megírtuk, a Vöröskereszt Egylet székháza a kor két sztárépítésze, Hauszmann Alajos és Hültl Dezső tervei alapján született meg. A Dísz téri palota 1920-tól a második világháborúig a Külügyminisztériumnak adott helyet. Ehhez az épületet Hoepfner Guidó tervei alapján bővítették ki.

A megújuló épület külső jegyeiben korhűen követi majd a sarokkupolákban végződő eredetit. Belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból ugyanakkor modern megoldásokat alkalmaznak majd.

Mi épül?Bayer Construct Zrt.Nemzeti Hauszmann ProgramConfector Kft.Viastein Kft.Várnegyed

Hírlevél

Hirdetés