2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Hamarosan elkészül a Neszmély és Dunaradvány közötti komp átkelőhely
Fotók: NIF Zrt.

Hamarosan elkészül a Neszmély és Dunaradvány közötti komp átkelőhely

NIF Zrt.

2022.05.06. 09:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A magyar-szlovák határmenti kapcsolat kiépítésén magyar oldalon a STRABAG Építő Kft. dolgozik.

Hirdetés

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában több, a magyar-szlovák határmenti infrastrukturális kapcsolatot elősegítő fejlesztés zajlik. A határhidak építésén és az EuroVelo 6 kerékpáros útvonal megvalósításán túl 2021 telén vette kezdetét a Neszmélyt és Dunaradványt (Radvaň nad Dunajom) összekötő, kétoldali kompkikötő és csatlakozó út építése. A beruházás befejezésének várható időpontja 2022. július.

A „Ferry in Neszmély-Radvaň projekt” keretében létrejövő fejlesztést magyar oldalon a STRABAG Építő Kft. végzi, míg a szlovák oldalon a Ister-Granum EGTC dolgozik. A komp üzemeltetéséért a Magyar Közút Nzrt. felel majd.

Fotók: NIF Zrt.

A beruházás során 2×1 sávos út épül a Fő út, Nyáraska utca és Révész köz kereszteződésétől és vezet el a Duna-partra, ahol rámpát és a személyközlekedést biztosító kompkikötőt építenek ki. A part szlovák oldalán 9, a magyar oldalon 28 parkoló létesül.

A komp építésével közel 40 km-es út takarítható meg Szlovákia felé.

A komp egyszerre 10 autót tud szállítani, megkönnyíti továbbá a kerékpáros és a gyalogos közlekedést, élénkíti a turisztikai célú határátlépést.

A fejlesztés a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában az Európai Unió támogatásával, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program PT2 – a „Határon átnyúló közösségi közlekedési szolgáltatások javítása” célkitűzés keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az uniós támogatás összege 4.561.206 euró.

Galéria

Mi épül?StrabagNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)útépítésparkolókNeszmélyDunaradványMagyar Közút Nonprofit Zrt.Ister-Granum EGTC

Hírlevél

Hirdetés