2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Új kiszolgálóépülettel gazdagodik a több mint 70 éves múltra visszatekintő fővárosi sportegyesület

Új kiszolgálóépülettel gazdagodik a több mint 70 éves múltra visszatekintő fővárosi sportegyesület

magyarepitok.hu

2022.05.23. 07:50 - Kolinek Nóra

Letisztult formavilágú, a meglévő terület karakterével harmonizáló épületet alakít ki az EBH INVEST az egykori honvédségi területen.

Hirdetés

Új kosárlabdaöltözőt és többfunkciós sportépületet alakítanak ki a Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) központi telephelyén, a Dózsa György úton.  

A kivitelezést az EB HUNGARY INVEST Kft. végzi el. A vállalat a bontási, szerkezetépítési, belsőépítészeti feladatokat, illetve az elektromos és gépészeti rendszerek kiépítését végzi, nettó 1628 négyzetméteren. 

A munkák 2022 februárjában kezdődtek, jelenleg a szerkezetépítési munkák zajlanak.  

A terület meghatározó építészeti formaelemei az 1896-ot követő időszakban épült katonai célú épületek, a mára szürkés tónust viselő natúr téglafelületekkel, pillérekkel. Ezek sorába illeszkedik az új épülethez csatlakozó, meglévő Tüzér utcai kosárlabdacsarnok, amely eredetileg lovardának épült. 

A kosárlabdacsarnokot kiszolgáló szomszédos épületrészt, melyet a kivitelező már elbontott, az 1960-as években építették. Az idők folyamán részlegesen felújították és átalakították, viszont szerkezetében és térkapcsolataiban elavult, illetve építészeti megjelenésében idegen elemként hatott az amúgy is vegyes képet mutató épületegyüttesben, így a bontás és újjáépítés mellett döntöttek.  

„Az elbontásra kerülő épület teteje azbesztcement hullámlemezzel fedett, melynek szakszerű eltávolítása és kezelése különleges felkészültséget igényelt” 

 – emelte ki a kivitelező cég. 

A megmaradó csarnoképület alapozása, közművek nyomvonala és állapota sem ismert teljes egészében 

Az újonnan felépítendő épületszárny funkcionális kialakításánál a rövid és középtávú használati igényeket figyelembe véve alakították ki a térkapcsolati rendszert, tekintettel a megtartandó épületrészek működésének, használatának és komfortjának javítására. 

A kétszintes épületrészben tornatermeket, mosdókat, öltözőket, szaunát, tárgyalóhelyiségeket, teakonyhát, gépészeti helyiséget és raktárt alakítanak ki. Az épületet akadálymentesen alakítják ki, továbbá kerékpártárolókat is létesítenek.  

A megmaradó csarnoképület klasszikus téglafelületei az új épületen is visszaköszönnek majd, kiegészülve modern szálcement burkolati elemekkel. Ezek jól harmonizálnak mind a csarnoképület karakterével, mind az új épület letisztult formavilágával. Az öltöző a XXI. századi követelményeknek megfelelően, közel nulla energiaigényű épületként készül. 

A kivitelező tájékoztatása szerint a munka során kihívást jelent, hogy a megmaradó csarnoképület alapozása, közművek nyomvonala és állapota sem ismert teljes egészében.  

A munkák várhatóan 2023 áprilisában érnek véget. 

 

Galéria

Mi épül?EBH INVESTBudapestsportcsarnoktornaterem

Hírlevél

Hirdetés