2024.07.23, Kedd

Hirdetés

Világon egyedinek számító épületben kap helyet nemzeti könyvtárunk archivális raktára
Főkép és drónfotók: Kollár Eleonóra / FEJÉR-B.Á.L. Zrt. Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Világon egyedinek számító épületben kap helyet nemzeti könyvtárunk archivális raktára

magyarepitok.hu, OSZK

2022.04.04. 13:14 - Kolinek Nóra

Az Országos Széchényi Könyvtár kötelespéldányainak elhelyezését szolgáló raktárépület kivitelezését a WHB és Fejér-B.Á.L. konzorciuma végzi el.

Hirdetés

Az eredeti ütemezésnek megfelelően halad az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) archivális raktárépületének építése – olvasható a bibliotéka közleményében.  

A végleges megőrzési kötelezettséggel érintett dokumentumok megfelelő tárolására, 100 éves időtartamra tervezett raktárat a Nemzeti Vagyonkezelő megrendelésére a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. és a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. (WHB) konzorciuma építi Piliscsabán, a Iosephinum területén. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a világon is egyedinek számító, különleges épületet a TSPC Csoport tervezte: a felelős építész tervező, Kádár Mihály. Az épület művészeti terveit Turi Attila, Kossuth- és Ybl-díjas építész készítette. A homlokzaton könyvforma, falevél-erezet és digitalizációra utaló mintázat is megjelenik majd.

Az épület megvalósítására a Makovecz Imre bástyája nagy projektben kerül sor, építészetileg a Makovecz Imre terveinek felhasználásával kivitelezett Avicenna kutatóintézethez illeszkedik.

Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu


A homlokzat munkái rövidesen megkezdődnek

A 2022. március 30-án a helyszínen tartott épületbejáráson a konzorcium képviselői arról tájékoztatták Demeter Szilárdot, a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztosát, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját és Rózsa Dávidot, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatóját, hogy

jelenleg az épületen belül a kartonfalak építése és az aljzatbetonozási munkák zajlanak. Az elektromoskábeltálca-nyomvonalak 90 százalékban már elkészültek, a raktárrészen a lámpatestek felszerelése, valamint a kábelezési, szerelvényezési munkálatok folynak.

A fűtés-hűtés hálózat és a légtechnikai nyomvonalak kiépítése folyamatos, pillanatnyilag 60 százalékos készültségi állapotban van. A külső közművek (ivóvíz, tűzi víz, locsolóvíz, csatornák, csapadék- és szennyvíz, távhő) kivitelezési munkái 90 százalékos készültségben vannak.

Még március hónapban megkezdődtek az épület homlokzati és ácsmunkái.


Speciális szerverterem is helyet kap

Mészáros Tamás, az OSZK Gyűjteménymegőrzési Főosztályának vezetője arról számolt be, hogy a raktárépület 2023-as átadását követően a nemzeti könyvtár elsősorban a kötelespéldányként beérkezett, megőrzésre szánt könyvek és időszaki kiadványok példányait helyezi el a raktárban, valamint itt valósulhat meg a nemzeti bibliotéka digitális objektumainak georedundáns módon történő hosszú távú megőrzése is.

Az új, modern raktárépület minden állományvédelmi szempontnak megfelel. Beköltözéskor a tervek szerint 35 000 polcfolyóméternyi állományrészt helyeznek ide, amelyet később az OSZK éves gyarapodása követ. 

 

Az épület egy 81 000 polcfolyóméter befogadóképességű könyvraktár 11 000 négyzetméternyi bruttó alapterületen, ahol többek között egy speciális szerverterem is helyet kap.

A lejtőbe bevágott egykori sportpályán – a mai Bivalyréten – lesz a nagy méretű, 125 × 34,5 méter kontúrméretű raktárépület, amely – mint fokozott biztonságot követelő létesítmény – védett, bekerített területen működik. A programban meghatározott tömörraktári építményhez kiszolgáló üzemi és szociális területek is kapcsolódnak.

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Országos Széchényi KönyvtárPiliscsabaFejér-B.Á.L. Zrt.

Hírlevél

Hirdetés